🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Атентат срещу Дугин, удари в Крим: войната в Украйна става все по-асиметрична

Дъщерята на Дугин – идеолога на руския империализъм, загина при съмнителни обстоятелства. Украинските удари навлизат все по-дълбоко в контролираните от Москва територии, включително в самата Русия

Александър Дугини и убитата му дъщеря фанатично поддържаха концепцията за т.нар. Руски свят и настоящата инвазия в Украйна
Александър Дугини и убитата му дъщеря фанатично поддържаха концепцията за т.нар. Руски свят и настоящата инвазия в Украйна
Александър Дугини и убитата му дъщеря фанатично поддържаха концепцията за т.нар. Руски свят и настоящата инвазия в Украйна    ©  Reuters
Александър Дугини и убитата му дъщеря фанатично поддържаха концепцията за т.нар. Руски свят и настоящата инвазия в Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните дни сраженията по фронтовете в Украйна очевидно навлизат в своеобразна патова ситуация, в резултат на което бойните действия постепенно започват да придобиват все по-неконвенционален характер. Това включва изненадващи украински удари с HIMARS и дронове в дълбочина на окупираната зона, включително в анексирания Крим и дори на територията на самата Русия. Кремъл пък вече е принуден да приложи неконвенционални методи, за да подсили своята редовна армия със свежа жива сила. Зачестиха и атентатите - не само срещу руските въоръжени сили и новосформираната колаборационистка администрация в Украйна, но вече и срещу самите идеолози на руската инвазия.

Последната жертва е 29-годишната Дария Дугина - дъщеря на руския философ и идеолог на евразизма Александър Дугин, често наричан "мозъка на Путин". Младата жена е загинала в събота вечерта при бомбен атентат в своя автомобил Toyota Land Cruiser, който се е движел в Подмосковието. По неофициална информация самият Дугин, който е заснет в близост до горящото превозно средство малко след експлозията, всъщност е истинската цел на покушението - той е собственик на колата и също е трябвало да се вози вътре заедно с дъщеря си. По-късно лидерът на непризнатата от международната общност Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин директно обвини Украйна за извършването на атентата.

Михало Подоляк, който е съветник на украинския президент Зеленски и един от най-влиятелните хора в Киев в момента, отрече страната му да стои зад покушението. Според него най-вероятно става дума за борба между властови фракции в Русия и за нагнетяване на градуса на омразата срещу Украйна. В контекста на последното е и коментарът на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, според която, ако версията за украинската следа в атентата се потвърди, "трябва да говорим за политиката на държавен тероризъм, провеждана от киевския режим". Всъщност именно Украйна призовава от месеци насам Русия да бъде официално обявена за "терористична държава" заради методите, които използва по време на инвазията и окупацията в страната.

Независимо каква е истината за бомбения атентат, Кремъл най-вероятно ще го използва като претекст за ескалация на своята офанзивна капания с нови сили и средства в навечерието на шестия месец от началото на войната и "деня на независимостта" на Украйна (24 август).

Дария Дугина не е случаен човек в средите на московския властови елит. Тя е широко отразяван политически коментатор на Международното евразийско движение и, подобно на своя баща, беше шумен поддръжник на войната в Украйна. Активно пропагандираше инвазията по тв канали като "Русия днес" и "Царьград", освен това е автор на книга по темата, наречена "Книга Z". Още преди 2014 г. Александър Дугин развива идеята за т.нар. Руски свят и за Новорусия - как всичко на изток от линията Одеса - Харков принадлежи на Москва и трябва да бъде анексирано. "Убивайте, убивайте, убивайте. Няма друг начин", е една от знаменитите му реплики по повод руските агресивни действия в Украйна през последните години. Всичко това послужи като идеологически фундамент за настоящата пълномащабна инвазия на Путин.

