🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Шнайдер електрик" строи втори завод до Пловдив

Инвестицията в първата част от проекта е 107 млн. лв., производството ще започне догодина

Близо 17 години след като построи първата си фабрика за прекъсвачи край Пловдив, "Шнайдер електрик" започна изграждането на втори завод наблизо
Близо 17 години след като построи първата си фабрика за прекъсвачи край Пловдив, "Шнайдер електрик" започна изграждането на втори завод наблизо
Близо 17 години след като построи първата си фабрика за прекъсвачи край Пловдив, "Шнайдер електрик" започна изграждането на втори завод наблизо
Близо 17 години след като построи първата си фабрика за прекъсвачи край Пловдив, "Шнайдер електрик" започна изграждането на втори завод наблизо
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Френската компания ще инвестира 107 млн. лв. в първата част от проекта, която ще е готова догодина.
  • България спечели в конкуренция с Унгария като локация за новата производствена мощност.
  • Планира се предприятието да бъде разширено значително през следващите 10 години.

Съобщенията за нови мащабни инвестиции в производство не са обичайни събития през последните години в България. Затова решението на френската Schneider Electric да избере страната за новия си голям проект е повече от добра новина. Близо 17 години след като построи първата си фабрика за прекъсвачи в страната край пловдивското село Радиново и година след последното ѝ разширение, компанията започна изграждането на втори завод в "Тракия индустриална зона". Той ще добави нови продукти към портфолиото на българската "Шнайдер електрик" и ще увеличи пазарите ѝ.

Инвестицията в първия етап на проекта, който ще бъде завършен догодина, е 107 млн. лв. Плановете за следващите 10 години са за значително разширение, за което компанията вече се е подготвила с огромен парцел. Това според управителя Мартин Йорданов превръща България в стратегическа локация за международната група.

Още по-умна фабрика

Новият завод ще бъде разположен на площ от 8300 кв.м, като строителството се очаква да приключи през първото тримесечие на 2025 г. Проектант на сградата е IPS Bulgaria, а строителството се изпълнява от "Главболгарстрой". Целият парцел обаче е доста по-голям - справка в Имотния регистър показва, че миналия месец "Шнайдер електрик" е купила малко над 108 дка за 8.5 млн. лв. от "Бизнес център 2", дружество на "Сиенит холдинг" и Петър Къртев, което ясно говори за бъдещите ѝ планове.

108 дка

за 8.5 млн. лв. е купила компанията миналия месец в "Тракия индустриална зона", което ясно говори за бъдещите ù планове.

След като в края на 2019 г. първият завод в Пловдив беше сертифициран като умна фабрика (smart factory) по вътрешногруповите стандарти на Schneider Electric, целта сега е новото съоръжение да покрие следващото ниво и да бъде advanced smart factory, както и да получи златен LEED сертификат за самата сграда. Предвижда се изграждането и на геотермална система за отопление и охлаждане. Преди около година съществуващият завод на "Шнайдер електрик" стана първият в страната с такава индустриална инсталация, а от компанията казват, че резултатите са повече от добри.

В новото предприятие ще се произвеждат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Това включва и детайли за прекъсвачи, които се правят по специфична технология изцяло вътре в групата и не могат да бъдат възложени на външни изпълнители. Така ще се гарантира сигурността на доставките, които в момента идват от Франция, а освен това ще се намалят транспортните разходи и въглеродният отпечатък. "Идеята е новият завод да се превърне в основен доставчик на такива детайли и на други заводи на Schneider Electric", обясни за "Капитал" Мартин Гънчевски, мениджър по безопасност, околна среда и енергийна ефективност и основна фигура за изпълнението на проекта. По думите му следващата стъпка ще бъде въвеждането на нови продукти, с което компанията ще увеличи портфолиото и компетенциите на хората.

Да победиш конкуренцията

Проучванията за инвестицията започват преди две години, когато Schneider Electric взема решение за увеличаване на производствените мощности в Европа, а като потенциални локации са определени Унгария и България. "Процесът беше дълъг, през няколко месеца ни съпоставяха - какво предлагаме ние, какво предлагат унгарците", разказва Гънчевски. Унгария има своите предимства - с четири работещи завода, логистичен център, два центъра за бизнес услуги и 2000 служители присъствието на френската група там е доста по-сериозно, а правителството предлага и финансова помощ.

В края на 2022 г. българският екип се обръща към Агенцията за инвестиции и по думите на Гънчевски получава много силна подкрепа от там. Към онзи момент като цяло изборът на групата клони към Унгария. "Малко или много се включихме в последния етап на дискусията, но се радвам, че днес сме тук", коментира при официалния старт на проекта икономическият министър Богдан Богданов, който тогава е изпълнителен директор на агенцията.

