Германската милионна инвестиция, която може да се спъне в държавата

Profine Energy иска да изгради най-големия плаващ соларен парк в Европа на язовир "Огоста" за около 500 млн. евро

Язовирната стена има нужда от ремонт за 30 млн. лв. и правителството очаква компанията да го финансира
Язовирната стена има нужда от ремонт за 30 млн. лв. и правителството очаква компанията да го финансира
Язовирната стена има нужда от ремонт за 30 млн. лв. и правителството очаква компанията да го финансира    ©  Ivan Grigorov
Язовирната стена има нужда от ремонт за 30 млн. лв. и правителството очаква компанията да го финансира    ©  Ivan Grigorov
Темата накратко
  • Няма законова рамка за подобни проекти и яснота кога и каква състезателна процедура ще има.
  • Profine има 25 фабрики по света и оборот над 1 млрд. евро, а с Wirth изграждат соларни паркове в Босна и Сърбия, също в Италия, Франция, Испания.
  • Ако планът се задейства, компанията може да инвестира във фабрика в Монтана за производство на плаващите възглавници за панелите и производство на профили в Бургас.

Стотици милиони евро ще достигне инвестицията, ако германската Profine Energy изпълни проекта си за плаващ соларен парк на язовир "Огоста" край Монтана. Плановете са това да бъде най-голямото такова съоръжение в Европа, а произведеното електричество да захранва фабриките на групата Profine и нейните клиенти. Две са условията обаче това да се случи: да няма забавяне и пречки за изпълнението на проекта. Окончателно решение все още не е взето, а компанията разглежда и други локации в Югоизточна Европа.

Това стана ясно от думите на Петер Мрозик, собственик и изпълнителен директор на Profine Group, който представи компанията си и проекта, за да разсее слуховете и притесненията на хората в региона през последните месеци. В случай че строителството започне, германската група предвижда да направи и фабрики за някои от материалите тук, а други да купува от местни доставчици. Това би била допълнителна инвестиция.

Германският инвеститор

Profine Energy е смесено дружество между германските групи Profine и Wirth. Основният бизнес на първата е производство на PVC профили, като групата има 25 фабрики по света - в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Китай и т.н., и годишен оборот над 1 млрд. евро. Заедно с Wirth Gruppe, която се занимава със строителни технологии, двете компании си партнират в изграждането на проекти за възобновяема енергия - соларни и вятърни паркове и централи на биомаса. Целта на тези проекти е да захранват фабриките на Profine и клиентите й, които се нуждаят от над 2.5 гигаватчаса годишно. "Затова от две години търсим бизнес възможности в сектора на устойчивата енергия", обясни Мрозик.

В момента например компанията изгражда 100 мегавата соларен парк в Босна, предстои да започне и 450 мегавата в Сърбия. Вторият проект е предвиден да осигурява електричество на друг строеж на Profine - въглеродно-неутрален индустриален парк на площ от 800 ха между Нови Сад и Белград, където по думите на Мрозик инвестицията ще надхвърли 2 млрд. евро. ВЕИ централи компанията строи също в Италия, Франция, Испания, Обединеното кралство.

За евентуалния си проект в страната в началото на тази година компанията е регистрирала дружеството "Профайн енерджи България". Съдружници в него са германската Profine Energy (75.1%) и българската "Еневло" на местния партньор Крум Василев.

Неясни регулации и конкуренция

От много години групата Profine има фирмени клиенти в България от сектора на PVC дограмата и това е причината да се насочи към страната. "Реших, че е добра идея да проуча какви са възможностите да инвестирам в язовир "Огоста", като осъзнавам, че това не е лесен проект", каза Мрозик. По думите му планирането ще отнеме поне две години, а още две ще са нужни за изпълнението, така че реалистичен срок за завършване е 2028 г.