Крим и Белгород отново са мишена

В събота също така продължиха изненадващите атаки с украински дронове-камикадзе. За втори път през последните седмици неизвестен тип безпилотен апарат се вряза в щаб-квартирата на руския Черноморски флот в Севастопол, Крим, и експлодира. Според твърденията на руската страна дронът се е разбил на покрива, без да причини човешки жертви. На базата на любителски видеоклипове военни експерти твърдят, че може би става дума за същия тип модифициран комерсиален дрон, използван за атака срещу нефтопреработвателен завод край Ростов на Дон в Русия през юни. При предишната атака с дрон срещу щаба на руския флот преди около три седмици бяха ранени петима души. През уикенда също така продължиха да се наблюдават огромни колони от автомобили на руски летовници, панически напускащи Крим.

Освен това вчера имаше активиране на руската противовъздушна отбрана в още три района на анексирания полуостров - Евпатория, прословутия Керченски мост, който свързва Крим с континентална Русия, и в района на най-голямата авиобаза Белбек край Севастопол. Неофициална информация за атака срещу военното летище имаше и в четвъртък през нощта, но сателитните снимки от следващия ден не показаха видими следи от поражения по инфраструктурата и въздухоплавателните средства. Белбек е най-голямата авиобаза на територията на анексирания Крим. В момента там са струпани около 40 изтребители и многоцелеви бойни самолети, които се използват за атаки срещу Южна Украйна и Одеса.

Настоящите удари с дронове нагледно показват сериозните пробойни в руската система за противовъздушна отбрана (ПВО). Те ще принудят Кремъл активно да размества зенитните си ракети из огромната територия на страната, като евентуално се наложи да върне някои от системите от фронта в Украйна за защита на стратегически обекти във вътрешността. В този контекст използването на модифицирани китайски комерсиални дронове за военни цели при нарушена и/или или несъществуваща руска система ПВО може да се окаже евтино и ефективно решение за нанасяне на поражения или най-малкото за всяване на дезорганизация и смут.

Също така през миналата седмица САЩ за първи път признаха официално, че са интегрирали противорадарните ракети HARM за използване на съветските изтребители МиГ-29, които са на въоръжение в Украйна. По този начин армията на Киев по-ефективно ще може да "ослепява" радиолокационните и зенитните системи на руската армия, правейки по-лесна готвената контраофанзива.

Още по-ефектни и ефективни бяха четвъртъчните удари на украинските въоръжени сили срещу пограничната Белгородска област в самата Русия. Оттам минават основните снабдителни коридори за офанзивата на Кремъл в Донбас, а също така тя е плацдарм за атаките срещу втория по големина украински град Харков. В четвъртък през нощта серия експлозии са унищожили руска бойна техника на летището край Стари Оскол, Белогородска област, което се намира на повече от 150 км от фронтовата линия. Това предполага, че са използвани дронове-камикадзе, нов, по-далекобоен вариант на боеприпаси за HIMARS или за експериментална украинска ракетна система от типа на модифицирана "Нептун" или все още недемонстрираната официално в полеви условия Grim-2.

Прекъсване на снабдяването за руската армията

Същия ден украинските сили са нанесли още един успешен удар в района на Тимоново, отново в Белгородска област. Там са разположени големи оръжейни складове, предназначени за снабдяване на руската армия, разположена край Изюм, чиято цел е превземането на ключовите украински градове Славянск и Краматорск в Донецка област. Експлозиите във военното съоръжение са продължили няколко часа, което е принудило местните власти да евакуират населението от близките селища. В четвъртък също така украинската армия на южния фронт за пореден път успешно е обстреляла с HIMARS руските сили в херсонското предградие Чернобаевка, както и района на язовирната стена на Днепър при Нова Каховка, където се намира един от двата моста за преминаване над най-голямата украинска река, разделяща страната на две части.

