🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия налага данък върху свръхпечалбите на енергийните компании

Така Берлин ще финансира пакет от помощи в размер на 65 млрд. евро

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството ще наложи таван върху печалбите на производителите на енергия, които генерират електричество от вятър, слънчева енергия, биомаса, въглища и ядрена енергия, но не и от газ.
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството ще наложи таван върху печалбите на производителите на енергия, които генерират електричество от вятър, слънчева енергия, биомаса, въглища и ядрена енергия, но не и от газ.
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството ще наложи таван върху печалбите на производителите на енергия, които генерират електричество от вятър, слънчева енергия, биомаса, въглища и ядрена енергия, но не и от газ.    ©  Reuters
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството ще наложи таван върху печалбите на производителите на енергия, които генерират електричество от вятър, слънчева енергия, биомаса, въглища и ядрена енергия, но не и от газ.    ©  Reuters

Германското правителство ще наложи данък върху свръхпечалбите на производителите на електроенергия и ще използва приходите за финансиране на нов пакет от мерки на стойност 65 млрд. евро, за да смекчи удара от растящата инфлация и по-високите сметки за енергия. Новият пакет повишава общите разходи в подкрепа на бизнеса и домакинствата, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, до 95 млрд. евро. Това е една от най-мащабните програми в развитите страни, съобщава Financial Times.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството ще наложи таван върху печалбите на производителите на енергия, които генерират електричество от вятър, слънчева енергия, биомаса, въглища и ядрена енергия, но не и от газ. Такива компании правеха "прекомерни" печалби, защото пазарната цена на електроенергията се определяше от цената на газа. Постъпленията от данъка ще отидат за "спирачка на цените на електроенергията", което ще позволи на домакинства да получат основно количество електроенергия на намалени цени, добави канцлерът.

Правителството на Шолц е подложено на натиск да помогне на германците, загрижени за нарастващите разходи за живот и перспективата за много по-високи сметки за газ тази зима, тъй като Русия спира доставките.

Тези опасения се засилиха през уикенда, тъй като Русия спря за неопределено време доставките на газ за Европа чрез изключително важния тръбопровод "Северен поток 1", който минава през Балтийско море до Германия. Руският газов монополист "Газпром", който беше превърнат от Кремъл в енергийно оръжие след началото на войната в Украйна, заяви, че спирането е заради техническа неизправност - оправдание, което германското правителство постави под въпрос. Западните правителства обвиниха Москва, че превръща в оръжие газа, за да повиши цените и да накаже Европа за подкрепата й за Украйна. Европейските цени на газа са около 200 евро за мегаватчас - около 10 пъти над средното ниво от последното десетилетие.

Шолц каза, че е наясно, че "много германци се тревожат за бъдещето си, за високата цена на електроенергията и газа, за нарастващите разходи за живот... Ние приемаме всички тези опасения много, много сериозно".

Мерките са съобразени с препоръките на Европейската комисия: Брюксел препоръчва на държавите членки да налагат данък върху дял от завишените печалби, генерирани от някои производители на електроенергия, за да финансират мерки за подкрепа на домакинствата и компаниите. Германският канцлер каза, че ако ЕС не приложи тези политики "своевременно", Германия ще продължи напред и сама ще реформира своя национален пазар на електроенергия.

Шолц обяви решението след 18 часа преговори между трите партии в неговата коалиция - социалдемократите, Зелените и либералната FDP.

Други мерки

Той обяви още, че правителството ще предостави 1.5 млрд. евро за продължаване на схемата за билети от 9 евро, която позволява на германците да пътуват срещу тази сума на месец в целия местен и регионален обществен транспорт през летните месеци. В момента се обсъжда национален билет на цена между 49 и 69 евро.

Правителството също така се съгласи да направи еднократни плащания от 300 евро на пенсионерите, за да им помогне с разходите за енергия - мярка, която според него ще осигури общо облекчение от 6 млрд. евро. Студентите също ще имат право на еднократно плащане от 200 евро. Ще се увеличат и детските надбавки. Схемата за подпомагане на енергоемките компании за по-високи сметки за енергия ще бъде удължена до края на годината, съобщи още правителството. Кабинетът ще отложи с една година планираното увеличение с 5 евро/тон на цената на емисиите CO, което трябваше да влезе в сила следващия януари.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев отговори на забележките на Шолц, като каза, че Германия "действа като враг на Русия", като подкрепя санкциите срещу Москва и доставя на Украйна оръжие. "Те обявиха хибридна война срещу Русия", написа в Telegram Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. В петък "Газпром" обяви, че няма да възстанови доставките по "Северен поток 1", като се оправда с изтичане на двигателно масло, което компанията е открила на последната останала работеща турбина на Siemens в компресорната станция "Портовая". Германската компания обяви, че това не представлява техническа причина за спиране на работата и такива течове не засягат работата на турбината и могат да бъдат спрени на място. А правителството за пореден път обяви, че Русия използва "Газпром" като енергийно оръжие. Председателят на парламентарната комисия за външни работи в Бундестага Михаел Рот написа в Twitter, че "това е част от психологическата война на Русия срещу нас".

На 18 октомври "Капитал" организира второто издание на Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition.

Събитието, което ще се проведе в хибриден формат, има има за цел да бъде платформа за обмен на идеи между бизнес лидерите, обществените експерти и инвеститорите, като даде възможност за споделена визия за прехода и устойчивия растеж.

През 2022 г. конференцията ще се съсредоточи върху шест ключови области, определящи най-значимите лостове за промяна.

Основни теми:

  • България и целите на ЕС в областта на климата - политики, програми и проекти
  • Осигуряване на възможност за трансформация в областта на чистата енергия
  • Ролята на индустрията в икономиката с нулево нетно потребление
  • Неутрален по отношение на климата транспорт и интелигентни градове
  • Финансиране на прехода
  • Нови бизнес модели за устойчиво бъдеще.


Сред лекторите са Джерард Рийд, съосновател и партньор в Alexa Capital, Кристоф Рюл, старши научен сътрудник, Център за глобална енергийна политика, Колумбийски университет в Ню Йорк, Мачей Мазур, главен изпълнителен директор на PSPA и вицепрезидент на AVERE, Максфийлд Вайс, изпълнителен директор на CDP Europe, и много други.

Форумът ще се проведе в "София ивент център" и онлайн, като повече за програмата, лекторите и билетите може да прочетете тук.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mr.ligier avatar :-P
    Lee Gier
    • - 1
    • + 1

    Ами, така е като си нямат един Румен Овчаров и Валентин Златев, така ще е :)

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    До коментар [#1] от "Lee Gier":

    Така ще е, като нямат държавни фирми от които да вземат пари... Но пък това взимане е заразително и нищо чудно да се въведе и у нас, само дето не знам как ще обложат американските централи.

    Нередност?
Нов коментар