От полето до борсата

Зърнопроизводителите не очакват ценови сътресения през тази година

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Иска ни се цените да са високи, но това едва ли ще стане", казва Николай Кирилов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област. Жътвата вече е към края си, а след тежкия труд по прибирането й в ежедневието на производителите се появява вторият важен етап от цикъла – търговията. Още е рано да се каже дали цените ще бъдат нагоре или надолу, но като че ли е по-вероятно българското зърно да не достигне стойностите от предходната година. За сметка на това реколтата е по-качествена, което означава, че потребителите ще купуват по-хубав хляб. Цената му естествено отново е обект на интерес и спекулации, но е ясно, че ако има поскъпване, то ще се дължи основно на покачването на цените на горивата.

Между качеството...

Към момента са прибрани 94% от реколтата от пшеница, а очакванията са до края на жътвата добивът в страната да е над 4 млн. тона. Обемът на реколтата беше приблизително същият и през 2010 г. Ечемикът, чието събиране още не е приключило, ще достигне 700 хил. тона, каквото е било нивото през 2007 г. "Ходът на жътвата върви с нормални темпове. Имаше известни проблеми само в Северозападна България, заради падналите валежи", обяснява Радослав Христов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Той казва още, че тази година житото е с по-високо качество, показателите на реколтата са отлични. Средният добив за страната е 405 кг от декар и е по-висок от 2010 г., когато беше 360 кг/дка. Районите с най-високи средни добиви на пшеница са Силистра – 489 кг/дка, Плевен – 471 кг/дка, и Добрич – 467 кг/дка, по данни на Министерството на земеделието и храните. Доброто качество и по-високите добиви от декар обаче няма да повлияят на стойността в посока нагоре. "Цената на зърното се формира на борсата, а не на вътрешния пазар, и качеството не е от особено значение за международната търговия", обяснява Николай Кирилов.

...и цената

Засега никой не се наема с точна прогноза за движението на цените на пшеницата до края на годината. В момента сделки се сключват на цена 300 лв./тон за фуражната пшеница и 350 лв./тон за хлебната по данни на Радослав Христов. Това ценово равнище е от най-добрите през последните няколко години, въпреки че цените, на които се търгуваше реколтата от 2010 г., стигаха по-високи стойности с около 10-15%, а в началото на месец юни преди старта на жътвата стойността за тон зърно на Софийската стокова борса беше 500 лв.

В доклад за състоянието на международния и вътрешните пазари, изготвен от изпълнителния директор на Софийската стокова борса Васил Симов, се посочва, че световният баланс на пшеницата 2011/2012 г. демонстрира превишаване на обема на потреблението (667.2 млн.т) над равнището на производството (664.3 млн.т), което е обективна предпоставка за запазване на относително високите цени на пшеницата и през новия стопански сезон. "В момента преходните запаси се стопяват. Реколтите също са недостатъчни за осигуряването на тези запаси. За да съществуват те и цените да тръгнат надолу, ще трябват по-големи добиви", обяснява Симов.

Дали миналогодишният връх на стойностите на българското зърно ще бъде достигнат зависи и от това каква ще бъде реколтата на Русия и Украйна, които са основните играчи в Черноморския регион, в който попада и България. Забраната за износ от двете държави беше вдигната на 1 юли, след като беше в сила няколко месеца. Тя се наложи заради сушата и пожарите през 2010 г. Български зърнопроизводители коментираха, че тази година климатичните условия в двете страни са били по-благоприятни и очакват това да повлияе положително на добивите им. А това означава и повече конкуренция в цените. Въпреки това, всякакви предположения на този етап са спекулативни, защото жътвената кампания в Русия и Украйна все още не е стартирала. Засега е ясно само, че българското зърно има осигурени пазари за износ, а завишеното търсене на фуражна пшеница в световен мащаб е още една гаранция за експортния потенциал. А от него печелят всички - и производителите, и търговците.

Експорт

Зърнените култури заемат сериозно място в българския експорт и съответно добрата реколта е сред двигателите за растеж на БВП. През 2008 г. и 2009 г. износът е бил малко над 1.7 хил. тона годишно. Стойността на експорта през 2008 г. е била 635.3 млн. лв., а през 2009 г. - 422.6 млн. лв. Истински успешна в експортно отношение беше миналата година, когато заради забраната в Русия и Украйна стойността на износа достигна 1.3 млрд. лв. , а количеството 4.4 млн. тона. Най-висок е бил дела на пшеницата, следват ечемика и царевицата.

Междунардна търговия

През последната седмица цената на пшеницата на международните борси започна да пада заради решението на Русия да вдигне забраната върху износа на зърнени култури. Само за два дни пшеницата на борсата в Чикаго се обезцени с над 2% до 7.425 долара за бушел (1 бушел пшеница=27 кг). През последната една година растежът на цените е около 8%.  
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mihomen avatar :-|
    mihomen
    • - 6
    • + 6

    "Цената на зърното се формира на борсата, а не на вътрешния пазар, и качеството не е от особено значение за международната търговия"
    Това си е самата истина!
    Лошото е че хубавата българска пшеница се изнася, а се вкарва лошо качество и консумираме лош на вкус хляб!
    Еййй...преди 20г. сиспомням, как ухаеше на прясно изпечен хляб от селската фурна...страхотен на вкус! :)

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • + 3

    http://www.bloomberg.com/news/2011-08-03/russian-wheat-production-may-rise-to-54-million-tons-usda-says.html Цената ще пада тази година :) Но от друга страна има и такива новини: http://www.agrimoney.com/news/aggressive-bid-wins-romania-wheat-sale-to-egypt--3441.html

    Нередност?
Нов коментар