🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BlackPeak инвестира 13.3 млн. лева в технологичния "Бианор холдинг"

Българският фонд придоби две трети от правата за увеличение на капитала, които при пълно записване му дават 29% дял

Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор холдинг"
Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор холдинг"
Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредното набиране на капитал от "Бианор холдинг" със сигурност се очертава да бъде успешно след привлечен ключов инвеститор. Това става ясно съобщение до БФБ на 19 март, че българският фонд за частни инвестиции BlackPeak Capital е придобил 4 507 545 права, с които има намерение да запише акции. С тези права фондът може да придобие две трети от предложените 5 482 813 акции, като при пълно записване на емисията ще има 29% дял. От BlackPeak отказват да коментират на този етап.

На 19 март на БФБ започна търговията с права на "Бианор холдинг". Целта на дружеството е да увеличи капитала си за трети път последните 12 месеца, като този път това се случва изцяло с права. Срещу всяка от съществуващите 6 875 514 акции всеки акционер получава право за записване на акции. Тъй като са предложени само 5 482 813 нови акции, всяко право дава възможност за записване на около 0.80 акции. Те могат да се търгуват, като BlackPeak ги придобива на цена 3.1 ст. за брой. Сделки за по малки пакети обаче се сключват на нива около 40-50 ст. Търговията с правата приключва на 28 март. След това до 10 април всеки собственик на права има право да запише акции на емисионна цена 3.7 лв. В петък след съобщението акциите на компанията на БФБ поскъпват с 3.74% до 4.44 лв., което ѝ отрежда 30.5 млн. лв. пазарна капитализация.

Правата се разпределят пропорционално на лицата, притежаващи акции към 14 март, които могат да ги упражнят или продадат до 2 април. Според последната акционерна книга в Търговския регистър в "Бианор холдинг" има 111 акционери - 7 юридически и 104 физически лица. Към онзи момент обаче капиталът на дружеството е разделен на 675 222 акции. От тогава насам "Бианор" увеличи капитала си на два пъти. През юни 2023 г. компанията емитира 470 697 нови акции с номинал 1 лев и емисионна стойност 17 лева, с което дружеството привлече 8 млн. лв. По-късно през септември "Бианор" увеличи капитала отново, след като капитализира неразпределена печалба, натрупана през годините. Така 5 729 595 нови акции бяха разпределени на инвеститорите под формата на непаричен дивидент, което предизвика сплит в цената на акциите.

Набраните средства технологичният холдинг ще използва, за да покрие част от сделката по придобиването на дружеството за облачни услуги "ГоуТуАдминс груп" през декември. По-рано през юни 2023 г. компанията придоби аналитичната "Дейтабрийд" и софтуерната "Айтидо технолоджис" за около 7.7 млн. лева. През декември към "Айтидо технолоджис", вече дъщерно дружество на холдинга, се вля и софтуерната "Булбера". "Настоящото публично предлагане се извършва от дружеството с цел да набере допълнителен капитал за бъдещи придобивания на компании от ИТ сектора", посочват от компанията в проспекта за увеличаването на капитала.

Бизнесите на "Бианор"

Според последния консолидиран отчет "Бианор" за 2023 г. регистрира 9.5 млн. лева постъпления от клиенти, два пъти повече от 2022 г. Оперативно обаче дружеството е на 700 хил. лева загуба, която нараства от 500 хил. лева година по-рано. Едно от дъщерните дружества - "Бианор сървисиз", разработва софтуерни и комуникационни решения за отбранителната индустрия и авиацията. Дружеството работи с компании като Northrop Grumman и Airbus Cybersecurity. Над 90% от приходите са от сектор отбрана и телекомуникации. Повече от половината идват от Северна Америка, където "Бианор" държи 75% от американското Bianor Inc.

Дъщерното дружество "Айтидо технолоджис" разработва софтуерни решения, свързани с автоматизация на бизнес процеси, като сред клиентите са компании като Nokia, Bosch и IKEA. "Дейтабрийд" специализира в областта на машинното самообучение и изкуствения интелект. "ГоуТуАдминс груп" е специализирана в областта на управление на облачни услуги и дигитална трансформация. А "Булбера" ЕООД разработва решения в сферата на телекомуникациите, здравеопазването и електронната търговия.

За последната година акциите на "Бианор" поскъпват с 55%. През септември те се върнаха на стандартния сегмент на БФБ, след като преди това се търгуваха на алтернативния поради ниски обеми на търговия и слаба ликвидност. В съобщението до борсата се посочва още, че Костадин Йорданов, изпълнителен директор, Християн Македонски, член на съвета на директорите, и Неделчо Неделчев, независим член на съвета на директорите на "Бианор холдинг", са продали 3 073 734 права, които явно се оказват в BlackPeak. Капиталът на дружеството ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 360 хил. акции, което на този етап изглежда повече от сигурно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар