🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eleven Ventures инвестира 1 млн. евро в румънската компания за хибридна работа Pluria

Българската екосистема все още има известно предимство пред румънската, казват от фонда

Андрей Крету и Габриела Драгиа основават Pluria през 2020 г.
Андрей Крету и Габриела Драгиа основават Pluria през 2020 г.
Андрей Крету и Габриела Драгиа основават Pluria през 2020 г.    ©  Pluria
Андрей Крету и Габриела Драгиа основават Pluria през 2020 г.    ©  Pluria
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд за дялови инвестиции Eleven Ventures обяви поредното си участие в сделка с регионална компания като водещ инвеститор в рунд на румънската Pluria. Стартъпът, който предлага на корпоративни клиенти да избират различни офис пространства за служителите си, затваря рунд в размер на 2 млн. долара, от които 1 млн. евро идват от Eleven. В компанията влизат още и германският Croton Capital, румънският WIT Angels Club и американският Phoenix Venture Fund.

На базата на абонаментен принцип Pluria позволява на бизнеси и работодатели да прилагат напълно гъвкав отдалечен или хибриден модел на работа за служителите си. Чрез мобилното приложение на Pluria, всеки служител може да резервира бюра или частни зали за срещи в широка мрежа от гъвкави работни пространства в няколко държави, докато компаниите имат контрол и прозрачност върху разпределената работна сила.

В мрежата от партньори на стартъпа има над 500 пространства в Европа и Латинска Америка, включително в Колумбия, Бразилия, Мексико, Перу, Аржентина, Испания, Румъния, Португалия и България.

С парите от рунда Pluria планира да разшири клиентската си база и да инвестира в нови технологични разработки. "Очакваме да затвърдим позицията си на водещ B2B играч в индустрията за гъвкаво работно пространство, свързвайки компании, доставчици на такива решения и служители," съобщават от компанията.

Q&A

Валери Петров, водещ партньор в сделката от Eleven

Като инвеститор в Югоизточна Европа имате наблюдения върху развитието на регионалните стартъп екосистеми. Къде екосистемата е най-зряла?

Разбира се, следим отблизо екосистемите във всяка една от държавите в Югоизточна Европа. Имаме инвестиции в повечето от тях. Навсякъде има значителен прогрес през последните години, като в България, Гърция и Румъния развитието е най-динамично. Стремим се да разглеждаме целия регион като една обща екосистема и вярваме, че това е по-добрия подход, който осигурява по-добри възможности както за предприемачите и стартиращите компании, така и за инвеститорите.

Инвестицията, която обявявате сега е в румънска компания. България и Румъния имат прилики помежду си, но когато става въпрос за бизнес, пазарът в Румъния е значително по-голям. Има ли повече предпоставки за успех на стартъпите в Румъния?

Не мисля, че има големи разлики (засега) между двете страни при стартъпите и VC фондовете. Дори отнесено към размера на икономиките и населението, България все още има известно предимство, тъй като екосистемата тук е малко по-зряла.