🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

S&P500: Сбогом мечки, здравейте рекорди

Индексите на Уолстрийт пратиха в историята най-бързия борсов срив, но зад фасадата на оптимизма има и някои притеснителни моменти

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-късият мечи пазар в историята приключи още през март. Но за да изглежда по-истинска еуфорията, въпреки дълбоката рецесия във вторник индексът S&P500 удари нов исторически рекорд, макар и за кратко през деня. За мечи пазар се счита понижение в стойността на индекс или акция с 20 и повече процента от последния им ценови връх. В случая резкият срив започна след 19 февруари и продължи 33 дни, в които S&P500 загуби над 30%. А от дъното си в средата на март до днес се е повишил с над 50%.

Средно досега през годините мечките са се задържали 302 дни, показват данни на Yardeni Research, цитирани от Reuters. S&P500 e важен показател накъде се движат американските борси, в негови компоненти инвестират и български фондове - взаимни и пенсионни, както и доверителни схеми. Именно сривът на борсите се отрази и в доходността на портфейлите в България през тази година. Затова и бързото възстановяване на S&P500 е положителна новина за бъдещите пенсионери и спестители. Особено и за онези, които успяха да се възползват от неговия бърз срив. Поведението му обаче създаде усещането, че най-лошото на Уолстрийт за тази година е приключило.

Зад фасадата на индекса

Добрите новини обаче спират дотук. Извън Big Tech и компаниите от новите индустрии като Tesla е трудно да се намерят много печеливши позиции. На акциите на старата индустрия се гледа все още с недоверие, което всъщност най-добре олицетворява съмнението на инвеститорите в бързото възстановяване на икономиката на САЩ.

Факт е обаче, че при всеки положителен сигнал отново обръщат погледите към най-засегнатите индустрии - авиация, туризъм, енергиен и петролен сектор. Засега това, което налива гориво на пазарната еуфория, са ниските лихви, които правят другите финансови инструменти като облигации неатрактивни. Стимулите за икономиката и директни субсидии за американците - също. Директните чекове, които последните получиха по време на пандемията и локдауна на икономиката, в много случаи се изляха директно в акции.

Последното става благодарение на платформи като Robinhood, позволяващи търговия без или със ниски такси на акции, както и с много малки суми Това реално върна малките инвеститори след десетилетия отново на борсите. Силният растеж на технологичните компании като Apple, Amazon, Alphabet и други от Big Tech сектора вече помогнаха на Nasdaq да елиминира всички загуби и да постигне исторически връх още през юни. В сряда Apple стана и най-скъпата компания в света с капиталзиация от 2 трилиона долара.

Икономиката на САЩ обаче все още не дава достатъчно признаци за бързо възстановяване. Безработните са милиони - на рекордни нива. Да, има някои сигнали за подобрение на икономиката като имотния пазар и продажбите на дребно, но те следват спирането на икономиката и там е нормално да има подобрение. Нивото на растеж на заболелите от коронавирус дава знак за забавяне, но епидемията изобщо не е утихнала.

Отчетите на публичните компании за второто тримесечие също донесоха много противоречиви сигнали. Извън компаниите от имотния, IT и здравния сектор всички останали са със сериозен среден спад, като най-голям е той в петролния сектор, луксозните и индустриалните стоки. Още по-тежко е при малкия и средния бизнес, където ефектът от кризата е по-голям. Индексът на компаниите с малка и средна капитализация в САЩ - Russell 2000, е на нивата си от края на 2017 г., а последните му рекорди са от 2018 г.

Оптимисти срещу песимисти

Липсата на реален икономически и бизнес фундамент зад растежа на пазарите кара много пазарни представители да натискат копчето на червената лампа. Но те сякаш са засенчени от оптимистите. Последните постоянно са подкрепяни и от президента Доналд Тръмп, който дори наскоро заговори и за още данъчни облекчения върху капиталовите пазари.

През седмицата Тронд Гранде, заместник изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management, който управлява Норвежкия суверенен фонд, каза: "Видяхме неочаквано рязко възстановяване на финансовите пазари, но може би не сме видeли пълния ефект върху реалната икономика." На въпрос дали е загрижен за прекъсването на връзката той каза пред Financial Times: "Да, мисля, че трябва да има нещо на радара."

"Много хора вярват, че пазарите не представят точно силата на здравната и икономическата криза, но това е защото пазарът се фокусира върху бъдещето, не и върху настоящето", коментира пред Yahoo Finance Питър Джиачи от Citadel Securities. "Taка в началото на пандемията видяхме рекордни дъна заради несигурността около вируса. Сега инвеститорите виждат, че ситуацията е овладяна и те гледат напред, а пазарът се връща към нормалното си историческо поведение", допълва той.

Традиционното проучване на Bank of America показва невиждан оптимизъм сред американските асет мениджъри - нетно 12% са повече тези, които смятат, че пазарите ще растат. Наблюдава се обаче реалокация на средства към инфлационни книжа - акции на банки, индустриални материали, акции на еврозоната, възникващи пазари и бягство от IT акции, кеш или облигации, най-вече заради евтиния долар. Последното се счита и за един от рисковете пред американския пазар - просто инвеститорите може да се обърнат към по-високодоходни валути и акции деноминирани в други валути. Поне според портфолио мениджърите в проучването на Bank of America.

Песимистите днес смятат, че пазарът е прекалено прегрял и липсва всякакъв фундамент за него извън ниските лихви и държавните стимули. И звучат като по-големите реалисти, макар от кризата насам техните прогнози така и да не се сбъдват. Както казва един от тях, Марк Хулбер, редовен автор на Marketwatch, "ралито на пазара е към своя край, но и аз не знам кога точно ще дойде той". Така че бъдете внимателни!

За мечките и историята

Драматичният отскок на Уолстрийт през последните 5 месеца донесе печалба за S&P500 от почти 55% на фона на опустошителния икономически спад и ново засилване на пандемията от коронавирус в някои части на САЩ, посочва Reuters. През юни NAsdaq стана първият от трите основни индекса на най-големия борсов пазар, който достигна исторически връх. От края на 60-те години на миналия век до днес S&P500 има около дузина мечи пазари или почти такива, като в повечето случаи те са комбинирани с рецесия на икономиката. Тази година през второто тримесечие БВП на САЩ се сви с над 30%. И докато мечият пазар за S&P 500 през 2020 г. бeше най-краткият в историята, той все пак нанесе сериозен удар. Индексът загуби 34% от върха през февруари д о дъното през март. Това е малко под средната загуба от 37% за всички мечи пазари досега. Ако се вземат последните големи сривове обаче, нещата не са толкова "лоши". През 2009 г. мечият пазар последвал фалита на Lehman Brothers и дошлата рецесия изтриха от S&P500 57%, а няколко години по-рано при спукване на дотком балона беше изтрита почти половината от стойността му.