DeFi са бъдещето на финтех

Набиране на средства, водещи платформи, инвестиции от VC и влияние върху пазарните играчи

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • DeFi позволява на потребителите да участват във финансовия свят без посредници
  • Набирането на капитал с DeFi расте, а много компании се опитват да използват технологията за създаване на продукти и услуги
  • Предимствата са по-ниски такси за транзакции, повече прозрачност и пълен контрол на потребителите върху финансите им

Децентрализираните финанси някак си бурно навлязоха в света на капиталите. Defi сектора намери своето място, предлага примамливи възможности за всички, достатъчно будни да го приемат и използват. Децентрализираните финанси са форма на финансови взаимоотношения без участието на традиционните посредници. Базирани на блокчейн технологиите, без значение дали в собствените си компании или като соло инвеститори, като имплементират крипто и web2 финансиране, създателите на Fintech компании и стартъпи се стремят към постигането на най-висшата цел - печалбата.

Числата показват, че повече от 160 млрд. долара в крипто са заключени в различни платформи DeFi протоколи, а десетки компании са набрали милиарди долари от инвеститори. Що се отнася до предлаганите продукти, стоящи зад тези пари, най-често става въпрос именно за технологични иновации и криптотокени, безполезни за някои, но безценни за други. Както в много други сфери и тук едно от най-важните неща е да влезете достатъчно рано, да имате добър план, за да се развиете и растете в точния момент.

Капитал ми дай

Токени. Kомпаниите могат да набират пари с децентрализирано финансиране (DeFi) чрез различни инструменти - първоначални предложения за монети (ICO), първоначални децентрализирани предложения за обмен (IDO) и продажби на токени (включително NFT). Тези токени често представляват частична собственост или достъп до конкретен актив и проект. Обикновено Defi платформите събират средства чрез пулове за ликвидност, в които потребителите осигуряват ликвидност на платформата в замяна на токени, които могат да бъдат търгувани или обратно изкупени за дял от печалбите на платформата или правата за управление/гласуване по различни казуси, свързани с нейното бъдеще.

Заеми. Defi платформите позволяват на компаниите да заемат средства директно от инвеститори чрез peer-to-peer. В този случай кредитополучателят предоставя обезпечение под формата на криптовалута, а кредиторът предоставя заема в същата криптовалута или стабилни монети. Лихвените проценти на тези платформи често се определят от пазара и може да бъдат по-гъвкави и изгодни от традиционните пазари за кредитиране.

Депозиране. Друг начин компаниите да набират средства чрез DeFi е чрез yield farming, което включва печелене на награди или лихва чрез предоставяне на ликвидност на децентрализирани борси или други платформи на DeFi. В този случай компаниите могат да печелят награди, като депозират своята криптовалута в ликвидни пулове или заложат своите токени, за да участват в процесите на управление и вземане на решения.

По-известните DeFi приложения

AAVE: Това е протокол за кредитиране в DeFi екосистемата, който позволява на потребителите да заемат и депозират криптоактиви, като срещу това получават доходности. AAVE има свой токен, който се използва за гласуване и за получаване на отстъпки при търговията в протокола. Също така протоколът предлага няколко продукта като Flash Loans, които позволяват на потребителите да заемат криптоактиви, без да имат нужда от колатерал и на Instant Loans, които позволяват на потребителите да вземат заеми бързо и лесно.

UniSwap: Децентрализирана борса за обмен на токени, която използва умни контракти на Ethereum. Вместо да използва централизирана борса, UniSwap позволява на потребителите да обменят токени директно, като използват ликвидността от пулове, които са създадени от потребителите. UniSwap предлага и UNI токен, който се използва за гласуване и за получаване на отстъпки при търговията в протокола.

Curve: Това е агрегатор на ликвидност, който обединява активи, които имат една и съща връзка, като стабилни монети. Curve позволява на потребителите да търгуват с различни стабилни монети, като същевременно получават по-добри цени благодарение на ниските такси за транзакции и използването на ликвидността от различни пулове.

0xProtocol: Протокол за обмен на токени, който позволява на потребителите да преместват активи от Ethereum към други блокчейн мрежи, като например Polygon. 0xProtocol използва умни контракти, които позволяват на потребителите да обменят токени по по-ниски такси и по-бързо, отколкото с традиционните централизирани борси.

