🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кирил Петков отстрани директора на ДКК Ясен Спасов заради "тежки нарушения"

От държавния холдинг заявиха, че на свой ред ще освободят четирима от ръководството на ВМЗ, както поиска министърът

Кирил Петков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като икономическият министър Кирил Петков поиска оставката на изпълнителния директор на подопечната му "Държавна консолидационна компания" (ДКК), както и на целия борд на дъщерното "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), последва светкавично развитие и по двата казуса. От самата холдингова компания, която прекрати дългогодишното си мълчание и зае курс към отвореност, изпратиха информация, че Петков е взел решения, с които освобождава изпълнителния директор Ясен Спасов и му отнема достъп до помещенията и активите на дружеството. А на свой ред самата ДКК е решила да освободи четирима директори на ВМЗ и да стартира процедура за избор на нови.

С последната опция в закона

Основанието за отстраняването на Ясен Спасов е член в Закона за публичните предприятия, който позволява това да стане при "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения". По принцип с приемането на въпросния закон през 2019 г. беше въведена задължителна процедура назначенията в държавните компании да се правят с конкурс, а също и те да са защитени в рамките на мандата. Това беше използвано от предишното управление на ГЕРБ, което в последните си месеци проведе редица конкурси, за да бетонира свои хора по бордовете.

Все пак в ЗПП са разписани конкретни казуси, когато може да се прекратява договорът предсрочно, като смърт, присъда за умишлено престъпление, молба за напускане, попадане в несъвместимост с изискванията за поста и др. Министър Петков използва най-общо формулираното условие "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения", което досега не е ползвано. А съответно не е много ясно и как се обосновава и защитава в съда.

Според съобщението на ДКК решението не влиза веднага в сила, а това ще стане след процедура в изпълнение на ЗПП и Правилника за прилагането му, тъй като протоколите "сами по себе си не изпълняват законовите разпоредби". "Освобождаването на г-н Спасов може да бъде валидно след датата на вписването му в Търговския регистър. Г-н Спасов има право да защити правата си по предвидения в закона ред", пишат още ДКК.

Бърз завой

Същият мотив е използван и за отстраняването на представителите на борда на ВМЗ. "В резултат на проверка, назначена от ДКК, и препоръки от принципала ни министър Кирил Петков установихме, че членове на Съвета на директорите на ВМЗ системно не изпълняват служебните си задължения. Липсват доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Открихме създадено напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността на ВМЗ", коментира Рая Каназирева, която в началото на седмицата беше назначена като втори изпълнителен директор на ДКК.

Само ден по-рано позицията на ДКК, след поисканите оставки от Петков, звучеше доста по-защитно. Там се изтъкваше, че "Съветът на директорите на ДКК е единственият орган, който има законово право да освободи заемащите длъжността изпълнителен директор, както и да избира нови измежду членовете си".

А по отношение на идеите на Петков дружества като ВМЗ, "Монтажи" и други да се извадят изпод шапката на холдинга, позицията беше, че "съществуването на ДКК като структура, която управлява предприятия със стратегическо значение за страната чрез независим съвет на директорите, е единственият гарант, че тези предприятия ще останат независими от променливите политически интереси във всеки един момент".

Непрозрачната дупка за милиони

За сравнение - в началото на август пред Mediapool Петков обясни, че според него ДКК е "ненужна". Тя беше създадена от финансовия министър Симеон Дянков като механизъм приходите от приватизация да остават в бюджета за покриване на текущи нужди, вместо да влизат в Сребърния фонд. Впоследствие обаче беше напълнена с най-разнородни компании, на които принципал е икономическото министерство, и обрасна с различни несвойствени функции, като така днес тя е с над 1.2 млрд. лв. активи. Въпреки това тя нямаше сайт, ръководството й не се беше появявало публично, не даваше интервюта и не отговаряше на въпроси, включително и по ЗДОИ.

Така ДКК стана едно от кранчета, чрез които посредством in-house поръчки се заобикаляше обявяването на търгове и конкурси, а дейности се възлагаха на дъщерното й "Монтажи", а оттам на подизпълнители. Така дълго време нямаше яснота какво става с отпуснатите 500 млн. лв. за ремонт на язовири, като служебното правителство разкри, че те практически 100% са раздадени на едва две фирми - "Ковел про" и "Абак ДС". А също и че по подобен начин е възложен строеж на нов правителствен комплекс в "София тех парк" за 228 млн. лв.

Самият министър Петков констатира нередности и завишени цени при малкото завършени ремонти на язовири и дори тръгна на обиколка лично да ги инспектира. А критиките му към Ясен Спасов заваляха скоро след това, включително и за това, че не му предоставя информация и когато са му поставени повече въпроси, се е разболял от шарка. Още тогава за кратко беше назначен втори изпълнителен директор, но явно последва контрареформация и Спасов си върна временно едноличната власт. Самият той е бивш кадър на Агенцията за приватизация и назначение на Емил Караниколов, който беше икономически министър до миналото лято, когато насред протестите беше сменен от премиера Бойко Борисов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tug16553936 avatar :-|
    oeg vokar
    • - 16
    • + 1

    И какво прави човека на Прокопиев Кирил Петков в правителство на избрания от БСП президент заедно с Бойко Рашков...комунистически милиционер на мутрите от 96-та? Някой умен и красив да знае???

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Мачкай! Ще им се не види в калинковските номера!

    Дано този човек направи партия, ще получи доверието на много хора.

    Нередност?
Нов коментар