"Далсия" - новият път на "Бруната"

Инж. Николай Жечков - управител и собственик на "Бруната" ООД

Инж. Николай Жечков - управител и собственик на "Бруната" ООД
Инж. Николай Жечков - управител и собственик на "Бруната" ООД
Инж. Николай Жечков - управител и собственик на "Бруната" ООД
Инж. Николай Жечков - управител и собственик на "Бруната" ООД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Николай Жечков
е дипломиран инженер от Техническия университет - София, специалност "Топлотехника". В началото на кариерата си е научен работник в БАН в направление "Енергийна ефективност на сгради". Участва в работна група на датска компания, която консултира българското правителство по Стратегия за устойчиво енергийно развитие. От 31 години управлява "Бруната" ООД за България, която стъпва на българския пазар през 1992 г. като дъщерна фирма на датската компания Brunata a/s.

"Бруната" въвежда за пръв път в страната услугата "топлинно счетоводство". Дейността на компанията е насочена в няколко направления: измерване на топлинна енергия и "топлинно счетоводство"; производство на абонатни станции за българския и международни пазари; разработване на диспечерски системи за отдалечен контрол; управление на проекти в областта на топлоснабдяването и енергийната ефективност; изграждане на топлофикационни обекти "под ключ"; доставка, монтиране и поддръжка на компоненти.

Какво наложи смяната на бранда от "Бруната" на "Далсия" (Dalsia)?

"Бруната" ООД е добре позната в България - това е фирмата, която първа въведе топлинното счетоводство в страната през далечната 1993 г. В продължение на тридесет години ние използвахме технологиите на датската фирма Brunata, за да га­рантираме на крайния клиент справедливо отчитане на потреблението на топлинна енергия. Промяната на търговската марка е част от стратегията за развитие на компанията - нашата цел е да се превърнем в оператор, който работи с широка гама от уреди за дялово разпределение и дава повече възможности на клиентите за избор. По този начин ние сме в състояние да предложим оптимално техническо решение, без да сме обвързани с определен производител на уреди.

Досега "Бруната" ООД използва бранда Dalsia в чужбина за инженеринговата дейност на фирмата. Работата ни в топлофикационния сектор е добре известна в страни като Дания, Гърция, Украйна, Косово, Сърбия. Сега настъпи моментът за промяна и в България.

Какви са предизвикателствата пред дяловото разпределение?

Новите технологии и интернет на нещата (IoT) коренно промениха начина за измерване на разходите за топлина и вода в сградите. Технологиите за комуникации като LoRa, Wi-Fi m-bus, Zigbee и др. дават възможност за мониторинг на потреблението в реално време и без да е необходимо посещение в имотите. Безжичните комуникации се използват вече масово и за регулиране и контрол на потреблението - например интелигентните термостатни глави за радиаторни вентили дават възможност да управлявате отоплението вкъщи по интернет.

Вече не се говори просто за монтаж на водомери и топломери, а за избор на цялостна система за измерване и контрол, която да включва всички монтирани уреди и да е интегрирана в клиентски портал в интернет, където цялата информация да е достъпна.

Повишаването на енергийната ефективност предполага интегрирането на различни топлинни източници в сградите - слънчеви колектори, термопомпи, чилъри и системи за централизирано топлоснабдяване. Самите ние инвестираме в собствен добив на ел. енергия от възобновяеми източници, като в скоро време ще бъдем въглеродно неутрални. Това поставя предизвикателство пред измерването и разпределението на разходите. Инженерите на Dalsia могат да помогнат в избора на правилните технически средства за измерване и контрол във всеки индивидуален случай.

Очакванията на потребителите са за по-добро обслужване, нужда от повече информация, опция за лесно управление на услугите. С други думи - искат по-качествена услуга. И това се явява предизвикателство за нас в условията на дефицит на човешки ресурси. Рязкото поскъпване на труда налага повишаване на ефективността на работа, което води до необходимостта от значителни по размер инвестиции в дигитализация.

Промените, заложени в Европейската директива за енергийна ефективност и в нашия Закон за енергетиката, изискват монтаж на уреди с дистанционно отчитане и въвеждане на ежемесечно отчитане и разпределение. Това означава, че всяко домакинство трябва да отдели значителен финансов ресурс за подмяната на съществуващите уреди и водомери. За да облекчим процеса и да подпомогнем хората в затруднено положение, ние ще предложим различни финансови схеми. В момента сме в разговори с "Топлофикация София" за намиране на най-подходящи решения.

Нашият съвет към клиентите ни е да не чакат последния момент. Колкото по-рано се организират, толкова по-качествено и евтино ще бъдат обслужени от нас.

Как "Далсия" отговоря на тези предизвикателства?

Основната ни цел е да продължим да повишаваме удовлетвореността на нашите клиенти.

Първата задача е дигитализация и модернизация на всичките ни пътеки за обслужване на клиенти. В сътрудничество с CallFlow Omnilink въведохме съвременна кол център централа и обучихме нашите екипи. Поехме ангажимент да няма необслужен клиент и всички телефонни обаждания да бъдат приети в рамките на деня.

Въведохме безкасови плащания при посещенията на нашите технически екипи. Сега клиентите ни имат свободата да избират по какъв начин да заплатят извършената услуга. Това е едно безспорно удобство за тях.

Инвестирахме в софтуер за проверка на отчетите и сметките, използващ изкуствен интелект. Целта ни е да намалим значително човешките грешки, както и да откриваме аномалии в потреблението в имотите.

Разработваме нов клиентски портал в интернет, където нашите клиенти да могат да получат лесен достъп до нужната им информация. Ще могат да заявяват онлайн различни услуги, предлагани от фирмата ни. Това ще доведе до значително намаляване на времето за свързване с нас и достъп до услугите ни от всяко място на света.

Премахваме постепенно документите на хартия. Всички данни ще бъдат достъпни в новия ни интернет портал.

На второ място, работим интензивно за подмяна на уредите на всички клиенти с нови, които са с възможност за дистанционно отчитане. През последните години интегрирахме значителен брой измервателни уреди в нашите системи за отчитане. Практически можем да работим с всички уреди, използващи стандартни отворени протоколи за комуникация (OMS). Именно това е едно от предимствата на Dalsia като оператор на различни системи за управление и контрол на разходите в сградата. Крайните устройства, с които работим, са на различни производители - Brunata, Siemens, Danfoss, B-meters, но всичките могат да се интегрират в обща система за разпределение на разходите. Така ние сме в състояние да предложим оптимално техническо решение, съобразено с клиентските нужди.

Целите, които си поставяме, изискват големи инвестиции в технологии и хора. Това вече не е по силите на малките фирми, работещи на един компютър. Очакваме една консолидация на екипите, извършващи услугата "дялово разпределение". Ние в "Далсия" обслужваме и клиентите на други фирми за дялово разпределение, които се предпочели да предоставят на клиентите си нашия стандарт на обслужване, без да ги принудят да сменят уредите си. Именно новата посока, в която вървим - от лицензиант на една фирма към широкообхватен оператор на различни системи, води до смяната на името.

Мисията ни е хората да възприемат Dalsia като най-добрия избор на фирма за дялово разпределение.

С кои проекти бихте се похвалили?

По отношение на дяловото разпределение ще отбележа услугата, която извършваме за Garitage park. Това е една комбинирана сложна система, съчетаваща термопомпи, слънчеви колектори и котли на газ, където се налага разпределянето на разходи за вода, топлина и студ по методика, създадена от "Бруната" ООД специално за този клиент.

По отношение на инженеринговите проекти - топлофицирането на Прищина, Косово. Там монтирахме над 700 абонатни станции, включени в SCADA за управление, и положихме 5 километра топлопроводи.

Други големи проекти включват изграждането на над 300 абонатни станции за топлофицирането на Копенхаген, участието ни в топлофицирането на няколко града в Гърция. Особено сме горди с участието си в проекта за енергийна независимост на острова Агиос Ефстратиос, който ще бъде първият проект с интегрирана система от вятърни генератори, фотоволтаична система, слънчеви колектори за топла вода и централно топлоснабдяване.