Проблем обаче може да се окаже нуждата от законодателни промени, тъй като не е ясно как се регулира поставянето на фотоволтаици на водна повърхност. За това наскоро намекна министърът на икономиката Никола Стоянов. Приемането на такива промени обаче едва ли ще е първият приоритет на бъдещия парламент, за който дори не е сигурно колко време ще просъществува.

Подобни плаващи паркове са сравнително нови в Европа, но набират популярност заради по-високата си ефективност. Причината е, че водата отразява слънчевата светлина и охлажда соларните панели. Само в региона на Балканите такъв проект има изграден в Албания, където се подготвят и още, планира се и плаващ парк в Черна гора.

Интерес в България също има, макар че засега само Profine Energy го е заявила официално. В коментарите си след подписването на меморандума между държавата и групата обаче икономическият министър държеше да е ясно, че ако се стигне до одобряване на идеята за соларен парк, ще има конкурс за избор на концесионер. Което означава, че има и други кандидати. А и е логично да има състезание.

За конкурс се готвят и от Profine Energy, като според Мрозик компанията е с много добра позиция, защото разполага с технологията. "Освен това ние не предлагаме просто да направим соларен парк, а да използваме електричеството от него", уточни той.

Свързани проекти

Инвестицията в проекта в момента не може да се определи, тъй като не се знае каква ще е допустимата мощност. Тя от своя страна пък зависи от регулациите, които тепърва ще се уточняват. "На този етап обмисляме около 500 мегавата", каза Мрозик. Това означава приблизително 500 млн. евро.

500 млн. евро ще бъде инвестицията в 500 мегавата соларен парк. Каква ще е допустимата мощност, ще зависи от регулациите.

Самият язовир е собственост на държавната "Напоителни системи", но реално не се използва за напояване. Стената му е в много лошо състояние и се нуждае от ремонт, което ще струва около 30 млн. лв. А правителството очаква това да бъде финансирано от компанията.

Извън това Profine Energy има и други инвестиционни планове, които са свързани с проекта за "Огоста" и ще се случат, ако той тръгне. Това включва изграждане на фабрика в Монтана за производство на плаващите възглавници, върху които се монтират соларните панели. Вече се планира и съвместно дружество с компания в Бургас за производство на профили. Мрозик уточни, че допълнителните инвестиции в тези проекти ще бъдат от порядъка на двуцифрена сума в милиони евро. Отделно за плаващия парк ще са необходими крепежни елементи, соларни панели и т.н., като целта на компанията е да използва колкото е възможно повече местни доставчици.

Алтернативи има

Окончателно решение дали да продължи с проекта Profine Energy ще вземе в следващите няколко месеца. То ще зависи от резултатите от предпроектното проучване, което тече в момента и което ще покаже дали проектът има икономически смисъл.

Алтернативи също има. Потенциални локации са други страни в Югоизточна Европа. "Откакто създадохме обща компания с Wirth, много хора ни предлагат възможности и тях ние също разглеждаме", категоричен беше Мрозик.

Ако държавата не се мобилизира, вероятно германската група ще влезе в дългия списък на изпуснати инвеститори. И на лисваща отговорност.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 1
    • + 2

    И какво правим с екологичните щети? България няма никаква полза от подобни "инвестиции".

    Нередност?
  • 2
    keepwalking avatar :-|
    keepwalking
    • + 1

    До коментар [#1] от "xsz45646888":

    Какви ще са щетите ?Викаш по добре в Монтана да си бачкат за по 800-900 лв ?Доде не остане жив човек там а ?

    Нередност?
  • 3
    rxm05372502 avatar :-|
    Yavor Penchev
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "keepwalking":

    Като за начало, ще затрият втория по големи язовир в Българи, толкова за еко щетите. В германия все още вървят дебати и нямат един такъв парк.

    Нередност?
  • 4
    kdd54351245 avatar :-@
    kdd54351245
    • - 1

    Много хубаво не е на хубаво...

    Нередност?
Нов коментар