Заводът на "Шнайдер електрик България" вече използва геотермална енергия

Основният мотив за инвестицията не е възвращаемостта, а добрият пример, който дават, твърдят от компанията

Фабриката се намира в Тракия икономическа зона, до Пловдив.
Фабриката се намира в Тракия икономическа зона, до Пловдив.
Фабриката се намира в Тракия икономическа зона, до Пловдив.
Фабриката се намира в Тракия икономическа зона, до Пловдив.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Иновативната система няма аналог в страната и досега не е използвана в индустриалния сектор в България
  • Очаква се инвестицията да намали разходите за отопление и охлаждане с над 70% и общия разход на енергия с до 20% на годишна база
  • Изпълнител на проекта е българската компания "Ре енерджи инженеринг"

В завода на "Шнайдер електрик България" в Пловдив вече работи първата геотермална система за индустриално приложение в страната. Това е пилотен проект на френската група в Европа и поредна стъпка по пътя към декарбонизация в производството. С тази инвестиция компанията очаква да намали разходите за отопление и охлаждане с над 70% и общия разход на енергия с до 20% на годишна база. Също така прогнозата е за намаляване и на въглеродните емисии с 300 тона годишно.

Планът за декарбонизация на "Шнайдер електрик" е да постигнат въглеродно неутрални операции още през 2025 г., въглеродно неутрален цялостен отпечатък през 2040 г. и верига за доставки с нулеви нетни емисии през 2050 г.

От компанията твърдят, че иновативната система няма аналог и досега не е използвана в индустриалния сектор в България. С предприемането на тази стъпка, те целят именно да бъдат добрия пример за енергийна ефективност. Системата ще направи фабриката независима от природен газ, като вместо него ще използва геотермална енергия, добита чрез 80 геотермални сондажи, разположени под паркинга и зелените площи около завода.

"Новата геотермална система означава пълно елиминиране на употребата на природен газ. За Schneider Electric това е дългосрочно стратегическо намерение, свързано с нашия ангажимент за постигане на въглеродна неутралност. Управлението на енергията заедно с устойчивото развитие е есенцията на нашия бизнес и наша компетентност. Ето защо да бъдем пионери в изграждането на такъв тип системи в индустрията е естествена роля за нас като компания", споделя Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на "Шнайдер електрик" в Пловдив.

Неизчерпаема енергия

Геотермалната система ще служи за отопление на завода през зимата и ще осигурява гореща вода за битови нужди чрез термопомпени агрегати целогодишно. В преходните сезони термопомпените агрегати осигуряват пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл.

Сондажите, които са разположени на 100 метра под земята, достигат температура от 17-18 градуса, а в тях циркулира вода, която се загрява от постоянната естествена температура на земята. "Системата използва сондажи от "сух" тип, които не черпят воден ресурс от земята. При евентуално скъсване на тръби няма опасност от замърсяване на природата", коментира Мартин Гънчевски, мениджър по безопасност, околна среда и енергийна ефективност в завода.

Шнайдер електрик е пионер в това, което ние наричаме двоен преход - едновременно дигитален и зелен. Това е компания с международен мащаб и високи амбиции, която може да повдигне възможността да се работи с университетите и с най-новите технологични и енергийни решения. Голяма компания, която завихря една собствена екосистема и повишава общия стандарт. Много се радвам, че високите амбиции на компанията се пренасят тук, в гр. Пловдив, и сред местните общности. Това са местата в България, разпознати като най-добри за инвестиции, именно защото местната власт работи с бизнеса.

Ангелина Бонева
Ангелина Бонева

заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Изпълнител на проекта е българската компания "Ре енерджи инженеринг". Тя е специализирана в изграждането на геотермални системи и вече има зад гърба си стотици проекти в България и чужбина. Стойността на инвестицията не бе публично оповестена, но възвръщаемостта е около 10 години, като системата разполага с дълъг жизнен цикъл. От "Шнайдер електрик" споделиха, че основният мотив за инвестицията не е възвращаемостта, а добрия пример, който дават.

Добрият пример

Предприятието е част от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), която цели да превърне заводите около Пловдив въглеродно неутрални до 2040 г.