Compound: Compound е децентрализиран протокол за заеми, който позволява на потребителите да депозират криптоактиви и да получават заеми, базирани на стойността на тези активи. Потребителите могат да заемат или да депозират различни валути като ETH, DAI, USDC и други в замяна на компенсация под формата на COMP токени. Compound също така предлага и други функции, като например гласуване за промяна в протокола и механизми за предотвратяване на флуктуации на цените на токените.

Balancer: Това е децентрализиран протокол за обмен на токени, който позволява на потребителите да създават свои собствени портфейли от криптоактиви и да ги обменят в рамките на този портфейл, за да получат доходности от търговията. Balancer използва умни контракти, които автоматизират процеса на балансиране на портфейла, като използват ликвидността от различни пулове. Balancer предлага и собствен токен, който се използва за гласуване и за получаване на отстъпки при търговията в протокола.

Yearn.Finance: Автоматизира инвестиционните стратегии в DeFi екосистемата, като позволява на потребителите да депозират свои криптоактиви в различни DeFi протоколи, за да генерират доходности от тях. Yearn.Finance използва интелигентни контракти за управление на капитала и за автоматизиране на процеса на търговия и избор на най-добрите инвестиционни възможности. Протоколът предлага също така и собствен токен, който се използва за гласуване и за получаване на отстъпки при търговията в протокола.

MakerDAO: MakerDAO е децентрализиран протокол, който позволява на потребителите да създават и използват Dai - стабилна монета, която е обвързана към стойността на USD и е базирана на блокчейн технологията. MakerDAO използва колатерализация на криптоактиви като ETH, за да поддържа цената на Dai стабилна. Потребителите могат да заемат Dai, като залагат ETH като колатерал, който се държи в сметката им в MakerDAO. Dai може да се използва за плащания или да се търгува на борси. MakerDAO също така предлага и MKR токен, който се използва за гласуване и за получаване на отстъпки при търговията в протокола.

Synthetix: Децентрализиран протокол за създаване на синтетични активи, който позволява на потребителите да търгуват със синтетични активи, свързани със стойността на реални активи като злато, сребро, акции и др. Synthetix използва SNX токен като колатерал за издаване на синтетични активи, като потребителите получават компенсация във формата на SNX токени, когато търгуват със синтетични активи. Synthetix също така предлага и инфраструктура за предоставяне на ликвидност и търговия на пазарите на синтетични активи.

Kyber Network: Kyber Network е децентрализиран протокол за обмен на токени, който позволява на потребителите да търгуват с криптоактиви, без да изисква централизирана борса, като използва умни контракти, които автоматично извършват обмена. Kyber Network предлага и KNC токен, който се използва за гласуване и за получаване на отстъпки при търговията в протокола. Kyber Network има и инфраструктура за предоставяне на ликвидност, която позволява на потребителите да създават свои собствени пулове и да получават доходности от търговията на криптоактиви.

Предимствата на DeFi

Потребителите търсят алтернативни възможности за финансиране в съвременния свят без обичайната бюрократична тежест. DeFi е система за финансиране, изградена и управлявана от смарт контракти. Mоже да прехвърляте средства, да инвестирате в стоки или да осигурявате заеми само с няколко щраквания. DeFi осигурява ефективността, която липсва при ръчното/физическото одобрение и проверки.

Като децентрализирана система потребителите на DeFi имат достъп до средствата си във всяка част на света. Те са истинските собственици на дигитални активи и имат пълната власт в начина, по който управляват своите криптопортфейли. Без посредник потребителите се радват на по-ниски такси за транзакции, по-висока възвращаемост и видимост на всички извършени транзакции. Освен всичко това потребителите не са подложени на дълги одобрения или натоварващи изисквания за достъп до определени финансови продукти. Благодарение на своите прозрачни технологии различни финтех стартъпи продължават да се разширяват и да предоставят нови DeFi продукти на потребителите.

Бум в криптофинансирането

През 2022 година венчър капиталът (VC) в света на криптовалутите претърпя голям напредък. Инвеститорите вложиха милиарди долари в стартъпи, насочени към блокчейн, въпреки че цените на активите продължаваха да падат. Web3 влезе във фокуса на рисковия капитал. Въпреки че компаниите на Web3 се твърди, че работят върху следващата версия на децентрализираната интернет мрежа, концепцията все още е неясна, а индустрията зад нея е все още в своята първа фаза. Стотици хиляди потребители откриват света на блокчейна чрез NFT платформи, а не чрез водещите DeFi dApps.