Гореописаните атаки в комбинация с по-ранните операции (най-вече взривяването на военните складове край Джанкой в Крим, както и унищожаването на кримската авиобаза "Саки", извадило от строя поне половината от авиацията на Черноморския флот) нагледно илюстрират новия асиметричен подход на Украйна при воденето на война срещу числено и ресурсно превъзхождащ противник. Освен че постепенно започват да парализират логистиката на руските фронтови сили и особено на частите, разположени в Херсонска и Запорожка област, тези нападения създават силен психологически ефект сред руското население и управляващ елит, които започват да губят усещането си за сигурност не само в окупираните територии, но и на своя земя. Не случайно през изминалата седмица руският президент Путин смени командира на Черноморския флот адмирал Игор Осипов с вицеадмирал Виктор Соколов, а само ден по-късно последва атака с дрон-камикадзе срещу щаба на бойното формирование.

Всичко това ще принуди руските въоръжени сили да пренасочат по-сериозни ресурси за охрана и осигуряване на безопасност: първоначално на територията на пограничните области с Украйна и в окупирания Крим, а по-късно - евентуално в цялата огромна Руска федерация. Използването на партизански тактики, групи за диверсии и саботажи, специални части и оръжия от неизвестен тип ще продължи да държи на нокти руската армия и сили за сигурност, и ще ги накара да разпиляват своите все по-неравномерно разпределени и ограничени ресурси. Което в средносрочен и дългосрочен план би трябвало да доведе до така желаното от Киев разбиване на патовата фронтова ситуация от тип на Първата световна война и да осигури условия за контранастъпление - първо в Херсонска област и Запорожието, а по-късно - евентуално и в Донбас.

Албания залови руски диверсанти

Албански военни са задържали вчера трима души - двама с руски паспорти и един с украински, при опит за проникване във военен завод в централната част на страната, съобщават от местното министерство на отбраната. Нарушителите са оказали съпротива и са напръскали с неустановен вид спрей очите на двама от охранителите на предприятието "Грамш", но въпреки това не са успели да избягат и са арестувани. Според албанския премиер Еди Рама задържаните най-вероятно са руски шпиони.

Залавянето на нарушителите идва само три седмици след инцидента у нас край Карнобат, при който се стигна до взрив в склад на оръжейната фирма "Емко". Нейният собственик Емилян Гебрев оцеля след отравяне от страна на агенти на руското военно разузнаване ГРУ. Склад на компанията му в Чехия също така беше взривен през 2014 г, като на охранителните камери бяха запечатани лицата на някои от шпионите, участвали в отравянето на избягалия във Великобритания руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 3
    • + 4

    От коментара за взривения автомобил в подмосковието разбрах, че руснаците явно стават все по-изобретателни, След като бомбардираха подконтролната си атомна централа, сега са започнали да взривяват поддръжниците си.

    Нередност?
  • 2
    gkq411130069 avatar :-|
    Samuil Radoslavov
    • - 2
    • + 2

    Доста некомпетентно.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Капитал копае дъното.
    След като четем, че 400 гр TNT под предната седалка на автомобил може да е "асимитричен отговор", а не тероризъм, какво тогава е 9/11?
    Ами същото, ама тълкувно от другата гл.т.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-@
    borodino
    • - 3
    • + 5

    Взривяването на автомобил, мост, кули близнаци си е тероризъм като по учебник. Изкривяване на съзнанието е да се нарича по всякакъв друг начин.
    Да, Капитал наистина копае дъното, защото има цивилизационни ценности, които са непреходни.
    Дали уахабити, американци или украинци ще взривяват цивилни (та дори това да са професори и/или дъщерите им), си е тероризъм отвсякъде! Както и да го замазват грантаджиите.

    Нередност?
  • 5
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 2

    Не съм сигурен дали авторът е наясно с понятието асиметрична война, че да изкарва конкретното събитие като част от войната.

