Опит за бързи промени в директорите на непрозрачната ДКК

През конкурси се търсят още членове на бордовете на холдинга над "Монтажи" и на "Автомагистрали", Михаил Константинов излиза от "Информационно обслужване"

След като успя да смени ръководството на ББР, служебният икономически министър Кирил Петков започва промени и във възложителя на мащабни инхаус поръчки ДКК.
След като успя да смени ръководството на ББР, служебният икономически министър Кирил Петков започва промени и във възложителя на мащабни инхаус поръчки ДКК.
След като успя да смени ръководството на ББР, служебният икономически министър Кирил Петков започва промени и във възложителя на мащабни инхаус поръчки ДКК.    ©  Юлия Лазарова
След като успя да смени ръководството на ББР, служебният икономически министър Кирил Петков започва промени и във възложителя на мащабни инхаус поръчки ДКК.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нови назначения ще бъдат направени в директорските бордове на няколко държавни дружества, след като правителството на ГЕРБ се опита да бетонира за пет години свои кадри в ръководствата им малко преди края на управлението си. За това помогнаха и няколко съдебни решения, блокиращи ключови промени, които се опитаха да направят служебните министри. В момента обаче текат конкурси за избор на още допълнителни членове в компаниите. Като за взимането на контрола в най-голямото дружество - Държавната консолидационна компания (ДКК), операцията става през увеличаване в броя на директорите, защото старите са назначени с конкурс и трудно могат да бъдат уволнени.

ДКК

Нови четирима директори се търсят за ДКК. Наскоро финансовият министър Асен Василев представи данни, че от началото на 2019 г. до април 2021 г. компанията е възложила с инхаус поръчка договори за 740 млн. лв. на дъщерното "Монтажи", което от своя страна ги е разпределило между няколко частни фирми без търг и конкурс по различни проекти. Сегашните петима директори, които бяха известни с непрозрачната си политика, бяха преназначени преди изтичане на мандата им през април за нови 5 години, а съставът им беше разширен от 3-ма на 5-ма души.

В началото на юли обаче сегашният икономически министър Кирил Петков, който е принципал на ДКК, е внесъл промени в устава на компанията, които предстои да бъдат вписани. От тях става ясно, че едноличният собственик може да назначи и прокурист, а изпълнителните функции ще се упражняват от поне двама души поотделно, като единият от тях може да е прокуристът. Междувременно на заседание на борда за втори изпълнителен директор освен Ясен Спасов е определен Красимир Тенев, който също е дългогодишен кадър на компанията.

Министерството сега ще подбира три нови имена. Обявата за избор на новите представители на държавата в съвета на директорите на ДКК е от 9 юли. Документи се подават 10 календарни дни (т.е. до 19 юли), а после процедурата е стандартна - преглед на документите, представяне на концепция, писмена и устна оценка, като процедурата ще отнеме поне месец. Кандидатите трябва да имат магистърска степен по икономика, финанси, администрация и управление, право и т.н., както и поне 5 години опит по специалността и 3 години в ръководството на публично предприятие.

А конкурсът за избор на нов независим член на борда на ДКК се прави от Агенцията за публичните предприятия и контрол (бившата Агенция за приватизация, която още се управлява от кадрите на ГЕРБ), като в момента тече набирането на кандидатури. Тези, които отговарят на условията, ще трябва да представят концепция за развитие на дружеството и да минат писмен и устен изпит.

"Информационно обслужване"

Двама нови души ще влязат и в съвета на директорите на "Информационно обслужване", която обработва протоколите от изборите. По предложение на ресорния министър на транспорта Георги Тодоров в средата на август ще има извънредно общо събрание, на което ще бъдат освободени Михаил Константинов и Валери Борисов, които са независими членове. Причината решението да трябва да се гласува от общо събрание е, че "Информационно обслужване" не е еднолично дружество, тъй като 0.5% от капитала е разпръснат сред хиляди дребни акционери.

Освен двамата независими членове като представители на държавата в съвета на директорите в момента влизат Ивайло Филипов, Юлияна Калчева и Валентина Недялкова. И петимата бяха в управлението на фирмата още от 2019 г., като мандатът им трябваше да изтече в края на 2024 г., но през март те бяха "освободени" и назначени отново до 2026 г.

В сайта на транспортното министерство се вижда, че е прекратен стартиран през юни конкурс за един член на борда.

"Автомагистрали"

В момента тече конкурсът и за промени в борда на "Автомагистрали", където процедурата е в по-напреднал етап. След два неуспешни опита, в които Софийският градски съд спря вписването на нови директори заради обжалване от старите, в крайна сметка след ново заявление в Агенцията по вписванията в началото на юли регионалният министър Виолета Комитова успя да смени бившите трима членове на съвета с нови, като сега в управлението влизат Валентин Вълков, който е и изпълнителен директор, Десислава Христова и Иван Станчев. Те обаче са временно назначени до приключването на конкурса. Любопитна подробност е, че в самия конкурс участват шестима кандидати, двама от които са току-що сменените и обжалващи отстраняването си членове на борда Стоян Беличев и Иван Коларов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    " Любопитна подробност е, че в самия конкурс участват шестима кандидати, двама от които са току-що сменените и обжалващи отстраняването си членове на борда Стоян Беличев и Иван Коларов."

    Тези двамцата се надяват докато дойде време за приключване на конкурса служебното правителство да си е отишло, но както се вижда Слави му осигури още доста време мандат.

    Нередност?
  • 2
    gal091065967 avatar :-|
    gal091065967

    9 души борд, двама изпълнителни директори и прокурист в ДКК - това не е сериозно бе хора. Вместо да намалят борда на 3 души, увеличават го на 9. Бая данъци трябва да плати Петков, за да им покрие само заплатите.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Биволъ:
    Николай Василев менажира скрити фондове на ДС и Агент "Румянцев".
    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/4359386047446477

    Нередност?
Нов коментар