Космическите лекарства на Varda и Делян Аспарухов докосват 1 млрд. оценка

С нов рунд от 90 млн. долара към днешна дата основаната от българския предприемач компания е набрала общо 145 млн. долара

Varda Space Industries
Varda Space Industries
Varda Space Industries    ©  Varda Space Industries
Varda Space Industries    ©  Varda Space Industries
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Космическата фабрика за лекарства на Varda Space Industries привлече 90 млн. евро в рунд от серия Б.
  • По-рано тази година първата капсула на компанията успешно кацна обратно в Юта след 8 месеца в Космоса.
  • До края на 2024 Varda планира да изстреля още поне 2 капсули, а в бъдеще да организира полет всеки месец.

През юни 2023 г. калифорнийската компания Varda Space Industries обяви началото на своята първа тестова мисия. На борда на ракета на SpaceX 90-килограмовата капсула на Varda трябваше да прекара около 45 дни в орбита на Земята, където да извърши изследвания на медикаменти в микрогравитацията и да разбере дали си струва да произвеждаш лекарства в Космоса. През юли компанията, в която дотогава инвеститори бяха вложили около 50 млн. долара, докладва, че тестът върви успешно, но има забавяне в прибирането, което към декември изглеждаше сякаш никога няма да се случи.

На 20 февруари обаче Varda съобщи, че капсулата успешно се е завърнала обратно в Юта, а тезата на екипа е потвърдена - не просто можеш да произвеждаш медикаменти в орбита, но и е по-ефективно да го правиш там.

И изглежда, инвеститорите имат доверие в мисията на проекта. Преди седмица основателят ѝ Делян Аспарухов обяви, че след успешното завръщане на първата капсула Varda привлича инвестиция в размер на 90 млн. долара в рунд от серия Б, с което външният капитал в нея достига 145 млн. долара. Аспарухов не съобщава оценката на дружеството, но изглежда, Varda е близо до това да стане еднорог (компания, оценена над 1 млрд. долара).

Делян Аспарухов ще бъде част от тазгодишното издание на технологичната конференция Digitalk . Тя ще се проведе на 14 май в Sofia Event Center.

Сред основните теми на събитието е масовият възход на AI и как вече трансформира индустрии, икономики и общества в безпрецедентен мащаб.

Как ще изглежда светът в "Ерата на изкуствения интелект" Digitalk Conference 2024, ще ви преведе през сложната матрица на бъдещето, показвайки на своята сцена хора и технологии, които оформят нашето утре. Повече информация за програмата и участниците може да намерите на сайта на конференцията.

Производство в Космоса

Три са ключовите моменти за една успешна мисия на Varda - излитане, производство на медикаменти, както и завръщане обратно на Земята в безопасни за продуктите условия. Системата на Varda използва превозно средство от три части: космически кораб, производствен модул и защитена с топлинен щит капсула за повторно навлизане в атмосферата и кацане.

Първата версия на капсулата за повторно влизане тежи 90 килограма и представлява минимален жизнеспособен продукт, който доказа, че системата работи, и при първата мисия върна едва няколко килограма произведен материал, но в бъдеще Аспарухов твърди, че ще може да произвежда до 200 хил. дози от даден медикамент.

Резултатите

При създаването на компанията теорията на екипа на Varda е, че постигнатите резултати в микрогравитацията са невъзможни при производство на Земята, защото тя позволява по-фин контрол върху процеса на кристализация.

А кристализацията е определящ фактор за производствените разходи, общото качество на даден медикамент, стабилността и колко добре действа на пациентите, а може и да определи дали дадено лекарство ще се приема като хапче, или ще изисква кръвно вливане. Със завръщането на капсулата тезата на Varda се потвърждава.

Ключов пробив при първата мисия на компанията е свързан с лекарство за лечение на рак. Установяват, че при микрогравитация е възможно да се направят стабилни кристални форми, които могат да бъдат доставени с инжекция и съхранявани при стайна температура. Откритието е значително, защото до момента медикаментът изисква охлаждане и може да се прилага на пациенти само чрез кръвно вливане.

"Оборудването за обработка и системите за термична стабилност се представиха точно както очаквахме. Публикувахме резултатите си в предпечатна версия и можем да потвърдим, че производството в орбита позволява същия контрол върху процесите, какъвто има и на Земята", добавят от Varda.

Инвестиция за комерсиализация

Предстои масовото производство. Още преди успешната тестова мисия Varda имаше договор с двайсетте най-големи биофармацевтични производителя и с военновъздушните сили на САЩ. "Това финансиране ни позволява да преминем от демонстрации към обслужване на нашите различни публично търгувани фармацевтични и държавни клиенти", съобщи Аспарухов в LinkedIn, където обяви затварянето на новия рунд.

В разговор с "Капитал" българинът съобщи, че компанията планира да изпрати поне още 2 капсули в Космоса до края на 2024 г., "но дотогава ни чака много работа", добави той.

За голямото забавяне при завръщането на първата капсула вини съгласуването на регулаторни и военни власти, което в крайна сметка отнема много по-дълго от очакваното. "Отсега нататък в идеалния случай едно пътуване трябва да трае между 4 и 6 седмици", съобщава Аспарухов.

Ще се увеличи и броят на пътуванията, както и големината на партидите. "Планираме приблизително удвояване всяка година, за да отговорим на търсенето на нашите клиенти. До края на 2027 г. ще изстрелваме по една капсула месечно", завършва той.