    Между другото, доста от руснаците, които чета и следвам в Quora коментират, че влиянието на Дугин като някакъв фактор е силно надценено. Други коментират, че няма записи за някакви срещи или контакти между двамата, нито пък Дугин е бил някакъв служител в администрацията. Дори Гардиан имат дълъг очерк, в който казват, че "връзката" между двамата е тема на спорове. Да, възможно е руската доктрина да е почерпила някаква форма на вдъхновение от трудовете му, но да се счита, че това е "мозъкът на Путин" е граничещо с идиотизма. Интересни отговори по темата дава Дима Воробиев(може би най-популярният руснак в платформата Куора), който описва Дугин като фашистки близнак на Ноам Чомски. Пак според мислите на Дима, Дугин има своята аудитория, по-конкретно в армейските среди, но не е толкова близък до властта, колкото се опитват да го изкарат.

    В този смисъл не разбирам каква е тази радост от този акт, дори ако погледнем от точката на военните действия - това не е личност с военно или политическо влияние, а интелектуалец с крайно десни виждания. Какво, не се сещате за такива из Европа ли? Та нима няма достатъчно идиоти и от двете страни, които да проповядват избиване на другата?

    А дъщеря му е била просто политически коментатор и журналист, та това момиче е родено 92-ра година, какъв невероятен фактор е могла да бъде още преди да е навършила 30 години? Като журналист/коментатор/пропагандист е следвала линията на изданията, където е работила така, както например журналистите тук следват редакционната политика на Икономедиа.

    Нелепо е този акт да се приема като част от военните действия, а на Дугин и дъщеря му да се придава образа на пропагандисти в пряка връзка с владетеля на Кремъл.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "Quandt":

    Дугин е прекалено сложен като философска концепция, за да бъде масово въздействащ. И в този смисъл опростачването горе на схващанията му няма нищо общо с истината.
    Действителният имперски руски религиозен философ е Николай Бердяев.

    Колкото е неразбираем за съвременния нечетящ човек Достоевски (който по същество също е крайнодесен националист-черносотник), толкова е увлекателен за масите и Александър Дугин - никак.

    Да, определено е разпознаваем. И, смятам, че това го е направило мишена. С подкрепата на глупави журналистически трафарети от сорта на "мозъка на Путин", които внушават някаква несъществуваща и според мен връзка между двамата.

    Да, след свалянето на руския Су-24 над Сирия през септември 2015 г, когато натовците трепереха, че ще им се наложи май да овеществят прословутия чл.5 от Вашингтонския, последва леден период на руско-турските отношения. Който свърши като отрязан с нож при опита за преврат на 15 юли 2016 г.

    Тогава именно Дугин беше пратеникът на Путин при Ердоган с цялата руска разузнавателна информация за готвения преврат. Което и спаси Ердоган за 24 часа два пъти от сигурна смърт - предупреден, той напусна хотела си в Мармарис десетина минути преди там да пристигнат главорезите и руснаците заглушиха комуникациите на двата Ф-16, които дебнеха самолета на Реджеп над Мраморно на път за Истанбул.

    Защо Дугин? Защото е доверен приятел с началника на канцеларията на Ердоган, реалният велик везир в Турция - Ибрахим Калън.

    Апропо, Дария Дугина - мир на праха й - бе нелош за възрастта си анализатор на теми от турската вътрешна и външна политики, към които проявявам определен интерес.

    С политически убийства нищо добро не се постига.

    И последно - съвсем очаквано великолепният ти пост е набрал доста несъгласия. Което за мен е критерий за доста приземеното ниво на публиката на новия Капитал. Тази публика се възпитава целенасочено към дехуманизиране на врага на страната-грантодател и преодоляването на психологическата бариера при необходимостта да убиеш представител на тази нация-враг.
    Сходно, но много по-бавно го правеше и гьобелсовата пропаганда през 30-те години на м.в.
    Арийството се родее абсурдно с днешното западничество и неговото пропагандирано превъзходство пред всичко и всички останали.

    А опитите в историята за налагане на нечие превъзходство, обикновено са докарвали касапници.
    И нищо никога от замисленото не се е налагало.

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Може би си го пропуснал:

    https://www.theamericanconservative.com/reinforcing-failure-in-ukraine/

    Нередност?
Нов коментар