Китай сега е безопасно убежище

Финансовите рискове на страната са нейни собствени. Тези на САЩ бързо стават рискове и за всички останали

Може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?
Може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?
Може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?    ©  Reuters
Може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финансовите кризи съсипват и преразпределят богатството, но също така преразпределят тревогите. Инвеститорите установяват, че се страхуват от неща, за които никога не са се притеснявали. Още по-лошо, те се тревожат за неща, за които никога не са мислили. Един пример са парите в банката. Сривът на Silicon Valley Bank (SVB) в Америка накара вложителите да се запознаят с естеството и границите на гарантираните вземания, които преди са приемали за даденост.

Притесненията на Америка бързо се разпространиха и другаде. Инвеститорите в нововъзникващите пазари например започнаха да преосмислят страните, в които инвестират, като ги разглеждат внимателно през призмата на SVB. Те се чудят кои пазари са най-изложени към финансовите сътресения и по-бавния растеж в САЩ и кои споделят подобни уязвимости. Кои страни например страдат от упорита инфлация, бързо затягане на паричната политика и резки спадове в цените на облигациите? И къде в развиващия се свят вложителите изглеждат малко по-спокойни? През този обектив един нововъзникващ пазар изглежда изненадващо стабилен. Прошепнете го, но може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?

На пръв поглед въпросът е абсурден. Само преди година видни лица наричаха Китай "неинвестируем". Всеки, който инвестира парите си в страната, трябва да се тревожи за нова студена война между Китай и най-важните му търговски партньори. Това включва перспективата за осакатяващи финансови санкции и задушаване на експортния контрол върху най-големите китайски фирми.

Предимства и опасности

Излишно е да се посочва, че страната крие също така и опасности. Некредитоспособните строителни предприемачи остават финансов проблем. Кампанията на Комунистическата партия срещу неравенството ужаси нейните най-известни предприемачи и най-богатите семейства, много от които са нетърпеливи да изнесат пари извън страната. Появата на Джак Ма, основателят на Alibaba, в родния му град миналата седмица може би предлага известно успокоение. Но в една нормална държава инвеститорите не трябва да жадуват за визуално доказателство, че най-известният предприемач в нацията е добре дошъл в родината си.

Китай също има своите банкови уязвимости. По-малките регионални кредитори, включително повече от 120 градски търговски банки и хиляди дребни кредитори, не са толкова стабилни, колкото останалата част от системата. Те се опитват да се конкурират с по-големите банки за депозити и им е трудно да устоят на натиска от местните правителства да отпускат заеми на белите слонове (неоправдано скъпи активи, които не носят печалба - бел. ред). Инвеститорите също трябва да помнят подхода на страната към ковид-19. Правенето на политики успя да бъде едновременно упорито и капризно, негъвкаво и непредвидимо.

И все пак Китай има няколко макроикономически и финансови особености, които изглеждат като силни страни при настоящите сътресения. Ексцентричният ангажимент към политиката на страната за нулев ковид извади извън синхрон икономическия ѝ цикъл от останалия свят. По този начин страната представлява естествен "хедж за растеж", според Сянгронг Ю, Синю Жи и Юанлиу Ху от Citigroup. Китай може да е единствената голяма икономика, която ще расте по-бързо през тази година от миналата, посочват те. Това означава, че разликата в растежа между Китай и Америка може да се разшири до пет процентни пункта, според Economist Intelligence Unit, дъщерна компания на The Economist.

Същите тези пандемични ограничения възпрепятстваха ценовия натиск. Потребителските цени се повишиха само с 1% през февруари в сравнение с година по-рано - число, което, изглежда, принадлежи към една изгубена ера за голяма част от света. Китай е страната, която забрави инфлацията. Нейната централна банка не се чувства принудена да повиши лихвените проценти прибързано. Всъщност тя облекчи политиката си през март, като намали изискванията за резервите с 0.25 процентни пункта за повечето банки.

Цените на облигациите наистина се поколебаха по време на хаотичното изоставяне на политиката за нулев ковид. Но в Китай, за разлика от Америка, Европа или повечето нововъзникващи икономики, доходността остава по-ниска сега, отколкото в края на 2020 г. Нещо повече, вместо да предизвика бягство от банките, разпродажбата на облигации ускори нахлуването в тях. Хората, които са загубили пари от продукти за управление на богатството, инвестирали в облигации, се насочиха към депозитите. Икономистите от Citi смятат, че депозитите на домакинствата вече надхвърлят тренда отпреди пандемията с 15.4 трлн. юана (2.2 трлн. долара).

Китай не само е на различен етап от бизнес цикъла; той е и на различен етап от финансовия цикъл на страх и алчност. Бързият колапс на SVB беше толкова пагубен отчасти защото беше толкова неочакван. В Китай опасностите, породени от регионалните заемодатели, се познават добре, представяйки сиви носорози, а не черни лебеди.

Китайските регулатори сега са в предпазливо, а не в ястребово настроение. Те са наясно с финансовите рискове, пред които са изправени регионалните банки, но искат да не ги ускоряват. Ако друг регионален кредитор изпадне в затруднение, те могат да покажат повече търпение, отколкото преди. Властите няма да искат да позволят на нещо да попречи на икономическото възстановяване, което е само на няколко месеца. Централното правителство "вероятно ще направи всичко възможно, за да създаде аура на стабилност", пише Хоузе Сонг от MacroPolo, мозъчен тръст, дори ако това изисква "тихо, незабелязано спасяване" на някои уязвими кредитополучатели. Това предлага атрактивен прозорец за инвеститорите. Властите нито са слепи за банковите рискове, нито имат неудобно желание да ги кристализират в близко бъдеще.

Двете страни на Великата стена

Дори новата студена война може да не подкопае аргументите за Китай като хедж. В Азиатско-тихоокеанския регион борсовите акции на страната вече са сред най-малко чувствителните към американския растеж или финансовите условия, според Goldman Sachs. Усилията на Америка да се отдели от Китай и компенсиращите усилия на Китай да насърчи разчитането повече на собствените сили може още повече да развържат богатството на пазара от Америка. Това ще отслаби ефективността на Китай, но ще увеличи неговата устойчивост. Страната ще стане по-малко привлекателен източник на растеж, но по-полезен източник на диверсификация.

Китай има свои собствени рискове. Но това е смисълът. Финансовите рискове на Китай са негови собствени, докато тези на Америка бързо стават и на всички останали. Рискове с китайски характеристики биха могли да предложат известна почивка от рисковете с глобални характеристики.

Все още няма коментари
Нов коментар