🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите очакват Фед да забави вдигането на лихвите след фалитите на банки в САЩ

Сътресенията във финансовата система усложняват задачата на централната банка да се бори с инфлацията

Само допреди седмица инвеститорите вярваха, че Фед отново ще засили темпото - тогава управителят на централата банка Джером Пауъл сигнализира, че може да необходимо ново покачване от половин пункт този месец
Само допреди седмица инвеститорите вярваха, че Фед отново ще засили темпото - тогава управителят на централата банка Джером Пауъл сигнализира, че може да необходимо ново покачване от половин пункт този месец
Само допреди седмица инвеститорите вярваха, че Фед отново ще засили темпото - тогава управителят на централата банка Джером Пауъл сигнализира, че може да необходимо ново покачване от половин пункт този месец    ©  Reuters
Само допреди седмица инвеститорите вярваха, че Фед отново ще засили темпото - тогава управителят на централата банка Джером Пауъл сигнализира, че може да необходимо ново покачване от половин пункт този месец    ©  Reuters
Темата накратко
  • Трусовете във финансовата система след фалита на Silicon Valley Bank може да накарат Фед да преосмисли политиката си на затягане на паричната политика.
  • Пазарите вече се подготвят за по-умерени покачвания на лихвите.
  • Проблемът с високата инфлация обаче не е решен и Фед търси начини да си осигури пространство за последващо затягане на финансовите условия.

Сред икономистите има поговорка, че Федералният резерв вдига лихвите, докато нещо не се счупи. За всеобща изненада през последната година щетите върху икономиката и финансовите пазари от затягането на паричната политика бяха ограничени и управляеми. До миналата седмица, когато три американски банки поддадоха на натиска.

Колапсът на Silicon Valley Bank, Signature Bank и Silvergate Bank, както и последвалата разпродажба на акции на регионални банки, поставят Фед пред труден избор - дали да продължи битката си срещу инфлацията, или да отстъпи назад, за да гарантира стабилността на финансовата система. Централната банка ще трябва да вземе решение само след седмица, когато е следващото ѝ заседание за определяне на паричната политика. Хаосът, който се разрази във финансовия сектор през уикенда обаче разклати очакванията на инвеститорите и икономистите за следващите стъпки на Фед.

"Винаги сме казвали, че единственото нещо, което може да провали плановете на Фед за затягане на паричната политика, е финансова криза. Все още не е ясно дали кризата е предотвратена", казва пред The Wall Street Journal Даян Суонк, главен икономист в KPMG.

Сблъсък на приоритети

Фед покачваше рязко лихвените проценти в опит да овладее най-високата за последните четири десетилетия инфлация в САЩ. Цената за заемане на средства се повиши от около нула до над 4.5% само за година. След няколко последователни покачвания от по 0.75 пр. пункта, банката постепенно забави скоростта до 0.25 пункта през февруари.

Но освен за ценовата стабилност централната банка е отговорна и за стабилността на финансовата система. Тези две цели понякога влизат в конфликт, тъй като по-високите лихвени проценти изваждат на показ слабостите във финансовата система. Затягащият се достъп до финансиране понижи оценките на технологичните компании, а това доведе до фалита на Silicon Valley Bank, която е специализирана в кредитирането на сектора. След случая Фед обяви програма за спешни заеми в подкрепа на банките, търпящи загуби заради високите лихви.

Смяна на посоката

Само допреди седмица инвеститорите вярваха, че Фед отново ще засили темпото - тогава управителят на централата банка Джером Пауъл сигнализира, че може да е необходимо ново покачване от половин пункт този месец, тъй като пазарът на труда остава устойчив, а инфлацията се понижава по-трудно от очакваното. Появиха се прогнози, че основната лихва на Фед ще надхвърли 6% тази година.

След събитията от последните дни обаче пазарите внезапно понижиха очакванията си. Сега те предвиждат само малко повишение от четвърт пункт този месец и понижение до малко над 4.25% до края на годината. Пазарното ценообразуване показва около 35% вероятност Фед да задържи лихвата непроменена през март, по данни на Reuters.

Анализаторите на Goldman все още смятат, че Фед ще повиши лихвата си до над 5.25% тази година, но "виждат значителна несигурност" относно пътя на затягането.

Пренастройване

Трусовете в банковата система могат да изплашат кредиторите, потребителите и бизнеса, което да забави икономиката. Тогава Фед ще трябва да положи по-малко усилия, за да охлади активността и да намали инфлацията, смята Уилям Инглиш, бивш директор на отдела за парични въпроси във Фед.

Според публикуваните във вторник данни за инфлацията показателят се понижава до 6% на годишна база след 6.4% през януари. Това е в синхрон с очакванията, но спускането е твърде бавно и изисква допълнителни действия от страна на Фед, смятат икономисти. Базовата инфлация, изключваща храните и енергията, почти не помръдва, намалявайки с едва 0.1 пункт до 5.5%.

"Ще видим дали тези предпазни мерки са били достатъчни, за да потушат опасенията. Ако те са успешни, мисля, че Фед иска да продължи с политиката на затягане", коментира пред The New York Times Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в J.P. Morgan. Решението другата седмица ще зависи от безпроблемното функциониране на банковата система, обяснява той.

Някои определиха като вид застраховка новата кредитна програма на Фед, която ще позволи на банките временно да прехвърлят към централната банка част от риска, идващ от по-високите лихви. Така Фед си отваря възможност да продължи затягането на паричната политика, без да причинява нови сривове. Стивън Кели, старши научен сътрудник в програмата на Йейл за финансова стабилност, казва, че "Фед е дал гаранции за лихвения риск за цялата банкова система", с което си осигурява повече пространство да продължи затягането на паричната политика.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 2

    При толкова напечатани долари последните години, при толкова дългове нищо не може да се направи - ни да свалиш инфлацията, ни да вдигнеш лихвите. На САЩ им трябва голяма световна война и да променят отново световния ред в тяхна полза. Те добре знаят, че са най-големите печаливши от Световна война. Скоро ще започнат да търсят конфликт НАТО-Русия и познайте от коя част на Европа ще пратят полезните идиоти да се бият срещу лошите руснаци. :(

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 2

    Не знам какъв психопат трябва да си, или колко трябва да си глупав, за да си помислиш че някой изобщо може да спечели от война. Една война е икономически губещо начинание за всички участници в нея. Дори и за производителите на оръжия. В крайна сметка това са компании от сектора на машиностроенето и в мирно време се развиват и печелят по-добре. Ама откъде толкова акъл у хибридчиците, че да съобразят това? Или акъл има, но трябва да се заработва една сума в рубли всеки месец?

    Нередност?
  • 3
    xce111167527 avatar :-|
    xce111167527

    Назрява перфектната буря. Напечатените трилиони трябва да се изгорят за да се балансира системата. Най-лесно горят през фалити на банки.

    Нередност?
Нов коментар