🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Chevrolet Trax е готов за битката на мъниците

Моделът залага на дизайн, автомобилни традиции и цена

Тази година се отбелязват 100 години от появата на емблемата на Chevrolet<br>
Тази година се отбелязват 100 години от появата на емблемата на Chevrolet<br>
Тази година се отбелязват 100 години от появата на емблемата на Chevrolet<br>    ©  Chevrolet
Тази година се отбелязват 100 години от появата на емблемата на Chevrolet<br>    ©  Chevrolet
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Кризата си е криза, но на автомобилния пазар, дори в Европа, има ниши, в които търсенето непрекъснато нараства. Сред тях е тази на компактните кросоувъри. От тази година тя става доста гъсто населена след появата на модели като Renault Captur, Peugeot 2008 и Opel Mokka. Парче от нея смята да отхапе и новият Chevrolet Trax. Технологичен близнак с Mokka, автомобилът е дълъг 4.2 метра и има междуосие от 2.56 м.

Учудващо просторен

При тези компактни размери не е изненада, че Trax е маневрен. Това, което учудва, е просторът в купето, в което четирима възрастни се чувстват отлично дори на дълъг път, като и разполагат с поне 356 литра багажен обем. На българското представяне на колата в нея пътувахме двама, което автоматично означаваше, че може да съберем чанти, заемащи място колкото 1370 литра вода.

В случая обаче носехме само себе си и само по един фотоапарат, който пък ни даде възможност да усетим в пълна степен динамичните качества на Trax. От гамата от три мотора тествах коли с двата най-съвременни. Началото беше с 1.4-литров турбо бензин със 140 конски сили, с който кросоувърът сякаш летеше по пътя за Боровец. Моторът е много еластичен, при нужда достатъчно пъргав и изненадващ приятно със запас от мощ дори при стръмни изкачвания и шофиране по магистрала със сравнително висока скорост. В добавка агрегатът и никак не е лаком, като ненеразработен автомобил при антиикономичен стил на каране показа консумация от малко над 7 л/100 км.

Глобален, но и европейски ориентиран

От литър по-малко гориво на 100 километра се нуждаеше 1.7-литровият дизел със 131 конски сили. Благодарение на по-високия си въртящ момент освен динамика, едно идея по-добра от на бензина, той предлага и значително по-малко работа със скоростния лост. Сред плюсовете му са още спокойната и тиха работа и икономичността.

Тук е моментът да споменем, че макар и глобален модел, Trax идва с ходова част с типично европейски характеристики, предлагаща добър баланс между комфорт и стабилност на пътя. Е, колата можеше да се накланя и по-малко в завой, но и така модерните електронни системи гарантират, че автомобилът няма да поднесе, или, не дай си боже, да се обърне.

Ако хвърлим поглед към външния вид на Trax, можем да кажем, че той има по-мускулесто и мъжествено излъчване от Mokka, напълно в стила на актуалната дизайнерска линия на Chevrolet. Като SUV моделът се гордее и със 78-годишната традиция на марката в производството на такъв тип автомобили.

Приемащ предизвикателства

Честно казано, не успях да тествам какво може Trax извън пътя, но без да е off-road звяр, автомобилът със сигурност ще ви изненада с проходимостта въпреки скромният клиренс от 17 сантиметра. Така или иначе в 99.9% от случаите най-голямото предизвикателство пред изцяло автономната система за задвижване 4Х4 ще е изкачване по заснежен път, с което тя може да се справи без проблем. Предимството в случая е, че тя оскъпява Trax с по-малко от 3000 лева при идентично оборудване спрямо версията само с предно предаване.

По неопитните шофьори могат да разчитат на асистент за потегляне по наклон, която не позволява колата да тръгне назад, както и помощник при стръмни спускания, поддържащ избраната скорост и траектория дори по хлъзгав терен.

Свързаност на високо ниво

Ако се върнем в салона на Trax, отбелязване заслужава фактът, че серийно отзад има електрически контакт с нормално напрежение от 230 V, който може да се използва за зареждане на лаптопи и други електронни устройства без адаптор. Пътуващите разполагат също с изобилието от отделения за лични вещи. Аудиосистемата с радиоприемник и интернет връзка Chevrolet MyLink е лесна ползване, макар че нямаше да е и излишно да има няколко традиционни бутона за бърза смяна на станциите например освен изцяло сензорното управление.

Иначе с нея без проблем намират общ език всякакви мобилни телефони, които с желание споделят записите в телефонни книги, персонализирани плейлисти от медийни файлове, фотогалерии, видеосъдържание и т.н. Интересно е опционалното приложение BringGo, позволяващо навигацията от телефона да се визуализира на екрана на мултимедийната система.

Що се отнася до водача, той получава достатъчно ясно и богата информация на приборното табло, като скоростта е изобразена в цифров вид, а оборотомерът е аналогов, със стрелка. Оформлението на уредите пък е в типичния за компактните модели на Chevrolet мотоциклетен стил.

Ценово позициониран

Както вече стана дума, Trax ще си търся място в един доста пренаселен сегмент. В търсенето на клиенти той ще заложи както на модерната си визия, така и на атрактивната цена. Най-достъпната модификация струва 30 706 лв. с ДДС за версията с двигател 1.6 (116 к.с.), предно задвижване и ниво LS, предлагащо частичен ел. пакет, климатик, аудиосистема, пълен набор въздушни възглавници и системи за сигурност.

Тук е моментът да посочим, че основните конкуренти на Trax се предлагат на българския пазар на цени от 25 990 лв за Renault Capture, 27 577 за Peugeot 2008, 29 590 лв. за Nissan Juke и 31 880 лв. за Opel Мокка. При конфигурирането на автомобилите със сходна екипировка обаче Trax има ценово предимство пред доста от съперниците си.

Това е Chevrolet Trax   
дължинаширочинависочинамеждуосие
4.25 м.1.77 м.1.68 м.2.56 м.
    
двигателускорение 0-100 км/чмакс.скоростсреден разход
1.6 бензин (115 к.с.)12.2 сек173 км/ч6.5 л/100 км.
    
1.4 турбо (140 к.с.)9.8* сек194* км/ч6.4* л/100 км.
    
1.7 дизел (131 к.с.)9.6, 9.4*, 10.5** сек.186, 183*, 183** км/ч4.5, 4.9*, 5.3** л/100 км.
* - 4Х4   
** - автоматик 4Х2   

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    offshore avatar :-P
    Offshore Banking
    • + 2

    Chevrolet Trax присъства и на риския пазар. На руски, името "Trax" много често е тясно свързана дума с думата trakh, което е разговорен руски е израз за съвкупление :)

    Нередност?
Нов коментар