🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов квартал се готви в Пловдив. Oбщината позволи строителство в парка до Гребната база

С одобрението на Общия устройствен план общинският съвет отключи частните зелени площи в обществения парк

Теренът от 81 дка в близост до Гребния канал в Пловдив е напът да се сдобие с ново предназначение, което отваря вратата за строеж в него
Теренът от 81 дка в близост до Гребния канал в Пловдив е напът да се сдобие с ново предназначение, което отваря вратата за строеж в него
Теренът от 81 дка в близост до Гребния канал в Пловдив е напът да се сдобие с ново предназначение, което отваря вратата за строеж в него    ©  Цветелина Белутова
Теренът от 81 дка в близост до Гребния канал в Пловдив е напът да се сдобие с ново предназначение, което отваря вратата за строеж в него    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Статутът на парцела до Гребната база претърпя няколко промени в ходя на изготвянето на новия общ устройствен план
  • Теренът, който в момента е парк, предстои да се отвори за строителство до 30%
  • Той е частен от 2013 г. насам, но собственикът твърди, че няма планове за него

Парк "Отдих и култура" в Пловдив е застрашен. Големият парцел зелена площ до Гребната база, който е парк от 60-те години насам, скоро може да се превърне в място за строежи. Над 131 дка от него са в частни ръце още от 2013 г., след като поредното публично-частно партньорство от времето на кмета д-р Иван Чомаков бива разтрогнато официално, а апортираните някога общински имоти в него - продадени.

Сега около 81 декара от тези 131 ще сменят предназначението си след като на заседанието на общински съвет Пловдив в четвъртък, 24 ноември, след няколко часа дискусии и протест на граждани 39 съветници гласуваха "за" приемането на новия Общ устройствен план (ОУП) на града в този му вид (обновено на 24 ноември в 16:21 часа). В него общината предложи парцелът, който до този момент беше предвиден като зона за озеленяване с разрешено минимално строителство до 1%, да се превърне в зона за "рекреация" с позволени 30% застрояване.

Смяната на предназначението на терена се случва само няколко месеца след като през май т.г. общината се опита да откупи другите 50 дка (виж карето) под претекст, че иска да ги запази като парк. Притежател и на двата терена е компанията "Тея инвест", а нейният собственик Тодор Чанков коментира пред "Капитал", че процедурата по отчуждаване на по-малкия терен на този етап не е приключила. Обясни още, че не е бил запознат с планираната промяна на предназначението на по-големия терен - нещо, което звучи доста невероятно предвид вдигнатия обществен шум и факта, че тази промяна ще значи милиони левове печалба за дружеството.

Сагата с новия ОУП на Пловдив

Новият Общ устройствен план, който беше гласуван на сесията на общинския съвет на 24 ноември, в действителност не е нов. Процедура по изготвянето и приемането му тече близо 4 години - от 2018 г. През октомври 2021 г. е приет поредният му вариант от Експертния съвет за устройство на територията към община Пловдив, но само няколко месеца по късно - през март тази година, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив, върна екологичната оценка. Причините, които те посочиха тогава, бяха, че направеният доклад за екологична оценка от общината не съответства на параметрите на плана, които са променени след обществените обсъждания и са одобрени от общината.

Така общината се зае наново да преработва Общия устройствен план, като междувременно дори имаше скандал с новите строежи в града. Общинските съветници на ДБ протестираха, че не би следвало да се приемат подробни устройствени планове (ПУП), които са съобразени с още неприетия план и биха могли да се окажат незаконни. Това доведе до протести и натиск от страна на строителите в града (начело с ПИМК) и ПУП-овете продължиха да се гласуват на всяка сесия на общинския съвет.

Въпреки обещанията на общината, че ще приеме плана в по-кратък от предвидения шестмесечен срок, това не се случи. Така на 31 август т.г., след като от администрацията и от проектантската фирма нанесоха своите корекции, планът беше отново разгледан от Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) и на 17 ноември беше приет окончателният му вариант. Последната дума е на общинските съветници, които трябва да го приемат, за да влезе той в сила.

Съветниците от групата на "Демократична България" обаче категорично се обявиха против плана в този му вид, а Добромира Костова коментира, че "новият ОУП отваря вратата на застрояване на последните останали свободни територии, което ще създаде огромен проблем с местата в градини и училища и с градския транспорт". На заседанието от страна на Веселина Александрова, отново от ДБ, бе предложено да се отложи гласуването на новия план, но то не беше прието. Добромира Костова пък предложи да се върне новият ОУП на ЕСУТ за ново разглеждане. На това съветникът от БСП Николай Радев изказа мнение, че това означава да се забави процедурата с още няколко месеца. Константин Георгиев от "Кауза България" пък определи това предложение като незаконосъобразно.

Нов план, стари идеи

Именно във финалния вариант на ОУП става ясно, че теренът от 81 дка в парк "Отдих и култура", който се намира на метри от Гребния канал, е предвиден да бъде със статут за "рекреационни дейности". Това позволява 30% от него да бъдат застроени, или около 24 дка. Апетитът към този терен е очевидно голям, тъй като това е всъщност и една от поправките спрямо предходния вариант на плана, който РИОСВ не прие. Тогава теренът беше предвиден като "Зона за спорт и атракции", където разрешеното строителство е дори по-голямо от сега - до 80%. За да се задоволят изискванията, застрояването е намалено, но е оставено.

Според Добромира Костова, общински съветник от ДБ, в парка не бива да се строи въобще. "Смяната на предназначението на точно този терен противоречи на чл. 62а от ЗУТ", казва общинската съветничка. Членът казва, че "не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгласно предвижданията на устройствените планове".

"Капитал" потърси за коментар главния архитект на община Пловдив, Димитър Ахрянов, но той отказа такъв до приключването на сесията на общински съвет, насрочена на 24 ноември.

Собственикът на парцела

Коментар за момента отказа и управителят на дружеството собственик "Тея Инвест" Тодор Чанков. Чанков твърди, че е разбрал от "Капитал", че се планира изменение на ОУП точно за неговия терен в "Отдих и култура", което надали е възможно предвид обществения шум, който се вдигна около казуса. Дори има планиран протест срещу промените преди заседанието на общинския съвет.

Справка в Имотния регистър (ИР) показва, че целият имот от 81 дка, както и съседният от 50, е собственост на регистрираното в края на октомври 2013 г. "Тея инвест". Това са най-атрактивните активи в имуществото на дружеството, което без почти никакви печалби и без заети в него лица се сдобива с терените срещу 5.7 млн. Дружеството придобива двата парцела от общо 130 дка в парк "Отдих и култура" само месец след основаването му, а продавач по сделката е "Увеселителен парк".

Дружеството продавач е основано като публично-частна инициатива още през 2002 г., по времето на кмета Иван Чомаков, когато в него от страна на общината са апортирани терените в "Отдих и култура". Целта му е върху тях да бъде изграден увеселителен парк, т.нар. "Пловдивски Дисниленд". Въпреки апорта община Пловдив получава едва 25% от акциите в новоучреденото дружество, което не ѝ дава право да взима каквито и да е решения. Останалите акции са притежание на регистрираната в Люксембург офшорна фирма "Сентрал инвестмънт груп холдинг" (50%) и фалиралата финансово-индустриална група "РЕЙ холдинг" на Иван Павлов (25%).

В началото на 2013 г. в медиите се появява информация, че австрийският инвестиционен фонд "Хох инвест Бетерлингунгс" ще закупи останалите 75% от дяловете в "Увеселителен парк Тракия". Промяна в мажоритарния собственик в действителност има и това е "Сентрал сити инвестмънтс" с управител и едноличен собственик Димитър Димитров, но няма официална информация дружеството да е свързано с австрийския фонд. През 2018 г. то се преобразува чрез вливане в "Алберия", отново собственост на Димитров. Според КАПИ дейността му е свързана със закупуване и продажба на имоти.

"Капитал" се свърза с Георги Стаменов, кмет на район "Централен", който през 2013 и 2014 г. е бил упълномощен представител на община Пловдив в няколко заседания на смесеното дружество. По неговите думи той единствено е предавал на заседанията предварително гласуваното от ОБС и няма информация дали "Сентрал сити инвестмънтс" е свързано с австрийски фонд.

Увеселителен парк така и не се построява, а през декември 2014 г. е решено дружеството "Увеселителен парк Тракия" да стартира процедура по ликвидация и разпродаване на имуществото, като липсата на блокираща квота на община Пловдив не ѝ позволява да се противопостави на решението.

Замяна на парк за общински имоти

През май тази година ОБС - Пловдив, гласува решение, с което стартира отчуждителна процедура на около 50 дка в парк "Отдих и култура", собственост на "Тея инвест" и Чанков. По силата на същото общината предоставя други седем имота из града в замяна на този до Гребния канал. Предложението е на кмета Здравко Димитров, а целта е теренът да бъде превърнат в парк. Тогава имаше изразени мнения, че замяната е ненужна и че трябва да се извърши възмездно срещу равностойността на терена, която е изчислена на около 7 млн. лв. Тогава Тодор Чанков каза пред "Капитал", че ще изчака официалното уведомление от община Пловдив и едва след тогава ще коментира какво възнамерява да прави с новите придобивки. Към днешна дата той отказа коментар по въпроса, тъй като все още тече процедурата по отчуждаване.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ssp101056283 avatar :-|
    ssp101056283
    • + 2

    Това е пореден тест за търпението на гражданското общество на град Пловдив. Мисля, че инвеститорите имат добър план, но подценяват силата на пловдивчани.

    Нередност?
Нов коментар