🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След още една успешна година на разрастване БГСКЛАД ще проведе четвъртата международна конференция за индустриални имоти

Симеон Митев - собственик на БГСКЛАД

Симеон Митев - собственик на БГСКЛАД
Симеон Митев - собственик на БГСКЛАД
Симеон Митев - собственик на БГСКЛАД
Симеон Митев - собственик на БГСКЛАД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Какво ново и различно ще ни разкажете за конференцията, която ще се проведе в началото на май 2023 година?

- На първо място искам да уточня, че конференцията ще се проведе отново на 10 май от 9:00 часа в зала "Витоша" на "Интер Експо Център" в град София.

Събитието ще бъде открито официално от гл. арх. Здравко Здравков и представител на генералния спонсор на конференцията: Даниела Бойчева, директор бизнес развитие в "Си Ти Пи", България.

Арх. Здравков ще изнесе кратка лекция за развитието на индустриалните зони в и около София.

За разлика от друга година, форматът на конференцията ще бъде променен, като чуждестранният панел тази година ще бъде изместен в началото на събитието. По този начин, разглеждайки пазара в Европа и съседните страни, в последващите панели ще видим отражението в България. Участници в панела са: Halit Ismetogullari, собственик на "EML AXELL", Турция; Dimitris Biniaris, основател на "Binswanger Greece Real estate" LTD, Гърция; Valentin Achim, старши консултант индустриален отдел, JLL, Румъния; Vladimir Gurdjiev, директор Логистични и индустриални активи, "Lion's Head Investments", България; Marija Andonovic, помощник главен изп. директор на "Free Zone Pirot", Сърбия.

Както всяка година, запазената марка на конференцията - документален филм, който прави обзор на пазара по градове, ще бъде направен и излъчен от екипа на БГСКЛАД по време на вторият панел.

В трети панел ще се обсъжда пазарът през погледа на компаниите, занимаващи се с оборудване и услуги в индустриалния сектор.

Лектори ще бъдат: Васка Пенкова, управител на "АС Скорпио" ООД; Сергей Мирдза, основател на проектантско бюро "LH47 ARCH", Молдова; Иво Трингов, търговски директор, "Кордеел България" ЕАД; Веселин Монов, председател на Комисията по професионална етика на КИГ, зам.-управител на "ГЕОКАД-93", ЕООД; Любомир Станиславов, изп. директор на "Аутомотив клъстер България"

Черешката на тортата ще бъде последният панел, където ще се сблъскат мненията на инвеститорите и консултантите за моментното положение на индустриалния пазар, както и да си отговорим на въпроса: "За или против строежа на нови складови площи към момента?"

Участващи в дискусията ще бъдат: Даниела Бойчева, директор бизнес развитие, "Си Ти Пи Инвест"; Мирослава Александрова, мениджър по корпоративно развитие, "Ист ринг София" ООД и "Глориент Инвестмънт БГ" ООД; Владимир Гюрджиев, директор Логистични и индустриални активи, "Lion's Head Investments", България; Жоро Ангелов, мениджър индустриални площи и развитие на парцели "Фортън" АД; Никола Белчев, Логистика и индустриални имоти "Колиърс Интернешънъл" ООД; Димитър Христов, старши консултант Логистика и индустриални имоти, CBRE, клон България

Тази година сме предвидили повече време в почивките за нетуъркинг на посетителите, за да могат спокойно да обсъдят новите идеи, насоки и развитието на пазара.

Част от приходите на конференцията, както средствата, събрани от дарителската кампания по време на събитието, ще бъдат предоставени на "Комплекс за социални услуги за деца с увреждания (КСУДУ)" гр. Роман.

На тази конференция ще подадем ръка на младите в бизнеса, а именно на фирма "Си Вендинг спот", които се занимават с доставка и изграждане на нови модерни вендинг автомати за храни, напитки, сладоледи, лекарства и канцеларски материали.

Очакваме ви на 10 май! За желаещите, може да последвате този линк за регистрация на събитието.

2. Г-н Митев, как характеризирате пазарът на индустриални имоти в момента?

- През периода 2022 година досега продължава затвореният омагьосан кръг на инвеститорите и купувачите/наемателите. Инвеститорите искат гаранции от клиентите си, а клиентите от своя страна искат построени и готови обекти. Смятам, че несигурността определяше това движение в затворения кръг. Повишават се цените на складови площи от клас А и В с 0,5 до 1 евро/кв.м, а на клас С достигнаха от 1 до 1,5 евро/кв.м. Продължава липсата на нови складови площи за продажба и наем. Пазарът през 2022 година беше главно на наемодателите, защото по-хубавите и малкото на брой обекти, които излизаха на пазара, се отдаваха веднага, дори още по време на строеж. Повишава се търсенето на терени за индустриални обекти, което доведе и до 15% увеличение спрямо 2021 година. Поскъпването на строителните материали и високия инфлационен индекс доведе до скок в цените на строителството. Това по своя начин повлия двояко. Част от строителите увеличиха наемните си цени на готовия продукт, а останала част замрази проектите си. Много украински инвеститори и компании потърсиха обекти в България. Те обаче не бяха подготвени за пазара тук и техните "розови" очаквания не им помогнаха да се адаптират бързо към българския пазар. Засилен остава интересът към складови площи от 200 до 500 кв.м. Продължава търсенето на нови, модерни складови обекти клас А от 1000 до 5000 кв.м, главно от чуждестранни компании, влизащи в България.

Пазарът на индустриални площи в България е умерен и се наблюдават признаци на увеличение и търсене на нивата преди ковид кризата. Надявам се, че тази тенденция ще продължи.

3. Какво ново ще ни разкажете за развитието на платформата БГСКЛАД?

- Платформата вече има над 10 000 предложения за индустриални и складови имоти. Около 30% от тези имоти са предложения със статут на неактуални, които държим като база данни, за да могат клиентите да видят как са се развивали тези имоти през годините, както и статистиката за движението на цени на наеми и продажби.

От две години вече имаме SMS известяване при всяка поръчка, с която информираме брокера, обслужващ търсенето/предлагането, и от друга страна - клиента. По този начин много по-бързо нашите консултанти работят и обслужват клиентите си в цяла България.

Работата на нашата компания за проучвания и проджект мениджмънт на нови обекти и терени, както и на стари такива се увеличи. До преди две години това бяха поръчки главно за градовете/области София и Пловдив. От тази година имаме проучвания и анализи на проекти и новостроящи се бази в страната. Основни запитвания имаме за градовете: Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград и др.

Организатор на събитието: БГСКЛАД

Генерален спонсор на събитието е Си Ти Пи България

Спонсори: "Ист Ринг София" ООД, "Глориент Инвестмънт БГ" ООД, "Евромаркет Кари" АД, "Кордеел Бългрия" ЕАД, "Адванс експертни оценки" ООД, "Лайънс Хед Мениджмънт" АД, "СТАД", "Скорпио" ООД

Стратегически партньори: НСНИ, "Аргус Прима"

Медийни партньори: "Факти.бг", "Имоти.нет", "Имот.бг", "Планета ТВ"