Haun Ventures: 1.5 млрд. долара

През март криптоинвеститорът и член на борда на директорите на Coinbase Кейти Хаун набра 1,5 млрд. долара за два инвестиционни фонда, фокусирани върху Web3. Парите ще бъдат използвани, за да се инвестира във "всеки слой от Web3 ". Във фонда са наети бивши ръководители от Airbnb, Coinbase и технологичния инкубатор на Google-Jigsaw.

Huobi Global: фонд от 1 млрд. долара

През юни криптоборсата Huobi Global създаде инвестиционен фонд на стойност 1 млрд. долара, фокусиран върху проекти за децентрализирано финансиране (DeFi) и Web3. Наречен Ivy Blocks, новият фонд е предназначен да идентифицира и инвестира в "обещаващи блокчейн проекти" в различни криптоподсектори. По-конкретно, Huobi Global ще се съсредоточи върху предоставянето на "инвестиции в ликвидност", за да помогне на проектите на DeFi да започнат да работят.

NBA Top Shot: фонд от 725 млн. долара

Dapper Labs, компанията зад CryptoKitties и NBA Top Shot, стартира фонд от 725 млн. долара, за да подпомогне развитието на своята блокчейн Flow. Фондът получи подкрепа от редица инвеститори, включително Andreessen Horowitz, Spartan Group и CoinFund.

Dragonfly Capital: фонд от 650 млн. долара

Crypto VC Dragonfly Capital затвори третия си кръг на финансиране през април, набирайки 650 млн. долара, за да надхвърли предишните два кръга от 100 и 200 млн. Инициативата за финансиране - подкрепена от Tiger Global, Sequoia China, KKR & Co и Invesco - беше по-висока от 500 милиона долара, които компанията първоначално декларира като част от подаването на формуляр D в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ. Dragonfly коментира пред Cointelegraph, че средствата ще бъдат използвани за инвестиране в стартиращи компании за DeFi, metaverse и блокчейн игри.

Binance Labs: Отделя 500 млн. долара за разработка на Web3

Фондът на Binance Labs от 500 млн. долара, стартира през миналия юни. Главният изпълнителен директор на Binance Ченпенг Джао каза, че средствата ще подкрепят основателите на проекти, водещи приемането на Web3 в DeFi, NFT, игри, метавселена и социални подсектори.

Yuga Labs: 450 млн. долара финансиране

Въпреки че пазарът на NFT достигна своя връх през 2021 г., VC разчитат на продължаващия растеж на цифровите колекционерски предмети. През март създателят на Bored Ape Yacht Club, Yuga Labs, затвори кръг финансиране от 450 млн. долара при оценка 4 млрд. долара. Неговите поддръжници включват Andreessen Horowitz, Animoca Brands, MoonPay и познахте, FTX.

Малко подсектори се развиха толкова силно или бързо като NFT по време на предишния бичи пазар. Докато този успех спечели на Yuga Labs значителен инвестиционен кръг, компаниите, фокусирани върху NFT, ще се борят да запазят своите оценки занапред. Както съобщи ConsenSys, цените на NFT са паднали по-силно от много други криптоактиви, което вероятно показва, че трябва да се появят нови случаи на употреба, за да предпазят индустрията от избледняване в забрава.

Polygon: Инвестиционен кръг от 450 млн. долара

Sequoia Capital India и над 40 рискови фонда инвестираха 450 млн. долара в Polygon. Компанията каза, че ще използва средствата, за да разшири своите решения за мащабиране, за да се приспособи към евентуалното масово приемане на Web3 приложения. Според съоснователя на Polygon - Sandeep Nailwal, Ethereum няма да осигури достатъчно мащабируемост, за да поддържа бъдещето на Web3.

Near protocol: кръг на финансиране от 350 млн. долара

През април 2022 Tiger Global и FTX Ventures ръководиха кръга на финансиране на Near Protocol от 350 млн. долара. По онова време това беше едно от най-големите набирания на капитал за всяка децентрализирана платформа за приложения.