🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов соларен парк на Enery край Свищов ще захранва пловдивския завод КЦМ

Сключеният договор за изкупуване на енергията дава гаранции както за потребителя, така и за производителя

КЦМ ще търси да задоволи 10% от своите енергийни нужди със зелена енергия от 2024 г.
КЦМ ще търси да задоволи 10% от своите енергийни нужди със зелена енергия от 2024 г.
КЦМ ще търси да задоволи 10% от своите енергийни нужди със зелена енергия от 2024 г.    ©  Надежда Чипева
КЦМ ще търси да задоволи 10% от своите енергийни нужди със зелена енергия от 2024 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Новият соларен парк на Enery се очаква да бъде завършен до 2023 г.
  • Споразумението за зелена енергия между КЦМ и Enery е за 12 години с начална дата от 2024 г.
  • Соларният парк ще бъде концептуално близък до така наречените агроволтаици

Производството на метали е една от най-енергоемките индустрии, а същевременно намаляването на въглеродните й емисии е технически сложен процес. Заводът за олово и цинк на КЦМ край Пловдив обаче е намерил частично решение на проблема, като сключи дългосрочен договор за покупко-продажба на зелена енергия (PPA) с австрийския оператор на ВЕИ активи Enery и Enery Element, клонът на компанията, разработващ енергийни проекти в Централна и Източна Европа.

Споразумението е за период от 12 години и ще влезе в сила от началото на 2024 г., когато се очаква да заработи и новият соларен парк на Enery край Свищов. По този начин от КЦМ ще могат да задоволят около 10% от своите годишни енергийни нужди (които са 400 хил. мВтч) и да намалят въглеродния отпечатък на производството си.

"Нашето производство не би могло да бъде изцяло зелено, самите продукти не го позволяват, което означава, че проектите ни за ВЕИ имат своя максимален капацитет. Търсим да инвестираме и да развием всяка една възможност в производството, където можем да подобрим въглеродния си отпечатък и енергийната си ефективност", коментира Румен Цонев, изпълнителен директор на "КЦМ".

Еnery вече притежава голям работещ соларен парк в България - този в Караджалово и работи по няколко проекта в страната, един от които е около Хасково и е с планирана мощност от 400 мегавата.

По принцип PPA договорите дават дългосрочна предвидимост на разходите за електрическа енергия на купувачите, а на производителите - предвидимост в паричния поток, от който зависи рентабилността на проекта. Именно заради това те стават все повече в страната и се следва трендът от Западна Европа големите соларни паркове да разчитат все по-малко на свободния пазар. На българския пазар също се сключват все повече такива договори.

Какъв е проектът

Енергията, която ще бъде доставена на КЦМ, ще идва от новостроящ се соларен парк край село Пиперково, община Ценово - между Свищов и Русе. Проектът, който ще се разположи върху площ от 688 дка, получи разрешение от екоинспекцията още през миналото лято. Предвидената инсталирана мощност е 113 мВт, а изпълнител е "Ценово солар плант", чийто управител е Никола Газдов, а собственик е Enery Element. Инвестицията в самият соларен парк от страна на австрийската компания е в размер на 70 млн. евро, а заедно с подстанцията и допълнителната инфраструктура сумата достига 85 млн. евро.

Оставаме ангажирани за реализирането на партньорства, които дават тласък на енергийния преход чрез разработване на възобновяеми енергийни проекти с положително въздействие върху околната среда и обществото

Никола Газдов
Никола Газдов

Очакваното годишно производство е приблизително 200 хил. мВтч, което означава, че приблизително ⅕ от произведеното от парка електричество ще е за нуждите на КЦМ. На пръв поглед прогнозираното производство на централата надвишава средното за страната, но причината е, че соларните панели ще са с тракери, които да следят слънцето. Така производството се увеличава с поне 15% спрямо стандартната инсталация.

"Ние гледаме на това споразумение като фундамент за засилване на отношенията между двете компании и реализиране на по-предизвикателни проекти, които да имат още по-голяма добавена стойност за компаниите и обществото. Подписаното споразумение ни дава потвърждение, че желанието да инвестираме в нови проекти в България е правилно", коментира Северин Въртигов, регионален мениджър и директор на търговския отдел за Enery в България.

Солари и животни

От Enery вече са преминали всички нужни процедури по одобряване за изграждането на соларния им парк в Ценово и очакват до края на годината той да бъде завършен. Новият парк ще бъде концептуално близък до така наречените агроволтаици, които все още да не са разрешени в България. Причината за близостта е, че съоръженията ще бъдат направени така, че да позволят отглеждането на дребен добитък - например овце, които ще помагат и за естественото поддържане на тревата, така че да няма нужда от косене.

"Идеята е да се разберем с местни животновъди и, образно казано, да ги наемем за тази услуга. Така ще сме в помощ и на местните общности", казва Никола Газдов.

Друг акцент са кошерите с пчели, които ще могат да се разположат в засенчените зони на соларните панели. Идеята е да има и комбинирано производство на мед, като за целта пак ще се търсят местни земеделци.