"Мисията е възможна! България днес не само догонва Европа или останалия свят, тя вече е водеща в прилагането на модерни и съвременни технологии", коментира Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на ТИЗ, по време на официалното откриване в умната фабрика на "Шнайдер електрик България". Той също сподели, че заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, е обявил ТИЗ за един от най-добрите примери в Европа за прилагане и реализиране на проект за въглеродна неутралност, по време на откриването на българския павилион на COP28 в Дубай.

Компанията

"Шнайдер електрик България" е местното дружество на френската група Schneider Electric и оперира в България от 1998 г. В завода си край Пловдив, компанията произвежда автоматични прекъсвачи за домакинството и индустрията, които достигат до над 20 страни по света. До момента от дружеството са инвестирали над 160 млн. лв. в България и в него работят над 900 души.

Компанията спечели първото издание на конкурса на "Капитал" - Фабрика на годината, през 2022 г.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dereck avatar :-|
    dereck
    • + 2

    Отново манипулативни проекти. Говори се за геотермална енергия, а температурата е 17°-18°C. Това е просто термопомпено отопление/охлаждане на вода. Да по-ефективно е от въздушното, зимата загряваш и извличаш топлина от агент с темп. 17°Ц и я правиш на 55°Ц (разлика 38°Ц). При въздух зимата -20°Ц правиш на 40°Ц (разлика 60°Ц). Лятото, агент вода 17°Ц правиш 17°Ц (разлика 0°Ц) охлаждане без пари; термопомпа със въздушен топлообменник (климатик), темп. на въздуха 35°Ц правиш 17°Ц (разлика 18°Ц). По-голямата разлика означава и по-скъпо отопление/охлаждане. Видно е, че отоплението с термопомпа на въздух е близо два пъти по-скъпо от водното. Голямата полза от водното е лятото-просто само помпи за циркулация. Това са плюсовете.

    Нередност?
  • 3
    dereck avatar :-|
    dereck
    • - 1
    • + 2

    Какви са минусите на проекта. Проблема е лятото, тъй като нямат големи „баки“ (резервоари) за вода с обем от 20 000…25 000 куб. метра, за да осигурят мощността на системата те ще изличат топлината от инсталацията и ще нагнетяват горещата вода в земята (55°-60°Ц и повече). Метода им предполага, че имат тръби за да не запушат инсталацията си с пясък, но остава факта че постоянно вкарвана топлина ще изсуши почвата в плодородният слой, температурата на почвата ще се вдигне с няколко градуса през летните месеци. Ще загинат тревите, а за год.-две и дърветата. Ако инсталацията има мощност над 100 kW ще засегне и съседните имоти. Тръгнат ли по-този път и съседните фирми за по-малко то десетилетие Тракия Иконом. Зона ще има лунен пейзаж.

    Нередност?
  • 4
    dereck avatar :-|
    dereck
    • + 1

    Разбрахме какво ноу-хау за родили француз с Ганьо. Защо ли „упавуте“ немци не правят такива бисери?
    Защо ли? Не знам. Да, те също ако правят климатизиран завод използват вода и се ползват от всички описани ползи. Но как са избегнали описаните минуси, да нагнетяват гореща вода в земята. Изграждат топло изолирани „баки“ от 25000 куб. метра за вода (за среден завод). Така веднъж се зареждат от сондаж и само се допълват при необходимост. Лято е достатъчно само да циркулира водата в инсталацията и „баката“. Освен това резервоара от 25000 м3 е в готовност при пожар във фабриката за осигури вода за потушаването му, без да зависи дали ВИК има налягане в тръбите.

    Нередност?
  • 5
    dereck avatar :-|
    dereck
    • + 1

    Такива примери са немските заводи в Б-я. Ето снимки на „баките“:
    Kostal Bulgaria Automotive Ltd., Пазарджик
    https://img.capital.bg/shimg/zx952y526_4261868.jpg
    Завода на Ariete Group в Пазарджик Group Moulding Ltd.
    https://www.ariete-group.eu/wp-content/uploads/2021/04/pribeh_11_2019_02.jpg

    Нередност?
Нов коментар