Акциите пренебрегнаха банковите сътресения. Или не са?

Защо текущият ръст е подлъгващ

Колективната мъдрост на пазара заключи, че опасността е отминала.
Колективната мъдрост на пазара заключи, че опасността е отминала.
Колективната мъдрост на пазара заключи, че опасността е отминала.    ©  Shutterstock
Колективната мъдрост на пазара заключи, че опасността е отминала.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банковите фалити обикновено са лоши за бизнеса. Болната банкова система отпуска по-малко заеми и при по-високи лихви на компании, нуждаещи се от капитал. Кредитната криза ограничава икономическия растеж и следователно печалбите. Понякога лоша банка може да взриви финансовата система, причинявайки каскада от фалити.

Инвеститорите знаят това. Те са се отървавали от акции, когато банките са фалирали преди. През май 1984 г., месецът, в който Continental Illinois, голяма банка в Средния запад, фалира и беше спасена от Федералния резерв, Dow Jones, тогава водещият индекс на американските акции, падна с 6%. През септември 2008 г., когато Lehman Brothers, инвестиционна банка, фалира, акциите паднаха с 10%. По време на Депресията, тъй като една след друга банки фалираха, фондовият пазар загуби 89% между своя връх през септември 1929 г. и най-ниското си ниво през юли 1932 г.

Този път нещата бяха различни. През март, месец, в който три американски банки фалираха, депозитите напуснаха малките финансови институции в цялата страна. 167-годишна швейцарска банка беше принудена от регулаторите да се прегърне прибързано с по-голям конкурент. И все пак индексът на американските акции S&P 500 нарасна с 4% - прекрасна възвращаемост, доста над дългосрочната средна месечна стойност от около 0.5%. Радостта не беше ограничена само до Америка - европейските акции се повишиха с 3%.

Най-щастливото тълкуване на тези събития е, че колективната мъдрост на пазара заключи, че опасността е отминала. Регулаторите се притекоха на помощ, организирайки сделки, гарантирайки депозити и разширявайки възможностите за спешно отпускане на заеми за банки, които се оказаха в нестабилна позиция. Да отгатнеш нагласата на инвеститорите според начина, по който се движат пазарите, е повече изкуство, отколкото наука. Но наистина ли това е, което хората мислят?

Може би не. Първо, от поведението на лихвените пазари, както и от начина, по който различните видове акции поеха в различни посоки, стана ясно, че инвеститорите не залагат на това, че всички са добре в банковия сектор или икономиката. Това, на което залагат, е намаляване на лихвите. Причината, поради която общите индекси на акциите се повишиха, е, че печалбите в цените на акциите на фирмите, които са били най-чувствителни към по-високи лихвени проценти - а именно технологичните гиганти, включително Apple и Microsoft - компенсираха повече спада на банковите и финансовите акции цени, които дърпаха индексите на юг. Това е най-очевидно от представянето на Nasdaq, технологичен индекс, който се повиши със 7% през март.

Второ, индивидуалните инвеститори, за които има склонност да бъдат засмуквани по време на най-шумните периоди на пазара, изглежда, стоят встрани. Потоците от търговия на дребно се увеличиха от началото на 2021 г., когато лудостта около GameStop, търговец на дребно, разпали ентусиазма на огромен брой индивидуални инвеститори. Тези търговци инвестираха в акции по-рано тази година, купувайки акции за рекордните 17 млрд. долара през първите две седмици на февруари, според Vanda, доставчик на данни. Но тяхната дейност се срина заедно с Silicon Valley Bank. През последните две седмици на март физическите лица са купили акции на обща стойност едва 9 млрд. долара, най-ниската сума от края на 2020 г.

Трето, и най-показателно, е какво се случва със "суапциите", или лихвени деривати. Те позволяват на инвеститорите да правят дългосрочни залози за това, което може да се случи с лихвените проценти, което мнозина използват като форма на застраховка за своите портфейли: да са дълги в акции, да речем, но да купуват шепа суапови опции, които ще изплатят сумите им, ако нещо ужасно се обърка. В началото на март пазарите за суапции бяха балансирани. Инвеститорите плащаха точно толкова, за да заложат на Фед да повиши лихвите над 6% до края на годината, колкото и на намаляване на лихвите до под 4%. Но сега инвеститорите плащат, за да се предпазят от сценарии за края на света. Разходите за купуване на дериват, който се изплаща, ако Фед "капитулира" - ако лихвените проценти бъдат намалени с около два процентни пункта до декември - е двойно по-висок от този за купуване на дериват, който се изплаща, ако лихвите се покачат над 6%.

Всичко това показва безпокойство, което е маскирано от покачването в цените на акциите. Към края на циклите на затягане на паричната политика инвеститорите са склонни да възприемат манталитет "лошите новини са добри новини", при който всяка индикация за трудности в икономиката е контраинтуитивно техен приятел, тъй като показва, че централните банкери може да отстъпят от увеличаването на лихвените проценти (или дори намаляване на лихвите). Но намаляващият ентусиазъм на инвеститорите на дребно и бързането да се застраховат срещу катастрофа предполагат, че инвеститорите остават притеснени, че този пристъп на лоши новини може да бъде направо лош. Покачването на цените на акциите показва, че инвеститорите се надяват на най-доброто. Активността им другаде предполага, че те също се готвят за най-лошото.

Все още няма коментари
Нов коментар