🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайски производител на авточасти строи завод в Пловдив*

Shanghai Unison Aluminium Products ще инвестира 11 млн. лв. във фабрика за алуминиеви изделия

Заводът ще произвежда екструдирани алуминиеви продукти за автомобилната индустрия
Заводът ще произвежда екструдирани алуминиеви продукти за автомобилната индустрия
Заводът ще произвежда екструдирани алуминиеви продукти за автомобилната индустрия    ©  shutterstok
Заводът ще произвежда екструдирани алуминиеви продукти за автомобилната индустрия    ©  shutterstok
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

На съобщенията за големи китайски инвестиции в България по принцип се гледа скептично. Подобни идеи се развиват бавно и рядко се осъществяват, особено в производството. Един такъв проект обаче е напът да се изпълни край Пловдив. Той е на Shanghai Unison Aluminium Products и предвижда изграждането на завод за алуминиеви автомобилни компоненти, като инвестицията на този етап ще е 11 млн. лв. Компанията вече има българско дружество, купила е парцел в индустриалната зона, а инвестиционното предложение е подадено за разглеждане от регионалната екоинспекция. Очакванията са строителството да започне до края на следващия месец.

Проектът

За проекта се разбра от инвестиционното предложение в РИОСВ - Пловдив. То беше подадено от "Сиенит холдинг" - компанията, която развива "Тракия икономическа зона" и която ще изгради самото предприятие за инвеститора. То ще бъде разположено край село Радиново, община Марица, и ще е с близо 13 хил. кв.м застроена площ, включително производство и складове. В завода ще се произвеждат алуминиеви профили и части за автомобилната индустрия, като процесът ще включва екструзия на заготовки и последваща обработка на изделията.

По информация на звеното за бизнес развитие на община Пловдив инвестицията ще е над 35 млн. евро. Адвокатът на дружеството Христиан Георгиев обаче уточни за "Капитал", че на този етап планираната инвестиция е 11 млн. лв. Очакванията са заводът да бъде отворен в рамките на година и да бъдат разкрити 150 - 200 работни места. Компанията ще кандидатства и за сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите.

Напредък в България

Китайската група вече има компания в България, макар че връзката не е пряка. "Зиес Юръп" е регистрирана през август 2023 г. в София със 100 лв. капитал и предмет на дейност производство на алуминиеви и автомобилни части. Едноличен собственик е сингапурската Zesheng International PTE, а управител е китайският гражданин Чен Инси. Zesheng International PTE от своя страна е собственост на китайската Hainan Zeaisi, която пък е собственост на Shanghai Unison Aluminium Products. Мажоритарен дял от 61.99% в последната компания държи китайският гражданин Луо Шибинг, а останалите дялове са на няколко фонда.

"Зиес Юръп" вече е собственик и на земята край Радиново, на която ще бъде изградено предприятието. В края на миналата година компанията е купила 28.1 дка парцел от "Сиенит холдинг" за 2.6 млн. лв., а в началото на тази година са прехвърлени още 6.5 дка за 610 хил. лв.

Кой е инвеститорът

Shanghai Unison Aluminium Products е създадена през 1992 г. като производител на екструдирани алуминиеви продукти за индустрията. В края на 2008 г. започва да работи за автомобилната промишленост, като през годините създава 9 производствени предприятия - за екструзия и за монтаж на изделия, в различни части на Китай. Няма официални данни за оборота на групата.

През последните години фокусът на компанията е върху компоненти за електрически автомобили, като по информация на сайта й сред клиентите й са Tesla, GAC Group, NIO, BAIC New Energy, Geely Group и др. Произвежда също продукти за модели с вътрешно горене и работи за доставчици първо ниво като Lingyun Industrial, Fawer Automotive и Huayu Automobile. Според медийни публикации крайни клиенти са компании като Volvo, BMW и Fiat.

Разширение извън Китай

По всичко личи, че проектът край Пловдив е част от плановете на групата за разширение извън Китай. Самото име на българското дружество - "Зиес Юръп", подсказва, че то ще бъде вратата към Европа.

Приблизително по същото време, когато регистрира "Зиес Юръп", Shanghai Unison Aluminium Products създава компания и в Мексико - ZS Automotive Components Mexico, която пък ще е насочена към северноамериканския пазар. Проектът там се очертава да бъде значително по-голям - според публикации в чуждите медии инвестицията ще е 400 млн. долара. Заводът ще заема площ 93 хил. кв.м, а заетите ще са 3000 души. Предприятието ще е разположено в щата Сан Луис Потос в северната част на страната, като строителството на практика започна в началото на тази година. Производството ще включва различни компоненти за електрически автомобили, които първоначално ще се изнасят за Tesla, Volvo и BMW в САЩ, но след 3 до 5 години се очаква заводът да доставя 60% от продукцията си на асемблиращи предприятия, които са базирани в Мексико.

*Статията е променена към 14:15 часа на 22 март, като е актуализирана сумата на планираната инвестиция.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yab17027213211209555 avatar :-|
    Nikolay
    • + 1

    Китайския производител горчиво ще съжалява ,ако стъпи тук.Но ако си дойде с работната ръка,може да опита,но едва ли.

    Нередност?
Нов коментар