🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да спрем вредните системи с изкуствен интелект

Работническото движение трябва да играе важна роля, казва Тимнит Гебру от The Distributed AI Research Institute

Сферата на изкуствения интелект (ИИ) преминава през така наречените лета на ИИ, епохи, в които всяко второ новинарско заглавие, изглежда, е за изкуствен интелект и има достатъчно финансиране за областта, и зими на ИИ, които идват от разочарованието от неизпълнените свръхобещания по време на летата. В момента сме в може би най-интензивното ИИ лято досега, където само споменаването на ИИ носи на стартъпите 15 - 50% повече средства за инвестиции.

Но точно както при миналите лета, дори настоящият цикъл на реклами е "ИИ лято" само за онези, които печелят от изграждането на тези системи, или за изследователите, които получават финансиране, за да работят върху доминиращата парадигма на деня. За много хора в дългия процес по създаване на изкуствения интелект - от експлоатираните работници, осигуряващи и маркиращи данни, които захранват тези системи, и модераторите на съдържание, които филтрират токсичното съдържание, до маргинализираните групи, които живеят в държави на апартейд, които са прекалено полицейски заради изкуствения интелект - това е кошмар, който не показва признаци на отслабване.

Редица държави по света се борят да предложат регулации, свързани с ИИ, а някои са приели закони. Мнозина се чувстват принудени да действат поради текущата лудост по изкуствения интелект и ежедневните заглавия за утопията, която нейните поддръжници обещават, или гибелта, която други прогнозират, че ще донесе на човечеството.

Групи, повтарящи неоснователни твърдения за предстояща утопия или апокалипсис на изкуствения интелект, промиват мозъци на студенти в някои от престижните университети, които доставят инженери и учени на Силициевата долина, и оказват влияние върху международни организации и правителства. И все пак една група, която все още не е засегната от тях, е работническото движение.

Настоящият цикъл е "ИИ лято" само за тези, които се възползват от него.

Тези, които работят върху повтарящата се задача да предоставят примери за обучение или оценка на системи като ChatGPT или DallE, не очакват на хоризонта да се появи всезнаеща машина. Те ясно виждат как скриването на степента, в която техният труд захранва тези системи, помага на мултинационалните корпорации да продават предполагаемата мощ на своите технологии, докато експлоатират милиони хора по света. Тези работници се обединяват, за да подобрят условията си на труд и да ограничат развитието и внедряването на зловредни системи с изкуствен интелект.

Например през 2023 г. кенийски работници, наети от външни аутсорсинг компании като Meta, OpenAI и ByteDance, сформираха първия съюз за модериране на съдържание в Африка и един от тях съди аутсорсинг компанията Sama за разбиване на синдиката. Както отбелязва Ейдриън Уилямс, бивш шофьор за доставки на Amazon, който се застъпва за по-добри условия на труд, колкото по-малко труд могат да използват компаниите, толкова по-малко възможности имат да разработват зловредни системи с изкуствен интелект, защото това би било нерентабилно.

Високоплатени технически работници също обединяват сили със своите нископлатени колеги не само за да се застъпват за по-добри условия на труд, но и за да спрат техните организации да разработват зловредни системи с ИИ. От работниците на Google, протестиращи срещу участието на компанията в разработването на технология за компютърно зрение за война с дронове в партньорство с правителството на САЩ, до кампанията NoTechForApartheid, стартирана в партньорство със служители на Google и Amazon, технологичните работници протестират срещу използването на труда им за създаване на вредни технологии.

Съпротивата на работническото движение срещу разпространението на вредни системи с ИИ не се ограничава до технологичните работници: много индустрии, които са пострадали от потенциалното използване на системи с изкуствен интелект, се присъединяват към битката. ИИ беше ключова тема на спора в историческите стачки на писатели и актьори в Холивуд през 2023 г. Концептуалните артисти наеха лобисти и заведоха групови искове срещу компании, създали "изкуство с изкуствен интелект", използвайки тяхната работа като данни за обучение, без съгласие или компенсация. Творците отказаха да приемат условията на студиото, които предвиждаха, че тяхното творчество може да се използва за обучение на генеративни системи за изкуствен интелект, което след това може да ги остави без работа или да обезцени работата им.

С нарастващото неравенство по света, извънредната климатична ситуация, която тласка повече хора към периферията, и растящия брой бежанци, който се прогнозира да скочи до небето, докато технологичните милиардери трупат повече богатства от всякога, значението на работническото движение през 2024 г. само ще нараства. То има жизненоважна роля, тъй като ще бъде един от ключовите начини за ограничаване на развитието на зловредни системи с ИИ.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар