"Билла" ще инвестира близо 50 млн. лв. в нова складова база до Стара Загора

Откриването е планирано за първата половина на 2025 г. и ще покрива доставките за Централна и Южна България

Първа копка    ©  "Билла България"
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Билла България" ще инвестира близо 50 млн. лв. в изграждането на нова складова база до Стара Загора, която ще обслужва магазините на веригата в Централна и Южна България. Откриването е планирано за първата половина на 2025 г., съобщиха от компанията.

Парцелът от 55 декара се намира до село Загоре, област Стара Загора. Справка в Имотния регистър показва, че парцел от 59 дка в района е закупен от "Билла недвижимости" за 5.2 млн. лева буквално преди дни от "Маркет сървис", показа проверка на "Капитал".

Основната складова база на "Билла" в момента се намира в с. Столник, общ. Елин Пелин.

200 нови работни места

Застроената площ ще е 16.5 хил. кв. метра, на която ще са разположени сух и охладен склад, както и административна част. Складовата база ще разкрие над 200 нови работни места. За служителите ще бъдат обособени просторни помещения, зали за отдих, кухни и външни беседки.

Зелени решения

Складът ще разполага с фотоволтаична система, която ще произвежда 90% от необходимата електроенергия. Ще бъде внедрена и специална технология за хладилни инсталации, позволяваща остатъчната температура от хладилните агрегати да бъде използвана за отопление на помещенията през зимните месеци. В проекта са заложени още последно поколение системи за проследяване и контрол на всички изразходвани ресурси, включително водните. Ще бъде внедрена и технология за събиране на дъждовната вода, която ще се използва за напояване на зелените площи около базата.

Складовата база ще бъде сертифицирана по международния BREEAM стандарт за зелено строителство, който гарантира, че е проектирана и ще бъде управлявана с минимален отпечатък върху околната среда и по най-високите стандарти за устойчивост.

Компанията

"Билла" е първата международна верига супермаркети на българския пазар, навлязла през 2000 г. с откриването на първия си магазин в София. Днес тя е представена в 47 града в страната с общо 150 магазина и е лидер по брой търговски обекти в България. Компанията е един от най-големите работодатели в страната с екип от над 5200 служители.

Българското дружество си партнира с повече от 40 български фермери, доставящи сезонни плодове и зеленчуци от над 180 зеленчукови градини, оранжерии и лозя в цяла България.

За 2022 г. "Билла България" отчита 1.04 млрд. лв. приходи, отбелязвайки над 24% ръст спрямо 2021, и се подрежда на трета позиция, измествайки "Метро кеш енд кери". Според изпълнителния директор на компанията Вигинтас Шапокас ръстът на приходите е най-високият за всички държави, в които "Билла" присъства, а милиардните продажби са станали факт през ноември 2022 г. Веригата обаче отчита 15.632 млн. лв. загуба за миналата година.