Възможно ли е всеки да стане инвеститор в стартъпи

SeedBlink е платформа, базирана на crowdfunding и свързваща стартиращи компании с инвеститори

Възможно ли е всеки да стане инвеститор в стартъпи
Възможно ли е всеки да стане инвеститор в стартъпи
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Crowdfunding е начин за събиране на пари от голям брой хора, които обединяват малки индивидуални инвестиции, за да осигурят капитала, необходим за стартиране на компания или проект. От другата страна стоят физически лица, благотворителни организации или компании, които споделят идеите си за нов бизнес или каузи, в които всеки може да допринесе.

Основаната в Румъния инвестиционна платформа SeedBlink базира модела си на crowdfunding, но със специфики, даващи допълнителни възможности за управление на средствата и съответно диверсификация на инвестиционния портфейл. Тя набира все повече популярност и в България, като обединява инвеститори от цяла Европа, които желаят да вложат парите си в технологични стартиращи компании с възможност за бърз растеж.

Компаниите от България, които търсят финансиране, могат да кандидатстват с проекта си през платформата на SeedBlink, като всяко искане минава през структуриран процес на одобрение, преди да бъде показан на общността от инвеститори.

От друга страна, в набирането на капитал могат да се включат всички желаещи, като те имат контрол къде точно отиват парите им за инвестиции. Частни лица и ангел инвеститори, които търсят възможност за достъп до този иначе ограничен клас активи, биха могли да вложат своите средства в прохождащи компании след регистрация в SeedBlink и да се включат в текущите рундове за набиране на капитал.

Ангел Хаджиев, изпълнителен директор на SeedBlink за България, казва, че платформата не търси да се конкурира с фондовете за рисков капитал, нито предлага "бързо забогатяване" на инвеститорите, защото инвестициите в стартъпи предполагат възвръщаемост след няколко години. По думите на Хаджиев вече близо 11 хил. души са се регистрирали като инвеститори в SeedBlink от основаването на компанията преди малко повече от две години досега.