🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сумата 200 млн. лв. на субсидиите за ВЕИ и батерии няма да бъде увеличавана

По схемата от Плана за възстановяване са кандидатствали 562 фирми с проекти за под 160 млн. лв. и средствата ще стигнат за кандидатствалите

По-ниските цени на борсовия ток не са отказали бизнеса от търсенето на решения, свързани с енергийната ефективност
По-ниските цени на борсовия ток не са отказали бизнеса от търсенето на решения, свързани с енергийната ефективност
По-ниските цени на борсовия ток не са отказали бизнеса от търсенето на решения, свързани с енергийната ефективност    ©  Надежда Чипева
По-ниските цени на борсовия ток не са отказали бизнеса от търсенето на решения, свързани с енергийната ефективност    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Заявената безвъзмездна помощ по схемата е около 158.2 млн. лв., т.е. бюджетът 200 млн. лв. ще бъде достатъчен.
  • Окончателни разчети за това обаче ще има през август, когато се очаква да приключи оценката на проектите.
  • Интересът на бизнеса към субсидиите за ВЕИ и батерии идва на фона на 60-процентния спад в цената на борсовия ток.

Бюджетът на мярката за ВЕИ и батерии за съхранение на енергията за бизнеса по Плана за възстановяване няма да бъде увеличен, става ясно от отговори на Министерството на иновациите и растежа (МИР). В момента той е 200 млн. лв., а идеята бе да нарасне значително при очаквания голям интерес към мярката, чийто срок за кандидатстване изтече на 15 май.

Към момента обаче това не се налага, а причината е, че общата стойност на заявената безвъзмездна финансова помощ от страна на бизнеса е малко над 158.2 млн. лева. "Тоест предварителната прогноза за очаквания интерес към мярката отговаря на реалния интензитет на кандидатстването и средствата ще са достатъчни за тази първа пилотна процедура", обясняват експертите на министерството за "Капитал". Все пак те оставят вратата отворена - оценката на проектите ще се извърши до август, когато ще бъдат направени още по-точни разчети.

Бюджетът по схемата вече беше увеличен на няколко пъти - първоначално той бе едва 20 млн. лв., а основната причина бе, че проектите се определяха като пилотни и демонстрационни с оглед на факта, че ВЕИ-системите с батерии все още са далече от масово внедряване в България. Все пак с оглед интереса към чистата енергия той бе увеличен до 40 млн. лв., а на следващ етап - по настояване на работодателските организации, бюджетът достигна до 200 млн. лева.

Схемата е важна с оглед опитите за частична или пълна енергийна независимост на редица компании в България и предвид колебанията на борсовата електроенергия и рекордно високите цени от миналата година. Домакинствата също могат да се възползват от подобно подпомагане, като то отново идва по линия на Плана за възстановяване и предвижда финансиране на малки фотоволтаични системи и слънчеви бойлери.

Докъде са проектите

Подадените проекти по схемата за ВЕИ и батерии за бизнеса са 562 на обща стойност 330.6 млн. лева (заедно със съфинансирането от самата компания). Въпреки предварителните разчети на МИР, че по мярката ще бъдат подпомогнати около 1000 проекта, те все пак определят интереса като "атестат за добрата икономическа кондиция на бизнеса у нас".

Процедурата бе отворена след ковид пандемията и енергийната криза, а условията за кандидатстване предполагаха сериозно отсяване на желаещите. Например част от тях предвиждаха те да са собственици, а не наематели на обектите си, имотите да са в урегулирани парцели, да не се продава произведената енергия поне 5 години, задължително да се придобива батерия за съхранение на произведената енергия, фотоволтаиците да се монтират само върху покриви и фасади на сгради и/или върху имоти към тях, присъединени към електрическата мрежа и в урбанизирана територия, и редица други.

Така, въпреки че "процедурата бе пилотна за България и нито едно друго ведомство не беше обявило подобна към момента на стартирането на кандидатстването, се получиха над 560 проекта от различни по големина и възможности фирми, от много различни региони на страната и икономически сектори, което е обнадеждаващо", пишат още от МИР до "Капитал". Интересът на фирмите идва и на фона на понижение с около 60% на цената на борсовия ток (в сегмента "Ден напред"). Средната стойност на електроенергията падна от 482.64 лв./MWh през декември до 193.08 лв./MWh през април, т.е. "въпреки че токът поевтиня, интересът на бизнеса към ВЕИ не спада, а напротив - увеличава се и се трупа ценен опит", обобщават от МИР.

Особености

Схемата стартира с известно забавяне в подаването на проекти от страна на бизнеса. Макар процедурата да беше отворена още през февруари, повече от месец след стартирането й от МИР отчетоха единствено запитвания по нея. Причината - разработването на подобни проекти отнема значително повече време отколкото изготвянето на документи по масовите схеми за кандидатстване.

По мярката за ВЕИ например е необходимо да бъде предоставен идеен или технически проект, разработен съвместно с лицензиран проектант. Всичко това изисква време за прецизно изработване и е основната причина тя да има по-дълъг от минималния възможен срок за кандидатстване от два месеца, а именно тримесечен. Съфинансирането е до 50% - минималният праг за едно дружество е 75 000 лв., а максималният - 1 млн. лв., като със средствата ще могат да се финансират мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията.

Все още няма коментари
Нов коментар