Петролът мина 70 долара за пръв път от началото на пандемията

Въпреки покачването на цените все още има съмнения за нарастване на търсенето

Фючърсите на петрола сорт брент се повишиха над 70 долара за барел в понеделник за първи път от началото на пандемията от коронавирус, а американският лек петрол достигна най-високото си ниво от над две години след съобщения за атаки срещу съоръженията на Саудитска Арабия.

Котировките на брента за май достигнаха 71.38 долара за барел в началото на азиатската търговия, най-високата стойност от 8 януари 2020 г. Към 11.00 часа те спадат леко и са малко под 70 долара. Цената на договорите за американския суров петрол за април се повиши до 67.98 долара за барел, най-високата от октомври 2018 г. Последва леко понижение до малко под 67 долара.

Цените на петрола нарастват четвърта поредна сесия, след като ОПЕК+ - основните износители на суровината и техните съюзници, решиха изненадващо да запазят намаленията на производството през април.

Азиатските акции също поскъпнаха, след като американският Сенат одобри законопроекта за финансови стимули за 1.9 трлн. долара, докато положителните икономически данни от САЩ и Китай предвещават добро глобално икономическо възстановяване.

Ръстът може да продължи

Силите на хутите в Йемен изстреляха ракети и дронове в сърцето на петролната индустрия на Саудитска Арабия в неделя, включително и срещу съоръжение на Saudi Aramco, което е важно за износа на петрол. Нападението беше определено от Рияд като неуспешна атака срещу глобалната енергийна сигурност.

Анализаторите на ING прогнозират покачване на цената в краткосрочен план, защото пазарът ще определи рискова премия заради зачестяващите атаки. Това беше втората този месец след инцидент в Джеда на 4 март.

Хелима Крофт от RBC Capital казва пред Reuters, че последният инцидент подчертава колко опасна остава средата в региона близо 18 месеца след иранските стачки на 14 септември 2019 г.

Китайските доставки на суров петрол през първите два месеца на годината са се увеличили с 4.1% на годишна база, след като най-големият вносител в света разшири капацитета си за рафиниране заради нарастващото търсене на горива.

Въпреки бързо нарастващите цени на суровия петрол министърът на петрола на Саудитска Арабия изрази съмнения относно възстановяването на търсенето.

"Решението да се запазят квотите непроменени сигнализира за намерението на групата да намалява по-нататък запасите, без да се притеснява от прекомерно затягане на пазара", казват анализаторите на ANZ в бележка до клиентите си. "Това също така предполага, че виждат малка заплаха от нарастването на производството на други места."

Министърът на енергетиката в третия по големина вносител на суров нефт в Индия обаче заяви, че по-високите цени могат да застрашат възстановяването на потреблението в някои страни. По-високите цени също насърчиха американските енергийни компании да добавят повече петролни и газови платформи за втора поредна седмица, заяви в петък фирмата за енергийни услуги Baker Hughes.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dgdimitrov avatar :-|
    Quo Vadis?

    Thank you Biden!!!

    Нередност?
Нов коментар