Русе ще привлича бизнеси в нов индустриален парк

Той е съвместен проект на община Русе и пловдивската икономическа зона и ще се намира в местност Слатина

Новата индустриална зона в Русе ще бъде разположена в Индустриален парк - Русе, местност Слатина
Новата индустриална зона в Русе ще бъде разположена в Индустриален парк - Русе, местност Слатина
Новата индустриална зона в Русе ще бъде разположена в Индустриален парк - Русе, местност Слатина    ©  Цветелина Белутова
Новата индустриална зона в Русе ще бъде разположена в Индустриален парк - Русе, местност Слатина    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Местната власт и "Тракия икономическа зона" обединяват усилия за обособяването на нова индустриална зона в Русе.
  • Тя ще се казва Дунав и ще е в Индустриален парк - Русе, местност Слатина.
  • Проектите трябва да са "зелени". Ще бъде създаден и обучителен център, който ще квалифицира и развива кадрите.

През април 2021 г. кметът на община Русе Пенчо Милков и инж. Пламен Панчев, създател и управител на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), подписват меморандум за сътрудничество за обособяването на нова индустриална зона в Русе, наречена на река Дунав и разположена в Индустриален парк - Русе, местност Слатина. Тя ще включва около 50% от старата индустриална зона на Русе. Основното предизвикателство се оказва не инфраструктурата, а намирането и подготвянето на кадри - проблем, познат за всички сектори в града. Първият привлечен немски инвеститор вече е налице.

За новата (стара) икономическа зона

"Водещо е желанието ни за съвместна работа между местната и държавната власт, гражданите, образователните институции и бизнеса", обявява при сключването на споразумението Пенчо Милков. Идеята е паралелно да се развива целият регион, като такива територии се обособят не само в Русе. "Целта ни е да се появят индустриални зони и в отделните общини от областта ни, подобно на успешния модел в Южна България", каза още Пенчо Милков. Като мотиватор за сътрудничеството с ръководството на "Тракия икономическа зона" той посочва високото организационно ниво на бизнес процесите, което то постига, и авторитета му пред държавните институции. ТИЗ обединява 6 индустриални зони в района на Пловдив с 35 хиляди работници, повече от 180 фирми и над 3 млрд. евро инвестиции в рамките на 25 години.

Предвижда се новата индустриална зона да бъде наречена на река Дунав. Ще бъде разположена в Индустриален парк - Русе, местност Слатина. "Доразвиване на индустриална зона, направена отпреди 10 години. Това ще бъде около 50% от старата индустриална зона на Русе. А управлението й ще бъде под формата на публично-частно партньорство. Операторът на зоната ще бъде частен субект (ТИЗ - партньор в оперирането на зоната)", казва за "Капитал" инж. Пламен Панчев.

Година и половина по-късно и как ще решим проблема с кадрите

Към този момент се изпълнява подготвителна работа, като предстои регистрация на индустриалния парк по Закона за индустриалните паркове - ЗИП. Подготвят се и терените, на които ще се намира проектът.

"В Русе има традиции в индустрията и това несъмнено дава много предимства в развитието на нови индустрии, да бъдат привлечени високотехнологични компании, които да повлияят на местната икономика", казва още инж. Пламен Панчев. Той не се ангажира с конкретни срокове за изпълнението на проекта, но "заради постоянството, добрия екип, опита през годините и грешките, през които сме минали", той е уверен, че проектът ще се реализира в най-кратко време. А и споделя, че комуникацията с общината е лесна и продуктивна, което е допълнителен фактор за изчистване на инфраструктурните предизвикателства.

При подписването на меморандума обаче се отбелязва и ролята на образователната система за осигуряването на квалифицирани кадри за бъдещите предприятия. Инж. Панчев посочва липсата на кадри като най-сериозната трудност пред новия индустриален парк. Той дава пример с решаването на проблема в зона Раковски, част от ТИЗ, където са изградили Център за професионално обучение и полагат непрекъснати усилия за ранното кариерно ориентиране на учениците до 7-и клас, стимулиране постъпването им в професионални гимназии и продължаване на обучението им в местните университети. Същото намерение има и за Русе. Предвижда се създаването на обучителен център, който ще квалифицира, преквалифицира и ще дава практически умения на вече работещи в индустрията кадри, както и на такива, които тепърва са избрали този сектор за развитие. "Като работи с местната икономика, привличането на инвеститори ще помогне за реализацията на едно успешно кариерно развитие и ще вдигне стандарта на живот в града. Този проект дава този етап на възможност за развитие", посочва още инж. Панчев.

Обучителният център ще си сътрудничи с професионалните гимназии в града и ще работи за създаването на нови програми и специалности в РУ "Ангел Кънчев", който е сред лидерите по технически специалности в България. "Липсата на кадри е проблем, който засяга цяла България. Искаме да развием съвместно с университета и професионалните училища в Русе една сериозна инициатива за създаване на кадри за местната индустрия. Имаме подготвено инвестиционно предложение за закупуване на терена от общината, на чиято територия ще се реализира обучителният център", казва инж. Панчев.

Ще остане ли въздух на Русе с нов индустриален парк?

Най-чувствителната тема за русенци, разбира се, е чистият въздух. Гражданите вече са настръхнали за всеки нов инвеститор и искат гаранции, че той ще спазва европейските и националните екологични норми не само на хартия. Това се очаква и да бъде стратегията в новата индустриална зона. "Ще се фокусираме върху привличането само на екологично чисти производства и логистика като развитие на стратегията "Въглеродно неутрални индустриални паркове". Тя ще създаде устойчива инвестиционна среда, която да привлича компании, които изискват достъп до въглеродно неутрална енергия, възможност за включване в местен цикъл на кръгова икономика, опазване на биоразнообразието, чиста и здравословна околна среда чрез умно управление на водния ресурс и отпадъците, използване на зелена енергия в парка - 45% през 2025 г., 60% през 2030 г. и 100% през 2050 г.", споделя още инж. Панчев.

Той разказва, че вече са успели да насочат в избора на локация в Русе ново производство, което отговаря на изброените критерии. "Подкрепихме с информация за германския инвеститор и съвсем скоро ще обявим името и инвестиционното му намерение", казва още той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cose avatar :-|
    cose
    • + 1

    Откъде кадри да се намерят при значителното намаляване на населението на Пловдив и направо апокалиптично на Русе?
    Тези школи за обучение също ощетяват учениците, защото ги лишават от широко поле на изява и ги фокусират върху тясно производство.
    Това в България трудно ще проработи, когато родителите си искат елитните училища и адекватно развитие на потомците.

    Нередност?
Нов коментар