🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//сензори

Датчици завсеки

Сензорните технологии се превръщат във все по-голяма част от технологичната реалност на XXI век. Затова не е изненада, че Vayyar - стартъп, разработващ сензори за радарни изображения, обяви, че е набрал 108 млн. долара в кръг от серия E, воден от Koch Disruptive Technologies. С последния кръг общо събраните средства от Vayyar възлизат на 300 млн. долара, които главният изпълнителен директор Равив Меламед каза, че ще бъдат инвестирани във въвеждането на "семейство" сензорни решения, задвижвани от машинно обучение, за сферите роботика, търговия на дребно, обществена безопасност и "умни" строителни продукти. Компанията е основана през 2011 г., като първоначално специализира в алтернативен начин за скрининг за рак на гърдата в ранен стадий. Впоследствие разширява дейността си до автомобили, грижи за възрастни хора, търговия на дребно, смарт домове и търговски имоти.
//е-образование

Достъпният онлайн учител

Секторът на онлайн образованието преживя истински бум по време на пандемията от коронавирус, която накара стотици милиони ученици да останат по домовете си и да преминат на е-обучение. Една от компаниите, които успява да се възползва от ситуацията по най-добрия начин, е индийският стартъп PW, или PhysicsWallah. Тя е изключително популярна в родината си, като причината се крие както в ниските цени на курсовете, така и в успеха й в YouTube, където PW има над 7 млн. потребители. Компанията обяви, че е завършила кръг от финансиране в серия А, в който е събрала 100 млн. долара, с които стойността на компанията надминава 1 млрд. долара. "От самото си създаване ние се фокусирахме върху предоставянето на висококачествено образование на достъпна цена, като гарантираме, че учещите от всички сфери на живота могат да продължат своето висше образование и да увеличат траекторията на кариерата си без никакви проблеми", каза в изявление Алах Пандей, основател и главен изпълнителен директор на PW.
//биотехнологии

В търсене на нови лекарства

Insilico Medicine, базираният в Хонконг стартъп, който използва изкуствен интелект за откриване на нови лекарства от 2014 г., завърши нов кръг от финансиране, който донесе свежи 60 млн. на компанията, като участие в рунда взеха B Capital, Qiming Venture Partners и др. Insilico се фокусира върху откриването на лекарства до 2019 г., когато започва да разработва свои собствени терапевтични средства в области като фиброзата, имунологията, онкологията и централната нервна система. Фирмата планира да изразходва приходите си от инвестиции за провеждане на проучвания от Фаза I - етап на клинично изпитване, който основно тества безопасността на лекарствата. Освен това средства ще бъдат насочени и към по-нататъшно развитие на платформата за откриване на лекарства, която използва AI за идентифициране на нови цели и молекули. Капиталът също ще бъде използван за финансиране на глобалната експанзия на Insilico, която включва изграждането на "роботизирана лаборатория за откриване на лекарства" и "роботизирана фабрика за биологични данни", която ще се намира в китайския град Сузу.