Руската икономика свършва резервите и ще трябва да се трансформира

Централната банка ще намали лихвите, до 2024 г. инфлацията ще трябва да постигне целта си от 4%, обяви гуверньорът Елвира Набиулина

"Руските производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към производство на продукти от предишни поколения", казва управителят на централната банка Елвира Набиулина.
"Руските производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към производство на продукти от предишни поколения", казва управителят на централната банка Елвира Набиулина.
"Руските производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към производство на продукти от предишни поколения", казва управителят на централната банка Елвира Набиулина.    ©  Reuters
"Руските производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към производство на продукти от предишни поколения", казва управителят на централната банка Елвира Набиулина.    ©  Reuters

"Периодът, в който икономиката може да живее от резерви, е ограничен. И още през второто и третото тримесечие ще навлезем в период на структурна трансформация и търсене на нови бизнес модели." Това обяви управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина в най-значимата си реч от началото на войната. В понеделник тя говори пред депутати от Думата и съобщи, че финансовата институция ще продължи да намалява лихвите и ще са необходими две години, за да се върне инфлацията до планираните 4%, тъй като икономиката се адаптира към ефекта на западните санкции, пише Reuters.

След руската инвазия Западът наложи строги финансови санкции на Русия и замрази 300 млрд. долара от резервите на централната банка в страната. ЕС наложи пет пакета санкции и подготвя шести, който може да засегне вноса на петрол.

Вчера Набиулина заяви пред членовете на руския парламент, че процесът на трансформация ще е съпроводен с рязко покачване на цените на отделни стоки. В резултат на това инфлацията в страната, която през март достигна 17% на годишна база, ще бъде по-висока от целевата, което обаче ще се дължи на слабото предлагане, а не на засилено търсене. "Ето защо няма да се опитваме да я върнем по-ниско по никакъв начин - това би попречило на бизнеса да се адаптира", заяви тя. Но "ръстът на инфлацията не бива да бъде неконтролируем" и паричната политика на банката ще я върне към целта от 4% през 2024 г.

Отлагането на ключовата цел на банката подчерта предизвикателството, пред което е изправена Набиулина, докато се опитва да стабилизира руската икономика. Миналата седмица Световната банка прогнозира, че заради войната и санкциите икономиката на Русия ще се свие с 10% през тази година.

Мерки за овладяване на курса на рублата

Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 9.5% до 20% на 28 февруари, 4 дни след началото на руската офанзива, с цел да овладее цената на рублата, която в началото на март се срина до най-ниската си стойност от над 130 рубли за 1 долар. Оттогава руската валута започна да се възстановява, като в момента е достигнала до нивата си от февруари. Това обаче се дължи на строгите валутни ограничения в страната, въведени от централната банка.

На 8 април Набиулина обяви, че финансовата институция ще понижи основния лихвен процент до 17%, а в понеделник отбеляза, че ще се опита да го намали още повече.

Освен това централният банкер заяви, че Москва планира да предприеме съдебни действия във връзка с блокирането на руските резерви, като същевременно добави, че подобна стъпка трябва да бъде внимателно обмислена. За момента Западът е блокирал около 300 млрд. долара от 640 млрд., които Русия притежава под формата на злато и чуждестранни резерви.

Ефект от санкциите

До момента западните санкции са засегнали предимно финансовия сектор, "но сега те ще започнат все повече да засягат икономиката", каза Набиулина. "Основните проблеми ще бъдат свързани с ограниченията върху вноса и логистиката на външната търговия, а в бъдеще и с ограниченията върху износа".

Тя заявява, че руските компании ще трябва да се адаптират. "Руските производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към производство на продукти от предишни поколения", казва тя. Износителите ще трябва да търсят нови партньори и логистични механизми и "всичко това ще отнеме време". Тя също така добави, че централната банка обмисля да направи продажбата на валутни постъпления от износителите по-гъвкава.

През февруари Руската централна банка нареди на руските износители, включително "Газпром" и "Роснефт", да продават 80% от приходите си в чуждестранни валути, тъй като възможността ѝ да се намесва на валутните пазари бяха ограничени. Сега банката може да смекчи условията по отношение на сроковете и обема на задължителните продажби, каза Набиулина.

Къде да се инвестират резервите

Руската централна банка призна, че все още не е намерила ясни алтернативи на основните световни резервни валути, след като санкциите заради войната с Украйна я оставиха да притежава само юани и злато.

Преди инвазията финансовата институция няколко години намалява експозицията към долара, като в края на миналата година делът му достигна малко под 11%. Но повече от една трета от общата сума беше в евро - заедно с допълнителните инвестиции във валути като британския паунд и йена, което направи възможно международните правителства да блокират около половината от запасите в отмъщение за атаката на президента Владимир Путин, коментира Bloomberg.

Близо два месеца след началото на войната централната банка все още не е идентифицирала други възможности, според управителя Набиулина.

"Трябва да гледаме към бъдещето, но в момента се мъча да дам конкретни предложения", каза тя. "Списъкът на страните, които издават ликвидни резервни валути, е ограничен и те са тези, които предприеха враждебни мерки и ограничиха нашия достъп."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар