🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интрига с политическа oкраска между FTX и Binance удари криптопазарите

Борсата Binance обяви, че ще продаде притежаваните от нея FTТ токени на конкурента й за 500 млн. долара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • По неофициални информации в криптосредите FTX е лобирала на политическо ниво за регулации, които може да ударят бизнеса на Binance
  • Собственикът на FTX Сам Банкман-Фрийд е един от най-големите дарители на Демократическата партия в САЩ в навечерието за изборите за Конгрес
  • Биткойн и Етер паднаха с между 6 и 9%, а сривът на FTТ достигна над 30%

Две събития, в които пряко и косвено е засегната криптоборсата FTX нанесоха сериозен удар по криптопазaра в последните дни. Първо в неделя главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао, известен с прякора си CZ, неочаквано обяви своеобразна война на конкурентната криптоборса FTX. Тоя заяви, че компанията му ще продаде всичките си притежавани FTT, чиято пазарна стойност към момента беше около 500 млн. долара. Това е токенът, който клиентите на FTX могат да използват, за да получат предимства и отстъпки на платформата, но чиято търговска цена също служи като мерило за перспективите на FTX като цяло. Формалният повод за продажбата са съмнения около стабилността на FTX след излязла информация хвърляща светлина около взаимоотношенията й със свързания с нея фонд Alameda Research. Истинската причина обаче може да е и политически спор между Сам Банкман-Фрийд, главния изпълнителен директор на FTX, и CZ.

"Ликвидирането на нашия FTT е просто управление на риска, като се учим и от LUNA", написа CZ в Twitter, имайки предвид скандалния алгоритмичен стейбълкойн, който се срина тази пролет.

Според неофициални информации в криптосредите FTX е лобирала на политическо ниво за регулации, които в един момент може да ударят бизнеса на Binance и други играчи в индустрията. Самият Банкман-Фрийд е един от големите дарители за демократическата партия с 39 млн. долара в навечерието на изборите за Конгрес, които са днес. По данни на Washington Post тези избори са дарени рекордните 9 млрд. долара.

Засега няма потвърждение на политическата интрига, но крипто пазарът реагира. Биткойн (BTC) и етер (ETH) се сблъскаха с натиск от продажби със спадове от 6 до 9%, след като FTT падна до 21-месечно дъно. Рано в сряда обаче дойде нов шок за пазара, в който валутите изтриха до 20% от стойностите си.

Страховете за друго събитие тип "3 Arrows ", но този път свързано с FTX и неговия хибриден инвестиционен фонд и маркет-мейкър Alameda Research, обхванаха пазарите във вторник сутринта, изпращайки борсовия токен на FTX FTT още по-надолу. При предишната криптопаника от пролетта именно Банкман-Фрийд демонстрираше стабилност и се изживяваше като кредитор от последна инстанция за закъсали конкуренти.

Чанпън Джао намеква за отчетни баланси, които показват, че дъщерната компания на FTX, Alameda Research, е заемала огромна позиция във FTT. Според доклад на CoinDesk от миналата сряда, финансов отчет от Alameda Research показва, че дълговете на компанията представляват около 54% от нейните активи към 30 юни, докато значителна част от активите й съставляват FTT, което предполага, че платежоспособността на компанията може да е още по-проблематична.

- that specific balance sheet is for a subset of our corporate entities, we have > $10b of assets that aren't reflected there

- Caroline (@carolinecapital) November 6, 2022

Главният изпълнителен директор на Alameda Research писа в Twitter в неделя сутринта, за да опровергае въпросите платежоспособността, като каза, че "имаме > $10 млрд. активи, които не са отразени там".

На осмата по големина борса се наблюдават големи тегления с тревожна скорост. Част от безпокойството идва от приложението на FTX (бивше Blockfolio), което има щедра "програма за печелене" от около 5% до 10% за до 100 хил. долара вложен капитал. Както се очаква, някои наблюдатели и потребители представят събитието като "бягство от поредния капан".

"Пазарът изглежда е в паника, предвид че събитието LUNA не беше толкова отдавна", каза Мартин Чеунг, търговец на опции от Pulsar, имайки предвид повишаването на волатилността.

Въпреки че потребителите съобщават за известно забавяне на тегленията на фиатна валута, FTX потвърждава, че работи с изоставане, но всички транзакции се обработват. Сам Банкман-Фрид се обърна към Twitter рано в понеделник, за да заяви, че борсата далеч не е неплатежоспособна и няма риск тегленията да бъдат спрени.

Битка на множество фронтове

Добре известната децентрализирана автономна организация BitDAO също влезе в светлините на прожекторите във вторник заедно със собствените си проблеми и тревоги относно FTT.

Рано сутринта BitDao и техния токен (BIT) падна рязко от 0,41 до $0.307 цента след огромна продажба. Съоснователят на Bybit Бен Жао туитна, че BitDAO "поставя под въпрос" внезапната продажба на BIT, "причинена от Alameda", като по този начин обвини компанията в нарушения на предварително поети споразумения.

Alameda придоби над 100 милиона BIT токени през ноември миналата година чрез конвертиране на 3.36 милиона FTT токена. Съгласно сделката за размяна от Alameda се изисква да държи токените за период от най-малко три години.

"Ако искате да сведете до минимум влиянието на пазара върху вашите FTT продажби, Alameda с удоволствие ще купи всичко от вас днес на $22!" Главният изпълнителен директор на Alameda Research Каролайн Елисън туитна, за да отговори на съобщението на Zhao за ликвидиране на FTT.

- Caroline (@carolinecapital) November 6, 2022

Общността изисква доказателства

От BitDao вече са направили предложение, с което молят Alameda да предостави публично адреса на който са обещали да не се продават токени в продължение на три години.

Ако това искане не бъде изпълнено и ако не бъде предоставенo достатъчно алтернативно доказателство или отговор за собственост на DAO токени, общността на BitDao ще реши чрез спешно гласуване как да се справи, което значи, че може също да продаде огромно количество FTT.

В отговор на туита на Джоу главният изпълнителен директор на Alameda Research Каролин Елисън каза: "Това не бяхме ние". Тя също така добави, че ще предостави "доказателство за средства", когато "нещата се успокоят".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rotor avatar :-|
    rotor
    • + 1

    украска - Речник на българския езикhttp://rechnik.chitanka.info › украска
    украска е грешно изписване на окраска.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Едно от основните правила за коректорите е поне в заглавията да не се допускат грешки (ако, разбира се, грешката е неволна!).

    Нередност?
  • 3
    areta avatar :-|
    areta
    • + 1

    Украска?!

    Капитал, това е просто недопустимо! Вестник с вашата репутация не може да си позволи такова нещо! Хайде да беше печатна грешка иди-дойди, но това е въпиеща неграмотност! Срамота.

    Нередност?
  • 4
    vkg16679838481148909 avatar :-|
    Tewak Deui

    Украска?!

    Капитал, това е просто недопустимо! Вестник с вашата репутация не може да си позволи такова нещо! Хайде да беше печатна грешка иди-дойди, но това е въпиеща неграмотност! Срамота.



    ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' 49erssports.com 49erssports.com ".' ".'

    Нередност?
  • 5
    vkg16679838481148909 avatar :-|
    Tewak Deui

    ".'

    Нередност?
  • 6
    vkg16679838481148909 avatar :-|
    Tewak Deui

    украска - Речник на българския езикhttps://vk.com/ @streamsepuluh-voir-film-one-piece-film-red › украска
    украска е грешно изписване на окраска.

    Нередност?
  • 7
    ttcapital avatar :-|
    ttcapital

    Здравейте, извиняваме се за неволната грешка. Отдавна е коригирана. Поздрави от екипа на "Капитал"

    Нередност?
Нов коментар