ExxonMobil съди Европейския съюз за данъка върху свръхпечалбите

Това е най-сериозната реакция срещу мярката за събиране на солидарен данък от енергийните компании до момента

Новият данък може да струва на компанията 2 млрд. долара догодина
Новият данък може да струва на компанията 2 млрд. долара догодина
Новият данък може да струва на компанията 2 млрд. долара догодина    ©  Shutterstock
Новият данък може да струва на компанията 2 млрд. долара догодина    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ExxonMobil съди Европейския съюз в опит да го принуди да отмени новия данък върху свръхпечалбите, наложен на компаниите в енергийния сектор и горивата. Гигантът твърди, че Брюксел е превишил правомощията си.

Делото е заведено на 28 декември 2022 г. от неговите германски и холандски дъщерни дружества в Съда на Европейски съюз в Люксембург.

Това е и най-значимият отговор на мярката за облагане на огромните печалби, реализирани от фирмите, заради ценовите катаклизми, предизвикани от санкциите срещу Русия, пише FT.

Изчисленията на Брюксел показаха, че с налагането на т.нар. Солидарна вноска може да бъдат събрани 25 млрд. евро, които да отидат за намаляване на високите енергийни разходи на бизнеса и потребителите.

Позицията на Exxon

Кейси Нортън, говорител на Exxon, каза, че американският гигант признава, че високите енергийни разходи "тежат на семействата и бизнеса", но твърди, че данъкът е "контрапродуктивен" и ще "подкопае доверието на инвеститорите, ще обезсърчи инвестициите и ще увеличи зависимостта от вносна енергия".

Exxon е вложил 3 млрд. долара в европейски проекти в рафиниращия сектор през последните 10 години, увеличавайки производството "във време, когато Европа се бори да намали своя внос на енергия от Русия", каза Нортън. Сега Exxon обмисля бъдещи много милиардни инвестиции на континента. "Дали ще инвестираме тук зависи преди всичко от това колко привлекателна и глобално конкурентна ще бъде Европа", добавя Нортън.

Реакцията на Брюксел

Европейската комисия заяви, че "взема под внимание" правната молба на Exxon и добави, че "сега ще зависи от съда да се произнесе по този случай". Освен това се казва, че "твърди, че въпросните мерки са напълно в съответствие с правото на ЕС" и че солидарният принос "ще гарантира, че целият енергиен сектор плаща справедливия си дял в тези трудни времена".

Новият данък трябва да влезе в сила от 31 декември и ще наложи данък от най-малко 33% върху всички облагаеми печалби през 2022-2023 г., които са с 20% или повече над средните между 2018 и 2021 г., като държавите членки могат да одобрят за прилагане това законодателството директно.

Exxon изчисли, че новият данък солидарност ще й струва 2 млрд. долара до края на 2023 г. Компанията генерира рекордни глобални печалби от почти 20 млрд. долара през третото тримесечие.

Съдът на Европейския съюз ще реши дали да се произнесе по делото на Exxon. Ако това стане, всяко бъдещо решение може да бъде обжалвано пред съда. Производството може да се проточи през по-голямата част от следващата година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Какво означава свръх-печалба в условията на свободна икономика?..
    Намирисва на болшевизъм?..

    Нередност?
Нов коментар