🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Софарма билдингс" ще строи жилищен комплекс срещу Техническия университет в София

Фармацевтичната компания "Софарма" влива още един производител на лекарства в групата - "Биофарма инженеринг"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дружеството със специална инвестиционна цел "Софарма билдингс" планира да строи жилищен комплекс на мястото на бившите сгради на НИХФИ и "Унифарм", които се намират на булевард "Свети Климент Охридски" срещу Техническия университет в София и недалеч от офисните кули на "Софарма". Това отговори Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", на въпрос на акционерите на събиране след проведеното извънредно общо събрание на фармацевтичната компания. На него акционерите одобриха решение за вливане на сливенската фармацевтична компания "Биофарм инженеринг" в "Софарма".

Новият жилищен комплекс

За разлика от другото дружество със специална инвестиционна цел на групата - "Софарма имоти", което има високи приходи от управление на имоти, отдаване под наем, покупко-продажба на имоти, основаната една година по-късно "Софарма билдингс" е със скромни приходи под 1 млн. лв. В началото на тази година обаче капиталът й беше увеличен, а в края на март тя купи от "Софарма" терена на бившите й подразделения - НИХФИ и "Унифарм", за 6.337 млн. без ДДС. В оценката е записано, че теренът е с обща площ 17 688 кв.м, а в района е разрешена максимална височина на застрояване 20 метра и плътност по-малка от 60%.

Донев каза пред акционерите, че тъй като през терена в "Дървеница", близо до Студентски град, минава ключова инфраструктура, не е възможно цялата площ да бъде използвана за строителство. По думите му вероятно "Софарма билдингс" ще продава директно построените жилища в комплекса, а няма да ги отдава под наем. От решението за покупката на терена досега цената на акциите на АДСИЦ-а се увеличи повече от два пъти и достигна 17.60 лв.

Добра година

Тъй като приходите на "Софарма" за полугодието са се увеличи с 13.4% в сравнение със същия период на миналата година и са достигнали 125 млн. лв., а нетната печалба за периода има скок с 57.2% до 37.1 млн. лв., акционерите поставиха въпрос дали до края на годината ще се проведе още едно извънредно общо събрание и ще се определи дивидент, но той остана без конкретен отговор. По принцип "Софарма" беше едно от първите дружества, чиито акционери одобриха възможността да разпределят дивидент два пъти годишно и това се случваше през предишните години.

Миналата година също беше изключително добра като резултати за фармацевтичната компания. Тя завърши с печалба близо 40 млн. лв., която беше изцяло разпределена като дивидент по 60 стотинки на акция. Заради резултатите цената на една акция на компанията преди изплащането на дивидента достигна 6.14 лв., което е 10.27% доходност. В петък цената на акциите достигна 5.50 лв.

Вливането на сливенската компания

Стремежът на "Софарма" да влее "Биофарм инженеринг" датира от последното тримесечие на миналата година, но Комисията по финансов надзор одобри документацията малко по-късно от датата на редовното общо събрание на фармацевтичната компания.

Сливенската компания, от която "Софарма" притежава 97.15% от капитала, е основана през 1981 г. като институт за борба с шапа и особено опасните инфекции по животните. През 1998 г. е приватизирана от работническо-мениджърско дружество, а през 2006 г. Комисията за защита на конкуренцията разрешава на "Софарма" да придобие мажоритарен дял в предприятието.

През годините освен лидер в производството на ваксини срещу антракс и най-популярните заболявания при кравите, овцете, свинете, зайците и други домашни животни, диагностични изделия за най-популярните заболявания при животните и инжекционни разтвори за тяхното лечение "Биофарм" се модернизира и започва да произвежда 24 от най-популярните разтвори за вливане в хуманната медицина.

Тези продукти, най-популярните от които са физиологичните разтвори и глюкозата, се използват всекидневно и масово в болниците. Отделно от това компанията произвежда и таблетки с много популярно лекарство срещу високо кръвно налягане.

През миналата година приходите от продажба на ваксини за животни, както и приходите от продажба на разтвори за хуманната медицина са намалели рязко. Причината според годишния доклад за дейността е липса на обществена поръчка през 2022 г. за животински ваксини, които пък формират основната част от продажбите на "Биофарм инженеринг" (над 70%).

В същото време конкуренцията при продажбата на болничните разтвори на пазара е голяма и въпреки че дружеството е с изцяло модернизирано производство, тяхната цена е много ниска и така компанията бележи и спад в този сегмент. Предприятието се е опитало да навакса, като предлага повече услуги от собствената си лаборатория, в която се изследват хранителни проби и се извършва дезинфекция и дератизация, както и с производството на таблетки лекарство за високо кръвно налягане, но заради малкия им дял в общите приходи не е успяло.

Според отчета така годишните приходи на предприятието през 2022 г. са спаднали от 3.3 млн. лв. през предходната година на 475 хил. лв. и то е реализирало загуба 2.9 млн. лв.

Акционерите попитаха дали производството на сливенското предприятие ще бъде натоварено с част от продуктите на "Софарма", тъй като капацитетът на таблетния завод в София е препълнен. Председателят на съвета на директорите на компанията Огнян Донев коментира, че ще търсят всякакви възможности да увеличат капацитета си.

Статията не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Авторът притежава ценни книжа на компании от групата "Софарма"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wlr26637645 avatar :-|
    wlr26637645
    • + 3

    Редно е авторът да спомене и получените сребърници от бате Оги в допълнение към:
    Авторът притежава ценни книжа на компании от групата "Софарма"

    Нередност?
Нов коментар