🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Теси" ще инвестира над 50 млн. лв. в завод за термодинамични бойлери в Шумен

Той ще заработи в края на 2024 г. и ще бъде петата производствена база на компанията

Жечко Кюркчиев, създател и управител на "Теси": Целта ни е след инвестицията да станем производител номер 1 на термодинамични бойлери в Европа
Жечко Кюркчиев, създател и управител на "Теси": Целта ни е след инвестицията да станем производител номер 1 на термодинамични бойлери в Европа
Жечко Кюркчиев, създател и управител на "Теси": Целта ни е след инвестицията да станем производител номер 1 на термодинамични бойлери в Европа    ©  Теси
Жечко Кюркчиев, създател и управител на "Теси": Целта ни е след инвестицията да станем производител номер 1 на термодинамични бойлери в Европа    ©  Теси
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българският производител на електрически бойлери и отоплителни уреди за дома "Теси" (TESY) започва в Шумен строителство на завод за термодинамични бойлери. Инвестицията в петата производствена база на компанията е за над 50 млн. лева заедно с оборудването.

Фабриката ще заработи в края на 2024 г. Финансирането е чрез банкови кредити и собствени средства, уточни за "Капитал" Жечко Кюркчиев - основател и управител на "Теси". Енергийно по-ефективният бойлер ще е предимно за износ и шуменският производител се цели в лидерска позиция при продукта в Европа.

Върху 11 500 квадратни метра площ

Новият завод ще бъде разположен върху 11 500 кв.м разгъната застроена площ, от които 9000 кв.м са производствена част. Производството ще бъде разположено в две основни халета с автоматизирани линии за водосъдържатели за термодинамични и електрически бойлери, както и за краен монтаж на термопомпени агрегати и термодинамични бойлери. Предвидени са високостелажна складова система и около 4 хил. палетоместа с шест товарни рампи. В административно-битовата зона ще има офисна част с 50 работни места, както и релакс зона за 200 души.

Проектът е изготвен от архитектурно студио Zoom. Изборът на строителна компания предстои, поясни за "Капитал" Жечко Кюркчиев.

Капацитет: над 200 хиляди бройки годишно

Планираният годишен капацитет на фабриката е над 200 хил. термодинамични бойлера. "Продуктът не е нов за "Теси". Вече трета година произвеждаме около 20 хил. термодинамични бойлера годишно. В България за тях почти няма пазар, но търсенето зад граница е много голямо. Продаваме ги основно в Испания, Полша, Германия и Италия. Целта ни е след инвестицията да станем производител номер 1 на термодинамични бойлери в Европа", коментира за "Капитал" Жечко Кюркчиев. Той допълни, че термодинамичните бойлери и термопомпите стават все по-популярни на глобално ниво заради високата икономическа ефективност и устойчивост на тази технология. И даде пример: "За затоплянето на вода с термодинамичен бойлер ще е нужно от 3.2 до 3.6 пъти по-малко електроенергия в сравнение със стандартния бойлер със същия обем."

Новите производствени линии са автоматизирани и роботизирани, затова бъдещият завод ще открие само около 30 нови работни места. "С тази инвестиция се създават друг тип работни места, с високи технологични изисквания. Ще се нужни по-образовани и с по-висока квалификация специалисти, които ще получават съответно и по-високи възнаграждения. Крайната цел е хората да остават в България", коментира за "Капитал" Красен Кюркчиев - другият управител на "Теси".

От 30 години

"Теси" е създадена през 1993 г. като семейна фирма и е част от "Фикосота холдинг" на братята Жечко и Красен Кюркчиеви. Дружеството разполага с четири завода - в Шумен и в Смядово, където работят 1050 души от 15 националности. На всеки 23 секунди в заводите на "Теси" се произвежда нов уред, а годишният капацитет сега е 1.5 млн. уреда.

От 1997 г. "Теси" изнася продукция зад граница, а днес продава в повече от 60 страни на 4 континента. По данни на компанията тя е най-големият български и третият по големина европейски производител на електрически бойлери, уреди за отопление и грижа за въздуха, бойлери с индиректно подгряване и термодинамични бойлери. В България има 40% пазарен дял при електрическите бойлери и при отоплителните уреди.

Годишният оборот на компанията за 2022 г. е над 216 млн. лева, което е над 25% ръст спрямо предходната 2021, а печалбата - 11 млн. лв., уточни за "Капитал" Жечко Кюркчиев. Целта за 2023 г. е приходите да достигнат 300 млн. лева.

"Теси" има дъщерни дружества в Румъния, Испания, Русия и Гърция. От основаването си до днес инженерите на фирмата са създали над 69 промишлени дизайна, патента и полезни модела. Тази година дружеството прави продуктови премиери на термодинамичен бойлер за стенен монтаж TESY АquaThermica Compact, термопомпа за отопление, охлаждане и битова гореща вода TESY MultiThermica и електрически конвектор TESY FinEco Glass Cloud с AirSafe технология.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 1
    • + 1

    Капитал, излагате се с подобни плитки и измислени статии, които пишете за Теси през 2-3 седмици.
    Смешен е напънът да представяте фирма за бойлери като някакво невиждано високотехнологично производство. Та това е бойлер в крайна сметка, не е микропроцесор!
    Хубаво е, че шуменци имат самочувствие и цел, но никога няма да бъдат на нивото на Stiebel Eltron.

    Нередност?
  • 2
    ridiculous avatar :-|
    Ridiculous Върнете стария сайт!
    • + 1

    Напротив. Трябва да пишат повече за наши фирми, които произвеждат и изнасят продукти по света. Дори и да не са най-технологичните на пазара, хората работят, учат се и имат шанса да напредват. Това няма да стане с трафик на наркотици и заграбване на чужди бизнеси и собственост.
    По тази причина за Теси и други подобни трябва да се пише всеки ден и с подробности. Хеле се отправи посланието, ме има смисъл човек да се труди и да се учи, та да поразградим ореола на батките и своите хора, който ни загробва като народ.

    Нередност?
Нов коментар