🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завръщането на биковете в Китай

Борсовата мания в азиатската държава се разраства. Но може ли да се задържи за дълго

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В китайската борсова митология най-рядко срещани от зверовете са бавните бикове. През последните няколко десетилетия бяха забелязани два пъти и бързи бикове: непрекъснати скокове на цените на акциите, които не продължиха повече от година. Те доведоха след себе си бързи мечки - акциите се сринаха и в крайна сметка отвориха място за бавните мечки и спадът стана по-постепенно. Сред другите животни е и дългият червей - странично движение на индекса CSI 300. Бавният бик - постоянен, надежден растеж от година на година, така добре познат на инвеститорите в САЩ, остава неуловим в Китай.

Днес китайските оптимисти се надяват, че най-накрая той е дошъл. От началото на юли акциите са скочили с 16% и с близо 40% от нивото им през март. Това може да звучи като още един, бърз и обречен да бъде последван от мечки, бик. Но някои вярват, че този път растежът ще бъде по-траен в сравнение с миналото.

Предпоставките за това

Китай е в много по-добра икономическа форма от останалите големи икономики. И тъй като инвеститорите трябва да избират и да разпределят средствата, трябва и сравнителен елемент за ефективността на борсовите пазари. Китай е единствената голяма икономика, която се очаква да реализира растеж през тази година, както и силно възстановяване през следващата, според прогнозите, публикувани от МВФ в края на юни. Съществуват сериозни опасения за цената, която САЩ ще трябва да платят за коронавируса, когато настъпи грипният сезон през есента. За разлика от тях Китай показва твърдо намерение да задуши новите огнища. Това дава на хората и бизнеса по-голяма сигурност за пътя напред.

Динамиката на пазара също, изглежда, помага. Дори след ръста оценките в Китай остават разумни. CSI 300 се търгува при нива 14 пъти спрямо печалбата на компаниите в индекса, което е далеч под 27-кратните на S&P 500. Чуждестранните инвеститори вече имат и повече начини да влязат на капиталовия пазар на Китай в сравнение с преди; мнозина са принудени да го направят, защото китайските акции са включени в ключови индекси, следени от финансовите институции. През първите три търговски дни на юли 44 млрд. юана (6 млрд. долара) се насочиха в китайски акции чрез сметки в Хонконг, което е рекорд за тридневен период.

Въпреки че повече инвеститори са започнали да купуват акции с пари назаем, обемът на маржин търговията е малко над половината от пика, който достигна преди пет години, по време на последния маниашки бум. Вече е по-лесно и за местните компании да листват свои акциите на борсата, с което да усвоят част от новите пари на пазара. "Това поставя основата за пазар на бавни бикове, който може да продължи десет или двадесет години", смята Чанг Шишан от компанията за управление на активи Kangzhuang.

Въпреки това е трудно да се отърсим от усещането, че оптимистите отново може да се надценяват. Перспективите пред финансовите резултати на компаниите, които в крайна сметка би трябвало да определят цените на акциите, все още са мрачни. През първите пет месеца на 2020 г. печалбите в индустриалния сектор са намалели с 19% в сравнение с година по-рано.

Медии с розови очила

Най-притеснителен е начинът, по който китайските медии преминават в режим с розови очила. Ако миналото е знак за това, което предстои, това е един от най-показателните признаци на ирационалния оптимизъм. "Потракването на копитата на бика е красив звук за нашата поствирус епоха", декларира на първа страница държавния вестник China Securities на 6 юли. В The Shanghai Securities, нейната сестринска медия, заглавието от 3 юли беше по-малко поетично, но по-директно: "Хахахахаха! Все повече прилича на бичи пазар!" Здравите бикове се нуждаят само от тревна диета. Инжектирането им със стероиди е предпоставка за проблеми.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар