🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай придобива златни акции в Alibaba и Tencent

Медийният регулатор препоръчва на държавните групи, които купуват специални управленски акции, да вземат поне 1%, да получат място в управителния съвет и право да преглеждат съдържанието

Пекин придобива миноритарни дялове в местните операции на технологичните компании, което им дава контрол над съдържанието, излъчвано в страната
Пекин придобива миноритарни дялове в местните операции на технологичните компании, което им дава контрол над съдържанието, излъчвано в страната
Пекин придобива миноритарни дялове в местните операции на технологичните компании, което им дава контрол над съдържанието, излъчвано в страната    ©  Reuters
Пекин придобива миноритарни дялове в местните операции на технологичните компании, което им дава контрол над съдържанието, излъчвано в страната    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай купува златни акции в местните подразделения на китайски технологични гиганти, след като правителството се отказа от строгите глоби и санкции, чиято цел беше да се ограничат най-големите технологични групи в страната, но отблъснаха чуждестранните инвеститори. Вместо това Пекин придобива миноритарни дялове в местните операции на технологичните компании, което им дава контрол над съдържанието, излъчвано в страната, съобщава Financial Times. Обикновено става дума за 1% в ключови структури на технологичните групи, като златната акция дава право на държавното дружество да има специални права върху определени бизнес решения.

В Китай тези ценни книжа са известни като "специални управленски акции" и от 2015 г. са се превърнали в инструмент за оказване на влияние върху частни компании, разпространяващи новини и съдържание. Това е била целта на китайския интернет регулатор, който миналата седмица е придобил дял в едно от подразделенията на Alibaba, заявяват пред FT двама души, свързани с темата. Според официални данни на 4 януари структура от държавния инвестиционен фонд, създадена от Cyberspace Administration of China (CAC), е придобила 1% от дъщерното дружество на Alibaba - Guangzhou Lujiao Information Technology. CAC е купил акциите, за да засили контрола върху съдържанието в стрийминг услугата Youku и уеб браузъра UCWeb, твърдят източниците, а като част от сделката подразделението също така назначи нов член на управителния съвет.

Все още се обсъждат детайлите какво ще има в правителствения план за придобиване на златни акции в Tencent, но ще включва дял в едно от основните дъщерни дружества на групата в Китай, съобщава изданието, позовавайки се на трима души, запознати с въпроса.

Друго лице, близко до Tencent, е заявило, че групата настоява за държавна структура от Шънджън, където се намира централата на компанията, да придобие акциите, вместо да привлече базирания в Пекин държавен инвестиционен фонд, който купи акции в подразделенията на Alibaba, ByteDance и Weibo. Според двама източници ръководители в китайския сайт за видеострийминг Bilibili настояват държавна структура в Шанхай да придобие дялове в едно от дъщерните ѝ дружества.

Детайли относно златните акции вByteDance

Документи, до които е получил достъп FT, описват подробно как работи споразумението за златните акции в ByteDance. Свързан със CAC фонд заедно с две други държавни групи са платили 2 млн. юана за 1% в Beijing ByteDance Technology. Те са придобили акциите чрез дружеството WangTouZhongwen (Beijing) Technology, което печели правото да номинира един от тримата директори на Beijing ByteDance. Служителят на комунистическата партия Ву Шуган е назначен в борда, който в продължение на няколко години оглавява отдела на CAC, контролиращ онлайн коментарите.

В ролята си на директор на основното китайско подразделение на ByteDance Ву Шуган има право на глас по отношение на неговата "бизнес стратегия и инвестиционни планове", всяко сливане или придобиване, разпределение на печалбата и право на контрол на съдържанието.

Макар че другите двама директори могат да се противопоставят на Ву по някои въпроси, уставът на компанията показва, че Ву е получил правото да контролира съдържанието на медийните платформи на ByteDance, включващи новинарския агрегатор Jinri Toutiao и Douyin, китайската версия на TikTok, както и да назначава главния редактор на групата. Той също така е получил и правото да председателства "комитета за безопасност на съдържанието", създаден в рамките на Beijing ByteDance, или да назначава председателя на комитета. Заседанията на управителния съвет трябва да се провеждат поне веднъж на тримесечие или когато Ву предложи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    id_1 avatar :-|
    Виктор Флоров

    Нациокапитализма е ноевия комунизъм или опита комунизма този социален труп да бъде оживен!

    Нередност?
Нов коментар