🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цяла година по бански

Брандът Paramidonna произвежда бутикови бански и плажно облекло

Счетоводител по образование, Доника Анчева се отдава на основната си страст - модата
Счетоводител по образование, Доника Анчева се отдава на основната си страст - модата
Счетоводител по образование, Доника Анчева се отдава на основната си страст - модата    ©  Цветелина Белутова
Счетоводител по образование, Доника Анчева се отдава на основната си страст - модата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Доника Анчева създава бранда Paramidonna през 2015 г.
  • Компанията започва с производството на различни видове дрехи, но от три години и половина е изцяло фокусирана върху бутикови бански и плажно облекло.
  • Брандът вече се самофинансира и се стреми да разшири пазара извън страната.

"В началото всички мои познати ми казаха "ти си луда". Средните цени на банските ни тогава бяха по 150 - 160 лв., което в България се води висок клас, макар навън да не е", разказва Доника Анчева, основател на бранда Paramidonna, под който се произвеждат бутикови бански костюми и плажно облекло. Тя се занимава с изработката на дрехи от около 8 години, но едва през 2015 г. решава да създаде своя собствена марка. И макар в началото Анчева да казва, че никой около нея не вярва, че компанията за дизайнерско облекло ще успее, днес фирмата отчита ръст в продажбите спрямо минали години - за 2019 г. дружеството "Диамод", през което работи брандът, има 328 хил. лв. приходи и 81 хил. лв. печалба.

Para mi donna е смес от италиански и испански и означава "за моята жена", но всъщност е просто съвпадение при игра на думи с името на основателката. Анчева обаче намира името и като обръщение за нещо специално, което с основаването си преди пет години запълва нишата на бутиковите бански на българския пазар.

Началото

Доника Анчева е счетоводител по образование, но не вижда себе си в тази професия. Идеята за Paramidonna се ражда по време на пътуване в Англия. По това време тя работи по кратки проекти за други фирми. "Докато бях в Лондон за няколко месеца, имах време да помисля надълго и нашироко с какво ще се занимавам. Бях завършила образованието си преди година. Не си представях да работя на бюро", казва тя.

Когато се връща в България, споделя идеята с близки и приятели и впоследствие я превръща в реалност. В началото под бранда Paramidonna се изработват не само бански костюми, но и бодита и други облекла, но след това Анчева вижда ниша конкретно в плажното облекло и от три години и половина компанията е изцяло фокусирана върху него. Първоначално Анчева разчита на подкрепа от баща си. "Той повярва в моята идея и ме финансира. Също така много ми помага с бизнес частта и във вземането на решения, защото е икономист", казва тя. Сега брандът се самофинансира, а почти цялата печалба се инвестира обратно в него. Във фирмата са назначени трима души на постоянен договор, но по-голямата част от работата е възложена на външни екипи - маркетинг, оптимизация, поддръжка на сайта и др.

Пазарите и отражението на коронавируса

Анчева казва, че работата по всяка колекция облекло стартира година и половина преди нейното представяне пред крайните клиенти. "В момента започваме производство за 2021 г., защото нещата се забавиха заради пандемията, и същевременно работим по идеи за 2022 г.", казва Анчева.

Тя сама изработва дизайна на изделията, но често се допитва до свои близки и приятели, а след това работи и с графични дизайнери за визуализирането им. Едва по-късно започва да проучва платове от италиански, френски и испански производители, които преминават тестове дали са подходящи за различни типове тяло, дали издържат на температура и на определен брой изпирания в пералнята. Производството на банските е възложено на подизпълнители. На този етап компанията няма планове да инвестира в собствено производство - още по-малко в условията на пандемията от коронавирус.

"Прогнозираме някакви начални количества, с които да започнем, за да задоволим нашата онлайн аудитория и да заредим магазините, с които работим. След това се вижда кои са по-успешните модели. Една голяма част от тях се произвеждат допълнително през сезона", казва Анчева. Paramidonna продава както на крайни клиенти, така и на едро в Русия, във физически магазини в Италия, а също и онлайн в Англия и на азиатския пазар.

В резултат на коронавируса съотношението на продажбите в страната спрямо тези навън се увеличава и тази година достига 60% от общия брой, докато преди пандемията съотношението им спрямо тези в чужбина е разделено наполовина. Разходите за реклама през този сезон са силно намалени и излизането на допълнителни пазари е оставено за по-спокойни времена. "Не знаехме какво ще се случи с пазара. Имахме поръчки, които през март, когато настъпи пандемията, бяха канселирани. Но по стечение на обстоятелствата нещата в България се развиха много добре и успяхме да реализираме тази продукция в страната", допълва основателката.

Конкуренцията

Анчева приема за конкуренция както масовите марки като H&M и Zara, така и другите брандове за бутикови бански на пазара. Казва, че един от най-големите проблеми пред бизнеса всъщност са фалшивите обяви за нейни бански костюми, които вижда в китайски сайтове и в онлайн магазини в социалните мрежи - едновременно комплимент и неудобство, като второто определено доминира.

"В началото бях доста разстроена, тъй като повечето хора не вярваха, че това се случва с български бранд. Те използваха наши снимки и продаваха в AliExpress например. Платовете и материалите, с които работим, се произвеждат специално за нас и част от елементите по дрехите бяха премахнати на Photoshop. В България се появиха копия на наши модели в сайтове и страници в Instagram и Facebook", разказва тя.

Като маркетинг стратегия Paramidonna залага на силно присъствие в социалните мрежи, сътрудничи си и с т.нар. инфлуенсъри, за да рекламира продуктите си. Според Анчева през този сезон фирмата бележи ръст в продажбите именно благодарение на съвместната работа с известни личности онлайн, както и заради името на бранда, което се е наложило и вече служи като самостоятелен маркетингов инструмент.

"Поддържаме вниманието на нашите клиенти целогодишно. Залагаме силно на каналите ни във Facebook и Instagram, особено на Instagram, защото там се създават тенденциите", разказва Анчева. Преди две години Pаramidonna участва в най-големия форум за бански в Маями и на изложение в Париж, което според създателката допълнително помага на марката да добие популярност и да се наложи на пазара.

В търсене на инвеститор

Стремежът на Анчева е през следващата година да разшири и развие присъствието на бранда на чужди пазари, като основната насока са електронни магазини. Интересът е предимно насочен към руския пазар, с който компанията вече е установила отношения, но не изключва и разрастване към други азиатски пазари. За тази цел обаче ще е нужен външен капитал.

"Нашето развитие в чужбина е стигнало до някакъв етап благодарение на собствените ни инвестиции. Но смятам, че за едно по-сериозно разрастване навън ни трябва и подкрепа, така че сме в процес на търсене. Трябват сериозни инвестиции, ако искаме навън да стъпим така сериозно, както сме стъпили в България", твърди Анчева.

Междувременно вече започва подготовката за идните няколко сезона. Предвид естеството на продуктите бизнесът логично е донякъде цикличен. "Много хора ме питат "сериозно ли през зимата продавате бански". Да, сериозно през зимата продаваме бански. Имаме доста крайни клиенти от чужбина. Когато при нас е зима, при тях не е", завършва Анчева.

Какво отличава вашите бански от масовите марки?

- Всеки модел, който изработваме ние, е създаден от технолози, които разбират от физиология. След това той минава през няколко проби и тестове, за да се установи дали е подходящ за различни типове тяло. Също така правим и тестове на цветовете, защото използваме много принтове и цветни багрени платове. Всеки модел е мислен, тестван и изпробван, а не просто направен, за да се продава в хиляди бройки с неясен произход.

Как се различава подхода ви?

- Ние правим кампании и миниколекции целогодишно. Рекламираме се през цялата година и държим да сме активни не само лятото, какъвто е случая при много други конкуренти. Според мен е едно от нашите предимства. Поддържаме вниманието на нашите клиенти през всички сезони. Общо взето, всичко се свежда до инфлуенсърите в социалните мрежи и до самите продукти.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар