Roark Capital може да купи Subway за 9.6 млрд. долара

Сделката може да бъде сключена още до края на седмицата

Subway е основана през 1965 г. от Фред Делука и Питър Бък, като е останала собственост на двете семейства от откриването на първия ѝ обект в Бриджпорт, Кънектикът.
Subway е основана през 1965 г. от Фред Делука и Питър Бък, като е останала собственост на двете семейства от откриването на първия ѝ обект в Бриджпорт, Кънектикът.
Subway е основана през 1965 г. от Фред Делука и Питър Бък, като е останала собственост на двете семейства от откриването на първия ѝ обект в Бриджпорт, Кънектикът.    ©  Reuters
Subway е основана през 1965 г. от Фред Делука и Питър Бък, като е останала собственост на двете семейства от откриването на първия ѝ обект в Бриджпорт, Кънектикът.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Компанията за дялово инвестиране Roark Capital е близо до постигане на споразумение за закупуването на американската верига за бързо хранене Subway за около 9.6 млрд., съобщава The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на запознати с въпроса, като според източниците на изданието сделката може да бъде финализирана още тази седмица. Roark се конкурира с други групи за дялово инвестиране, като все още е възможно друга компания да предложи по-висока оферта, добавя WSJ.

"Като частна компания не коментираме структурата на собственост и бизнес плановете", заяви в началото на годината Subway, когато WSJ съобщи, че веригата проучва възможността за продажба.

Roark Capital също така е инвестирала в холдинговото дружество Inspire Brands, което е собственик на други вериги като Arby's, Buffalo Wild Wings, Dunkin' Donuts и др.

В началото на месеца Reuters съобщи, цитирайки запознати лица, че британската TDR Capital и американската Sycamore Partners водят преговори за съвместно предложение за веригата за бързо хранене, но източниците на агенцията добавят, че все още не е сигурно дали двете фирми ще могат да предложат очакваната от Subway цена.

"Subway не възнамерява да прави по-нататъшни публични коментари относно процеса, докато сделката не бъде завършена", заяви компанията пред Reuters.

Една от най-големите вериги за бързо хранене

Subway е основана през 1965 г. от Фред Делука и Питър Бък, като е останала собственост на двете семейства от откриването на първия ѝ обект в Бриджпорт, Кънектикът. През 2010 г. Subway става най-голяма верига за бързо хранене в света благодарение на относително ниските разходи за отваряне на ресторант в сравнение с други франчайзи, но изпада в затруднение през последното десетилетие.

В момента Subway е втората по големина верига за бързо хранене, притежаваща около 37 хил. ресторанта в над 100 страни, включително България. Повече от половината от тези локации се намират в САЩ, където според фирмата за маркетингови проучвания Technomic веригата е реализирала продажби за 9.8 млрд. долара през изминалата година. Според Technomic продажбите на веригата в световен мащаб са достигнали своя връх от 18 млрд. долара през 2012 г.

Subway постепенно закрива свои обекти в САЩ, но разширява дейността си в чужбина. От 2021 г. веригата е подписала 15 сделки с международни франчайзополучатели, целейки чрез тези споразумения да открие около 9 хил. ресторанта. Subway е заявила, че споразуменията включват сделка за откриване на близо 4 хил. обекта в Китай през следващите 20 години.