🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел започна разследване на китайската онлайн платформа TikTok

Това е второто, след като влезе в сила Законът за цифровите услуги

Ако разследванията установи, че платформата не спазва правилата на дигиталния закон, нейният собственик може да бъде глобен до 6% от глобалния си оборот.
Ако разследванията установи, че платформата не спазва правилата на дигиталния закон, нейният собственик може да бъде глобен до 6% от глобалния си оборот.
Ако разследванията установи, че платформата не спазва правилата на дигиталния закон, нейният собственик може да бъде глобен до 6% от глобалния си оборот.    ©  Reuters
Ако разследванията установи, че платформата не спазва правилата на дигиталния закон, нейният собственик може да бъде глобен до 6% от глобалния си оборот.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейката комисия започна официално разследване на китайската онлайн платформа TikTok, собственост на ByteDance, за възможни нарушения на онлайн съдържанието. То се провежда съгласно Законодателния акт за цифровите услуги, съобщава Reuters. Разследването може да доведе до голяма глоба за платформата.

Какво ще се проверява

Еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон заяви, че е взел това решение след анализ на доклада за оценка на риска на приложението за кратки видеоклипове и отговорите му на исканията за информация.

Европейската комисия заяви, че разследването ще се съсредоточи върху дизайна на системата на TikTok, включително алгоритмичните системи, които могат да стимулират поведенчески зависимости и/или да създадат така наречените ефекти на заешката дупка.

То ще проучи също така дали TikTok е въвела подходящи и пропорционални мерки, за да гарантира високо ниво на неприкосновеност на личния живот, безопасност и сигурност за непълнолетните. Освен въпроса за защитата на непълнолетните Брюксел проучва дали TikTok предоставя надеждна база данни за рекламите в своята платформа, така че изследователите да могат да проверяват потенциалните онлайн рискове.

TikTok обяви, че ще продължи да работи с експерти и с индустрията, за да предпазва младите хора в своята платформа от опасности и че очаква с нетърпение да обясни мерките в детайли пред Европейската комисия.

"TikTok е пионер във функциите и настройките за защита тийнейджърите и недопускането на лица под 13 г. на платформата, проблеми, пред които цялата индустрия е изправена", каза говорител на компанията.

Изискванията на дигиталния закон

Специалният режим на дигиталния закон за много големите онлайн платформи и търсачки вече се прилага към 19 услуги, определени през април 2023 г., които имат повече от 45 млн. потребители в ЕС месечно. Три други платформи, определени като много големи през декември 2023 г. - Pornhub, Stripchat, XVideos, трябва да започнат да изпълнят съответните задължения, произтичащи от този техен статут според закона, до края на април.

Дигиталният закон изисква по-специално от много големите онлайн платформи и търсачките да правят повече за справяне с незаконното онлайн съдържание и рисковете за обществената сигурност.

Разследването на TikTok е второто по новия закон, след като в края на миналата година ЕК започна такова и срещу платформата на Илон Мъск X. Ако разследванията установят, че едната и/или другата платформа не спазва правилата на закона, нейният собственик може да бъде глобен до 6% от глобалния си оборот.