Telegram интегрира проекта TON за крипто трансфер и обмен в мрежата си

Платформата имаща над 800 млн. потребителя даде одобрение на екосистемата TON и позволява да се обменя крипто и да се изпращат средства без допълнителни такси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Платформата за бързи съобщения и новини Telegram, която увеличи своята популярност покрай войната в Украйна, вече дава възможност и за крипто обмен и трансфер на виртуални валути. Това става възможно чрез Toncoin (TON), който първоначално се разработва от Telegram, но след регулаторни проблеми развитието му се пое от фондация от разработчици. Днес обаче Telegram вече е направил криптото достъпно за своите над 800 млн. потребители с интеграция на TON Space Wallet. Преди крипто транзакции в Telegram също бяха възможни, но публичното одобрение и допълнителното улесняване под форма на крипто портфейл повишиха цената на алткойна TON с над 12% за 24 часа.

Toncoin е пуснат в края на август 2021 и до ноември 2022 е направил пазарна капитализация от около 2.5 млрд. долара, а цената му е около 4 долара. Днес капитализацията му е тройна, с 2.14 долара на токен.

Някои ще си зададат и въпроса "Как така капитализацията се качва, а цената на токена е по-ниска?". Това е заради принципите на токеномиката - отключват се и се пускат все повече монети в обращение, което вдига и пазарната стойност.

Please pause claims on the QR for now. We'll let you know when @wallet_tg is back online. https://t.co/7u1GaAg08g

- TON 💎 (@ton_blockchain) September 13, 2023

През 2017 г. Telegram обяви, че работи по нов блокчейн проект, наречен TON, който първоначално ще бъде предназначен като платформа за хостване на децентрализирани приложения (DApps).

Една от ключовите характеристики на TON е неговата мащабируемост, която се отнася до способността на блокчейна да обработва голям брой транзакции без забавяне. TON има за цел да постигне това чрез използването на "мултиблокчейн" архитектура, която позволява на мрежата да обработва транзакции паралелно, използвайки множество блокчейн вериги. Това се постига чрез използването на "шардинг", който разделя блокчейна на по-малки части (наречени "шардове"), които могат да се обработват независимо.

Toncoin използва консенсусен механизъм за доказателство за залог (PoS). Той има две основни функции, които поддръжниците и потребителите на PoS могат да изпълняват.

Регулаторните проблеми

Няма много крипто проекти, които биха имали по-интересна история от Toncoin. Още от първата си разработка през 2018 г., когато е създаден най-вече от месинджъра на Telegram като отделен блокчейн, Toncoin има доста проблеми и отхвърляния. Проектът първо е изоставен, след като среща проблеми с Комисията за ценни книжа и борси (SEC), но има и доста измамени от фалшиви ICO рундове в ранните етапи на крипто twitter, вече X.

SEC обявява, че ICO-то на Gram, както проектът е известен преди, е ценна книга. Павел Дуров, създателят и основното лице зад Gram, преминава през серия от процеси, за да се бори в съда срещу това решение на SEC и все пак, след неуспешните си опити, той решава да се оттегли и да напусне проекта.

Въпреки това, тъй като TON винаги е бил с отворен код, общността от разработчици и поддръжници решава да се намеси, а всичко е достъпно в GitHub. Те създават фондацията TON, която е основната организация зад Toncoin до днес, подобно на Ethereum Foundation за Еthereum. Те са и тези, които преименуват целия проект от "Telegram Open Network" на "The Open Network".

Тонкойн екосистема

След като фондацията TON поеma ръководството на Toncoin, нещата започват да се случват доста бързо. Това се вижда най-добре, когато се погледне цялата екосистема около този проект. Към момента Toncoin има много развита инфраструктура, с проекти, обхващащи всичко - от портфейли, игри, социални мрежи до токенизация и поверителност.

Като цяло цялата екосистема хоства и се ползва от стотици различни приложения, dApps, портфейли, борси и услуги, които и всеки краен потребител може да използва. Това е благодарение на платформи като TON Services, които позволяват на разработчиците да създават и копират dApps по-лесно.

Как да го използвам

TON включва кратко видео, показващо как работят крипто транзакциите на платформата. За да започнете, ще трябва да добавите бота Wallet на Telegram към менюто си с прикачени файлове, което ви позволява да "купувате криптовалута с банкова карта, да обменяте и прехвърляте към други портфейли". Това става след като напишете "wallet" в менюто за търсене. След команда "старт" следват кратки инструкции.

Когато сте готови да изпратите крипто, можете да "изкарате" портфейла от менюто си с прикачени файлове, докато сте в чат, да въведете количеството Toncoin, което искате да изпратите, да потвърдите всички подробности и след това да натиснете "Изпрати". Вашият получател ще получи Toncoin чрез чата, много подобно на Revolut. И да, може да дублирате портфейли и едновременно да използвате най-използваните портфейли като Metamask.

Каква е разликата между валидатор и номинатор?

Когато потребителите искат не само да се присъединят към мрежата, но и да бъдат "важна част" от нея и да помогнат за нейното развитие, те имат шанс да решат дали искат да се присъединят като валидатор или номинатор. Валидаторите са субекти, които печелят лихва от валидиране на транзакции. Това е напълно същото като залагащите във всеки консенсусен протокол на PoS. Има обаче някои условия, при които човек може да стане валидатор. Ако за ETH това са 32 eth или около 50 хил. долара, за залагане на Toncoin, освен добър хардуер и супер интернет ви трябват и поне 300 хиляди TON или около 600 хил.долара.

Само много малка група хора може да постигне такива изисквания и безспорно това влияе на "децентрализирания" характер на мрежата. От друга страна, всеки може да стане номинатор. Номинаторите обединяват активите си и ги предоставят на валидатори. Те печелят награди от активите, които заемат. Интелигентните договори гарантират, че кандидатите получават награди, които се разпределят честно. Освен това те също така гарантират, че заемат токени, които се използват единствено за валидиране, а не за крипто спекула.

Крипто света, особено в Telegram, e пълен с измами, които трябва да различавате. Разберете как да се предпазите от някои от основните тук.