Фалитът на SVB може да върне стартъп сектора 20 години назад

В писмо до британския министър на финансите, цитирано от Bloomberg, 180 представители предупредиха за огромните рискове пред сектора

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Стартъп екосистемата може да се върне 20 години назад, ако правителството на Великобритания не се намеси и спре заразата от фалита на американската банка SVB. Това се казва в писмо на 180 основатели на стартъп компании, изпратено до финансовия министър Джеръми Хънт, видяно и цитирано от Bloomberg. В Силициевата долина притесненията се увеличават, тъй като депозитите на много от младите компании са именно във фалиралата банка, което поставя под въпрос операциите и заплащането на служителите им.

Страховете от зараза достигнаха Канада, Индия и Китай. В Обединеното кралство подразделението на SVB ще бъде обявено в неплатежоспособност, като то вече е спряло да търгува и не приема нови клиенти.

"Загубата на депозити има потенциал да осакати сектора и да върне екосистемата 20 години назад", казват предприемачите в писмото до Хънт. "Много фирми ще бъдат изпратени в принудителна ликвидация за една нощ."

SVB има клонове и в Китай, Дания, Германия, Индия, Израел и Швеция. Основателите предупреждават, че фалитът на банката може да унищожи стартъпите по света, депозирали средства в нея, без намесата на правителството. Съвместната компания на SVB в Китай, SPD Silicon Valley Bank, се опита да успокои местните клиенти за една нощ, като им напомняше, че операциите са били независими и стабилни.

Във Великобритания депозитите са застраховани, както и в САЩ - там те са с лимит 250 хил. долара. Логично е обаче, че много от компаниите имат влогове за милиони, а депозитната база на банката е 180 млрд. долара.

"Въздействието на инцидента със SVB върху технологичната индустрия не трябва да се подценява", коментираха анализатори от China International Capital Corp в бележка, цитирана от Bloomberg. "Депозитите са от решаващо значение за технологичните стартъпи, тъй като те обикновено имат нужда от много пари в брой, за да посрещат огромни разходи, включително за научноизследователска и развойна дейност, както и заплати на персонала", посочват още те.

"Ако депозитите бъдат обезценени в процеса на фалит или преструктуриране, някои технологични компании може да се сблъскат с голямо напрежение, свързано с паричните потоци", казват те и още: "Рисковете от фалит не трябва да се изключват."

Прогнозите са кризата да се влоши още в понеделник, а с отваряне на пазарите това да има негативен ефект върху финансовия сектор и фондовете, свързани със стартъп екосистемата. Фалитът на SVB вече се отрази на криптопазара - вторият по големина стейбълкойн USDC се откъсна от връзката си с долара. Ако има нещо положително за криптоинвеститорите, то е, че парите се изтегляха от койна и се насочваха към Bitcoin и алткойните.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nkr051069990 avatar :-|
    Охо
    • - 1
    • + 1

    Лошо няма, така работи системата. Един куп стартъпи нароиха милиони некадърници с бляскави длъжности.
    Пазара си работи - който може, знае и става ще има работа. За останалите дето някой им е казвал колко е готино да скачаш от стартъп на стартъп, без да вденеш някаква професия и знания - успех. Играта приключи, време е за бизнес.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
  • 3
    hue avatar :-?
    Николов

    Проверете кой/кои български стартъпи пазят там своите милиони

    Нередност?
Нов коментар