🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стефан Стоев, Talaria: Турбуленцията на финансовите пазари едва сега започва

Анализаторът в базираната в Мелбърн австралийска компания за управление на активи пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните месеци финансовите пазари - от облигации, през акции до криптовалути, се сриват, а основната причина за това е промяната в политиката на централните банки, които започнаха повишение на лихвите в опит да овладеят инфлацията. Войната в Украйна, енергийната криза и нарушените доставки влошават още повече икономическата среда, а притесненията вече се насочват към рецесията. По този повод "Капитал" разговаря с няколко анализатори от страната и чужбина за това какво се очаква на пазарите през второто полугодие. Стефан Стоев е с повече от 10 години опит във финансовия анализ и работи за австралийската компания за управление на активи Talaria. Вижте и интервютата с Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг", и с Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат асет мениджмънт".

Какви са очакванията ви за финансовите пазари през второто полугодие на 2022?

Очакванията са ми за продължителен спад и завишено ниво на волатилност.

Кои фактори ще влияят? Кои финансови активи може да се очаква, че ще поскъпват?

Световните финансови пазари се влияят от редица водещи икономически индикатори (ВИИ - Lead Economic Indicators). ВИИ с най-силно влияние в сегашния икономически цикъл е нивото на лихвения процент. То афектира пазарите по два основни начина.

Първо, колкото по-висок е лихвеният процент, толкова по-ниска е стойността на парични потоци, които са в далечното бъдеще. Това е основната причина, поради която P/E (price to earnings ratio, цена печалба на акция) на редица световни индекси са спаднали от началото на годината. Например S&P500 Shiller P/E е спаднал до 32.5х в края на май от 38х в началото на годината. Сектори от икономиката, които разчитат на приходи от далечното бъдеще (например много от технологичните компании, котирани в индекса NASDAQ), са изпитали най-силен срив на своите P/E нива.

Второ, повишеният лихвен процент води до по-високи разходи на всички компании - и големи, и малки фирми, намалено ниво на инвестиции в нова инфраструктура и капитал (growth CAPEX), което от своя страна води до забавяне и дори до спад на икономическия растеж. PMI (Purchasing Managers' Index) е водещ индикатор, който измерва нивото на икономическа активност.

Когато лихвеният процент расте, PMI спада. А когато PMI спада, финансовите пазари се понижават. Но най-важното тук е, че лихвеният процент води нивото на PMI с цели 18 месеца. Тоест, когато централната банка спре да вдига лихвения процент, изминават цели 18 месеца, преди спадът на икономическата активност да стигне до своето дъно.

Казано по най-прост начин - турбуленцията във финансовите пазари едва сега започва.

Фазата, в която се намираме в момента, означава, че инвеститорите трябва да бъдат много внимателни.

Предпочитаемите активи, които биха могли да поскъпнат, са тези на дефанзивни компании от секторите на фармацевтиката, потребителски стоки и комунални услуги.

Време ли е да се влиза с инвестиции на капиталовите пазари след спадовете от последните месеци?

Сега е моментът инвеститорите да преориентират портфейлите си към активи с дефанзивни характеристики. Компании с високи парични потоци в близкото бъдеще и високи дивиденти са за предпочитане.

Финансовите пазари, разбира се, никога не се движат в права линия нито надолу, нито нагоре. Много е вероятно в идните месеци да станем свидетели на bear market rallies - временно поскъпване на активите (2-4 седмици), последвано от срив, който води до още по-ниски нива. Временни добри новини, като например примирие между Русия и Украйна или намаляване на инфлацията, биха породили повишаване на цените на пазара. Това са много удобни моменти за преструктуриране на портфолиото към по дефанзивни инвестиции.

Смятате ли, че криптопазарът в един момент ще започне да се възстановява заедно с другите активи?

Криптопазарът за пореден път доказа, че не е имунизиран от финансова турбуленция и че определено не е заместител на други "безопасни активи" като златото. Точно обратното - криптопазарът има изключително висока "бета", което измерва корелацията на определен актив с бенчмарк индекс като S&P500 или MSCI World. Когато международните пазари вървят надолу, криптопазарът върви надолу с още по-голяма скорост. В един момент, когато достигнем дъното на световните пазари, криптопазарът ще бъде отново много атрактивно място за печалба и е вероятно да започне да поскъпва с бързи темпове. Но определено все още не сме достигнали тази фаза на пазарния цикъл.

Какво да следим, кои са сигналите, че пазарите обръщат тренда?

Историята ни подсказва, че има само два основни сигнала, които ще покажат ясно дали трендът се обръща. Първият от тях е, когато Федералният резерв на САЩ сигнализира край на покачването на лихвения процент. Вторият е, когато PMI достигне дъното и започне да се подобрява.

Фед е на мисия да се пребори с инфлацията, която за момента е все още над 8%. Поради редица технически фактори ни чакат още дълги месеци, докато достигнем ниво, което удовлетворява ръководството на Централната банка на САЩ. Това означава, че едва ли ще има обрат в политиката на растящи лихви поне до края на годината.

Същото се отнася и до нивото на PMI. Както вече споделих, лихвеният процент води PMI с 18 месеца - това означава, че PMI ще достигне дъното най-рано през втората половина на 2023.

*Мнението е лично и експертно, като не е обвързано с Talaria

Интервюто взеха Антон Чепилски и Тодор Тодоров

Все още няма коментари
Нов коментар