Междувременно в България бяха разработени правилата и бяха осигурени средства в бюджета за отпускане на държавна помощ - нещо, което години наред беше пречка за привличането на големи инвеститори. До момента на практика такава субсидия е предоставяна само на една компания - турската Sisecam, която преди 20 години изгради завод за стъкло в Търговище. За инвестицията си от 300 млн. лв. тогава тя получи 6 млн. лв., като сумата беше приспадната от дължимите данъци. Кешово плащане беше предвидено за проекта на Next.E.Go за изграждане на завод за електромобили в Ловеч, но той се провали. Така на практика "Шнайдер електрик" ще стане първата компания, за която ще бъдат приложени новите правила, след като през декември Министерският съвет одобри отпускането на директна държавна помощ за приоритетния проект. Сумата засега не се съобщава, но за района на Пловдив максималната подкрепа е 50% от допустимите разходи, като средствата се отпускат поетапно при постигане на определени цели по проекта. Отделно от това кабинетът гласува 4.6 млн. лв. финансиране за община Марица за изграждане на инфраструктура до бъдещия завод.

"Шнайдер електрик" на практика ще стане първата компания, която ще получи държавна помощ за приоритетен проект по новите правила.

Финансовите стимули обаче не са единствената причина България да бъде предпочетена за новия завод. "Това, което ни дава предимство, е енергийната сигурност. Проучванията показаха, че нуждите от електроенергия в Унгария за следващите пет години са два пъти по-големи от производствения капацитет", обясни Гънчевски.

Другият ключов фактор за избора на България е краткото време за изпълнение на проекта. "Това много наклони везните", добави той.

Екосистема от доставчици

Ползите от инвестицията за страната са по няколко линии. "Проектът е важен не само защото създава добавена стойност в икономиката, не само защото това ще е една от най-умните фабрики на Schneider Electric, но и защото развива още повече местната верига на доставки", коментира Богданов.

Местният завод традиционно работи с много подизпълнители, като по този начин осигурява около 500 непреки работни места към заетите в самата "Шнайдер електрик" 780 души. "В нашия завод 100% от пластмасовите компоненти се доставят от български производители. Нещо повече, ние ги развихме, дадохме им компетенции и те освен нашия завод вече снабдяват и заводи в Испания и Унгария", каза Гънчевски. Следващата цел на компанията сега е да развие такива доставчици и за метални компоненти. "Затова казваме, че се получава екосистема, защото ние инвестираме в завод, но инвестираме и в доставчици", уточни той.

В нашия завод 100% от пластмасовите компоненти се доставят от български производители. Нещо повече, ние ги развихме, дадохме им компетенции и те освен нашия завод вече снабдяват и заводи в Испания и Унгария.

Мартин Гънчевски
Мартин Гънчевски

Мениджър по безопасност, околна среда и енергийна ефективност в "Шнайдер електрик"

Това носи ползи и за самата "Шнайдер електрик". "Едно е да работим с доставчик, който е на 50 км, друго е да работим с доставчик, който е на 1500 км. При масовото производство това е много важно, защото при евентуална грешка може да се реагира много по-бързо", обясни Гънчевски. По думите му като цяло целта на групата е да локализира подизпълнителите си.

Любопитна подробност е, че близо до бъдещия втори завод на "Шнайдер електрик" предприятие в момента изгражда и един от доставчиците на комплектни разпределителни устройства (КРУ) за компанията.

Големият план

Очакванията са производството в новата фабрика да започне през третото тримесечие на 2025 г., като заетите ще бъдат 110 души. От тях ще се очакват и по-високи компетенции. "Освен асемблатори ще имаме и оператори, които ще работят на малко по-сложни машини, тъй като технологиите са по-различни. Това изисква технически по-високо образование", обясни Гънчевски. Компанията вече е започнала подбор на кадри, тъй като процесът по усвояване на новите машини е около 6 месеца. "Производството ще е по-сложно, по-умно, по-изискващо, но това означава и по-добре компенсирано", добави той.

Големият план за целия парцел е да бъде зает през следващите 10-ина години, като максималната площ за застрояване е около 50-60 хил. кв.м. "Групата има нужда от нови производствени мощности и увеличаване на капацитета, пазари има", каза Гънчевски. По думите му икономическото забавяне в Европа не се отразява на поръчките на компанията, която работи с дистрибуционни центрове.

За 2023 г. групата Schneider Electric отчита 13% органичен растеж и 36 млрд. евро приходи. Последните публикувани данни за българското дружеството са за 2022 г. и показват 19% увеличение на продажбите до 303 млн. лв.