🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стратегията за инвестиране 60/40: време за преосмисляне

Дълги години този инвестиционен подход възнаграждаваше с добра доходност и ниски рискове. През 2022 и това се промени

Коктейл от негативни и пазарни фактори удари доходността на класическия портфейл
Коктейл от негативни и пазарни фактори удари доходността на класическия портфейл
Коктейл от негативни и пазарни фактори удари доходността на класическия портфейл    ©  Shutterstock
Коктейл от негативни и пазарни фактори удари доходността на класическия портфейл    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Драматичните спадове в цената на финансовите активи от последните няколко месеца за пореден път поставят инвеститорите в ситуация, която няма аналог поне няколко десетилетия назад в историята. Перфектната буря, която бушува от края на 2021 г., вече заличи целия пандемичен ръст на индексите и борсовите флагмани. Нещата обаче отиват доста по-далеч, като поставят под съмнение една от най-предпочитаните от години инвестиционни стратегии: 60/40. Накратко, при тази стратегия се конструира инвестиционен портфейл, който има 60% експозиция към пазара на акции и 40% към облигационния пазар. Целта е доста проста: на акциите се разчита да растат във времена на силна икономика, а облигациите се взимат като "омекотител" на пазарни шокове и доходност от фиксирани лихвени купони и изменение на цената.

Просто и доходно

Стратегията е проста и затова е предпочитана от много индивидуални инвеститори, компании за доверително управление и инвестиционни фондове. Освен това години наред тя носеше солидни резултати. Особено доходни бяха годините на последното десетилетие, което съчета мощен ръст при акциите и изключително ниски лихви, които подкрепяха цената на облигациите.

За периода тази инвестиционна стратегия е наградила повярвалите в нея с отлична доходност от средно 11.1% на година, показват данни на Goldman Sachs. Дори коригирането с инфлацията не помрачава много ситуацията - реалната доходност се изчислява на 9.1% годишно.

Сега обаче е различно. Наблюдаваме рядка ситуация, при която наред с разпродажбите при акциите имаме и разпродажби при облигациите. Масовото бягство засяга и останалите по-нови форми на инвестиции, като ETF-и, крипто и т.н.

Почти шест месеца след началото на годината широкият американски индекс S&P 500 губи над 20% и вече официално е в мечи пазар. Всички сектори от американския пазар се движат със значителни понижения, като единственото изключение са енергийните компании. Секторът е с ръст 35%, докато при недвижими имоти, телекомуникации, технологии и потребителски стоки спадовете са между 25 и 35%, показват данните на Finviz.

В такива ситуации при стратегията 60/40 идва ред на облигациите да предпазят портфейла от загуби. Традиционно държавните дългове (особено тези на САЩ) се считат за най-сигурните инвестиционни активи. В продължение на десетилетия доходността от облигации е била стабилна и контрациклична. Практически тя е служила като застраховка срещу пазарни катаклизми. Сега обаче сякаш тази застраховка подклажда допълнително пожара.

От началото на 2022 г. индексът ICE BofA US Treasury, който е съставен именно от такива облигации, записва загуба над 9% - по данни на Deutsche Bank това е най-лошият годишен старт от 1830 г. насам, пише Reuters.

При облигациите основен двигател са резките промени в очакванията към централните банки. По всичко личи, че след години на евтини пари, стимули и всякакви мерки по увеличаване на паричното предлагане инфлацията излиза от контрол: в САЩ тя е на 40-годишен връх - 8.6% през май, а в еврозоната e 8.1%.

Очакванията на пазара вече са за агресивна смяна на курса към затягане на лихвите, а това автоматично означава разпродажби на облигации и увеличение на тяхната доходност. Така през тази седмица за пръв път от много време виждаме положителни стойности на европейския 6-месечен EURIBOR, а доходността на 10-годишния дълг на САЩ и Германия твърдо премина над съответно 3% и 1.6%. За сравнение - в края на 2021 г. дългът на Германия имаше отрицателна доходност, а този на САЩ носеше под 1.5%.

Разпродажбите на акции продължават вече няколко месеца, което само по себе си не е безпрецедентно. От 60-те години на миналия век е имало 44 случая, в които S&P 500 е спадал в пет или повече последователни седмици. За облигациите след 1973 г. пък е имало поне 30 подобни негативни серии, показват данни на Man Group, цитирани от Financial Times.

Историческо съвпадение

Това, което е различно в случая, е съвпадението: никога досега подобни "червени" периоди за двата класа активи не са съвпадали. За пръв път от 50 години (оттогава има данни и за двата пазара) и двете части от стратегията 60/40 губят за пет поредни седмици.

Какво ще последва сега едва ли е лесно да се каже. Комбинацията от фактори няма аналог в последните десетилетия: от една страна са пълната заетост и високата инфлация - типични сигнали за затягане на монетарната политика. От другата обаче са силно растящите цени на енергията, все още нарушените вериги на доставки и все пак рисковата ситуация около Русия.

Инвеститорите трябва да са бдителни и много внимателни в очакванията си, имайки предвид, че централните банкери може би няма да успеят да направят плавно затягане, а по-скоро ще има резки действия по овладяване на инфлацията. А такива обикновено предизвикват пазарни трусове и икономически шокове.

Какви са алтернативите

За да се предпазят от синхронния спад на акции и облигации в портфейлите си големите институционални инвеститори се насочват към хедж фондове, дружества за рисков капитал, имоти, инфраструктура и дигитални активи. Макар че криптовалутите също са подложени на унищожителен спад през тази година и трудно биха донесли нужната застраховка т спад. Алтернативните варианти и инвестиционните стратегии обаче се свързват с високи минимални инвестиции, ниска ликвидност с дълги lock-up периоди, през които не може да се продава, понякога високи такси. Всичко това прави тези алтернативни инвестиции, известни като alts, достъпни основно за големи и богати клиенти и по-неатрактивни за малките вложители, пише Barrons.

За да се заобиколят тези бариери, има създадени и ликвидни алтернативни фондове, предимно взаимни или борсово търгувани (ETF), които предлагат експозиция към горните стратегии и са насочени към малките инвеститори. Повече от тях бяха създадени след финансовата криза от 2008 г.

В основата си залагат на хедж стратегии като продажби на късо и инвестиции в активи, различни от акции и облигации. През миналата година те са привлекли почти 29 млрд. долара потоци според Morningstar. Barrons цитират и доклад на Calamos Investments, според който през миналата година в САЩ всички alt категории, следени от Morningstar, са на плюс. Истинският пазарен срив обаче се случи през тази година, като справка показва, че някои фондове са паднали по-малко, други са на прилична печалба. Като Abbey Capital Futures Strategy, който е с доходност 20% от началото на годината благодарение на това, че залага на стратегии за управление на фючърсни контракти.
Все още няма коментари
Нов коментар