🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията се ускорява до 2% през април

Засега тя е основно заради базови ефекти, но очакванията са ръстът на цените да продължи

Цените на горива за лични автомобили са с почти 16% над стойностите си от април 2020 г.
Цените на горива за лични автомобили са с почти 16% над стойностите си от април 2020 г.
Цените на горива за лични автомобили са с почти 16% над стойностите си от април 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Цените на горива за лични автомобили са с почти 16% над стойностите си от април 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията се ускорява до 2% на годишна база през април. Само допреди месец повишението на цените беше едва с 0.6% спрямо същия период на 2020 г., показват числата на Националния статистически институт (НСИ). Засега ускорението се дължи предимно на по-ниската база в началото на извънредното положение през миналата година - тогава енергийните цени и тези в транспорта рязко намаляха в резултат на спаднало на търсене. На месечна база пък инфлацията е едва 0.7%.

Горива и енергийни цени

През април основния двигател на инфлацията са горивата и енергийните цени, но това отчасти е в резултат на по-ниската база в началото на кризата. Така например цените на горива за лични автомобили са с почти 16% над стойностите си от април 2020 г. Тогава обаче те паднаха с 13% в рамките на месеца. Сега цените са с 3% над нивото си през март. Факт е обаче, че може да се очаква поскъпването да продължи - от една страна заради нарастващата цена на петрола на международните пазари, а от друга и заради повишаващото се търсене както от индустрията, така и от потребители с облекчаването на ограниченията.

Друг фактор за ускорението през април са цените на газообразните горива (природен газ), където инфлацията е към 13% на годишна база. Тук фактор е отчетеният почти 20% спад на цената през април 2020 г., но данните на месечна база през април тази година също показват ръст - от 5.8%. Това не е изненада предвид увеличението на цената от страна на КЕВР през април. Повишение има и от май, така че може да се очаква и тук инфлационният натиск да се задържи.

Увеличение на цените на годишна база е видимо и в секторите за развлечения и образование - със съответно 4.9% и 4.6%, но те заедно съставят едва около 5% от потребителската кошница и не са значителен фактор за общата инфлация.

Централната банка прогнозира ускорение на инфлацията през първото полугодие в последния си Икономически преглед, публикуван през март. Експертите на БНБ посочват също, че базисната инфлация ще се ускори към края на годината заради разхлабването на ограничителните мерки и положителния ефект от това върху вътрешното търсене. Косвен ефект ще има и поскъпването на горивата и храните, които са част от ценообразуването на други стоки и на някои услуги.

Малко над 200 хил. безработни през първото тримесечие

Безработните в страната са 204 хил. през периода януари - март, показват данни на националната статистика. Това се равнява на коефициент на безработица от 6.3%. За същия период броят на работещите е малко над 3 млн. души, а коефициентът на заетост в групата 15 - 64 г. е 66.9%, или 71% при мъжете и 62.7% при жените.

Обикновено тези данни се сравняват с подобни от предходен период, за да бъде установена тенденцията на пазара на труд. Това обаче сега не е възможно, тъй като от 2021 г. методологията на изследването за наблюдение на работната сила, която използва Евростат, а и България, е променена в резултат на влязла в сила европейска директива. Промените са свързани преди всичко с дефинициите за заетост и безработица. Така например служители в отпуск по майчински вече се причисляват към групата на заетите, а лица, които получават социални помощи и във връзка с това извършват общополезни дейности, вече не се считат за заети. Лица, които отсъстват от работа по причини, различни от годишен отпуск, заболяване и отпуск за отглеждане на дете, се считат за заети само ако продължителността на отсъствието е до 3 месеца.