🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Фантастико груп" ще инвестира около 85 млн. лв. в разширяване на бизнеса

Плановете за строителство за тази и следващата година включват фотоволтаици, складова база, нови и реновирани търговски обекти

Фотоволтаиците на "Фантастико" в гр. Елин Пелин
Фотоволтаиците на "Фантастико" в гр. Елин Пелин
Фотоволтаиците на "Фантастико" в гр. Елин Пелин
Фотоволтаиците на "Фантастико" в гр. Елин Пелин
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Фантастико груп" ще инвестира в няколко стратегически проекта през 2022 - 2023 г. на обща стойност около 85 млн. лв., съобщиха за "Капитал" от дружеството.

Компанията планира да постави соларни панели върху покривите на по-големите си търговски обекти, за да си осигури собствена зелена енергия. За целта са предвидени около 1.8 млн. лева инвестиции. Общата мощност на фотолволтаичните системи ще бъде 3600 - 3800 kW, а годишното им производство - около 4.2 гигаватчаса, с което ще се спестяват 1800 тона въглеродни емисии, поясняват от дружеството.

Първата соларна инсталация вече е факт върху покрива на супермаркета на веригата в гр. Елин Пелин. Процесът по изграждане на соларните системи ще продължи и през 2023 г.

"С този стратегически проект ще осигурим собствена зелена енергия, с която ще покрием част от нуждите от електроенергия в супермаркетите. Всъщност ще надградим дългогодишните усилия за развитие на устойчив бизнес, който непрекъснато инвестира в нови технологии", коментира за "Капитал" Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на "Фантастико груп".

И изброява усилията на компанията в посока зелен бизнес: "Непрестанно инвестираме в хладилно оборудване от най-висок клас, което има по-нисък разход на енергия и работи с щадящ природата хладилен агент. Осветлението и климатизацията също са с най-високо ниво на енергийна ефективност. Още на етап проектиране на нов обект правим анализи от данните от нашия "Енергиен мениджър", за да заложим оптималните мощности в оборудването на всеки нов супермаркет. Освен към пестене на ресурси усилията ни са насочени и към оползотворяване на отпадъците. В нашите обекти се събират разделно отпадъците и се предават за рециклиране 100% от отпадъците от хартия, картон, полиетилен, батерии, леки метали. В някои от обектите имаме зарядни станции за електромобили, инвестираме в богато озеленяване там, където районът го позволява. Имаме организиран транспорт за служителите в някои от обектите и така се спестяват, от една страна, разходи за транспорт, а от друга, се намаляват вредните емисии".

24 млн. лева в нова логистична база

Компанията планира да изгради логистична база за охладени стоки, която ще бъде разположена непосредствено до съществуващата й складова база в гр. Елин Пелин. Очакванията са разширението да завърши през 2023 г., а прогнозният размер на инвестицията е 24 млн. лв.

"Отдавна се подготвяме за този етап от развитието на нашата логистична база. Реализирането на проекта е предпоставка за продължаване на експанзията на "Фантастико" извън столицата и за обогатяване на предлагания асортимент. По този начин ще оптимизираме процеса на доставките. В дългосрочен план инвестицията в логистичната база, както и тази във фотоволтаични системи ще оптимизират част от разходите ни", обобщи за "Капитал" Светослав Гаврилов.

Нови и обновени супермаркети, нови работни места

Търговската верига продължава експанзията си, като запазва досегашната си политика да строи супермаркети върху собствени терени и да инвестира изцяло собствени средства, уточниха от дружеството.

През 2022 г. ще започне изграждането на нов супермаркет в столичния квартал "Левски Г". Предстои сериозно разширение на обекта на "Фантастико" на бул. "Симеоновско шосе". "Търговската му площ ще се увеличи почти двойно, ще се увеличат паркоместата, ще предложим по-комплекса услуга на клиентите с допълнителни обекти на наши партньори - книжарница, мaгaзин зa детски играчки, оптика, аптека, зоомагазин и др.", уточни Светослав Гаврилов.

Предвижда се сериозна трансформация и за "Фантастико" в кв. "Младост" - търговската зала ще бъде разширена, а интериорният дизайн и оборудването - модернизирани.

През 2022 г. групата планира да прибави още 200 позиции за нови служители. Така общият брой на заетите във веригата ще достигне около 3600. "Част от работещите във веригата са започнали кариерата си още като студенти и са част от нея в продължение на повече от 20 години. Пример за това е изпълнителният директор Светослав Гаврилов, както и други ключови фигури в мениджмънта", посочват от дружеството.

Вече инвестирано

През миналата година групата инвестира общо 44 млн. лв. В края на миналата година "Фантастико" откри 45-ия си супермаркет в Ботевград. Търговският обект е изграден върху 3500 кв.м разгъната застроена площ, а строителството продължи само 6 месеца. Инвестицията е за над 14 млн. лв. Разкрити бяха близо 100 работни места.

През август 2021 г. веригата инвестира 25 млн. лв. в нов търговско-развлекателен комплекс в Перник. Той беше построен за 10 месеца от "Бараж груп", разположен е на 11 хил. кв. метра площ и в него има още книжарница, аптека, оптика, химическо чистене и др. обекти. Разкрити бяха 145 нови работни места, от които 106 са в търговския обект. През миналата година компанията също така реновира изцяло супермаркета си в столичния SkyCity Mall и обекта си в Кюстендил.

Компанията

"Фантастико груп" е българска семейна компания, която притежава 45 супермаркета на територията на София, Банкя, Елин Пелин, Перник, Кюстендил и Ботевград. Портфолиото на дружеството включва още търговски център SkyCity Mall, боулинг зали MegaXtreme Bowling, ресторанти MyChoice, фитнес център Fast&Fit.

Според класацията "Капитал Топ 100" за 2020 г. групата "Фантастико" (която включва "Европа ВН", "Евро харт", "Винтерко БГ", "Ван холдинг", ЕТ "Валери Николов", "Юнисейф", "Дар ГН") отчита 627.7 млн. лв. приходи от продажби (ръст около 5%) и 21.7 млн. лв. печалба.

В анкета за "Капитал" в началото на тази година изпълнителният директор Светослав Гаврилов уточни, че за 2021 г. очакват ръст в продажбите с 12% спрямо 2020 г., а ако се изключи ефектът на новите обекти и тези, затворени за ремонт, за 2022 г. се очаква ръст на приходите между 10 и 15%.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    Аууу ама защо ще слагат фотоволтаици, тая скъпа зелена енергия, луди ли са?

    Нередност?
Нов коментар