Касите на самообслужване – хит при веригите тук, разколебаване на Запад

Хранителните супермаркети в България харесват системата за самотаксуване. В САЩ и в Европа - вече не толкова.

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Част от търговците по света се отказват от касите на самообслужване заради скъп контрол и високи кражби.
  • В България броят на self-check машини расте, а според компаниите средно 20-30% от клиентите ги ползват.
  • Трудностите при самотаксуването са главно в хранителните магазини.

Удобство или тежест са касите на самообслужване в търговските обекти и ще изчезнат ли касиерите? Западни анализатори вече твърдят, че експериментът със self-check машините е "пълен провал и катастрофа както за потребителите, така и за търговците на дребно". И дават примери с британската верига за хранителни стоки Booths, която се отказа изцяло от роботите касиери. Walmart пък изтегли машините за самочекиране от някои свои обекти. Преди две години американската верига Dollar General инвестира значителни средства в технологията за самотаксуване, но наскоро обяви, че проектът се е провалил и че планира да увеличи броя на служителите в зоната на касите за плащане.

Причина за този отлив са разходите за въвеждане на автоматите и за служители, които наблюдават и консултират процеса, както и нарастващите съзнателни или неволни кражби при самотаксуването. Тази световна тенденция обаче е далеч от българските търговски вериги, показва анкета на "Капитал". Поне засега.

Верижно въвеждане тук

Преди над десетилетие "Промаркет" и "Карфур" бяха първите в България, които въведоха каси на самообслужване, но експериментът не продължи дълго.

В по-близкото минало обаче започна втора по-масова и трайна вълна на експеримента. През декември 2018 г. магазин на T Market ("Т Маркет") в столичния квартал "Мусагеница" въведе плащане на каса без касиери. През 2020 обект на Billa ("Билла") в мол "Марково тепе" в Пловдив също предложи възможност клиентът сам да чекира покупките си. През 2021 плащането без касиер бе въведено и в магазина на Kaufland ("Кауфланд") в софийския кв. "Банишора". Това е годината, в която каси на самообслужване започнаха да работят в новооткрития обект на IKEA в "Мол София", както и в Decathlon ("Декатлон") в страната. През 2022 self-check касите станаха обичайни и за магазините на Lidl ("Лидл"), а "Декатлон" оборудва с тях всички свои 12 обекта в България.

Днес явлението е масово в хранителните вериги. Лидер е "Билла", като в 83 от супермаркетите й са разположени над 300 каси на самообслужване в 30 града. "Кауфланд" има общо 211 каси за самочекиране в 33 филиала. Машини за самотаксуване има и в 31 магазина на "Лидл" в страната.

30% сами

Клиенти с опит в задгранични пазарувания бързо възприеха касите без касиери, останалите трупат опит. "Бързите каси са по-популярни в големите градове, като в София всеки пети наш клиент предпочита тях, когато и двата типа каси са свободни. Най-често те се използват от потребители, които пазаруват с малка кошница - 80% от покупките, направени на тези каси, са с до 7 артикула, което затвърждава тяхната роля на експресни. Процентът варира - през касите на самообслужване минават между 5% и 30% от плащанията в различните наши обекти. За момента self-check касите не предлагат опция за плащане в брой и това е основната причина процентът на използването им все още да е по-нисък. При приемането на еврото планираме да въведем и опция за плащане кеш", коментира за "Капитал" Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на "Билла България".

Към момента 30% от продажбите са на касите на самообслужване, съобщиха от "Лидл". Повече от 30% от клиентите на "Кауфланд" предпочитат да плащат през каси на самообслужване, които дават възможност за избор на плащане - с карта или в брой, посочиха от веригата за "Капитал".

Според Бартош Гошниовски, главен изпълнителен директор "Декатлон България", делът на продажбите чрез каси на самообслужване варира между 20% и 40%. "В София се наблюдава най-висок дял на експресните каси, което съответства и на по-високия дял на картови плащания в столицата", отбелязва той.

"В софийската ИКЕА около 12% от оборота се реализира през тези каси, или около една четвърт от обслужените клиенти. Наблюдаваме по-интензивна употреба през уикендите, което изцяло съответства на тенденцията на посещаемост на търговските ни обекти", заяви за "Капитал" Яна Якимова, управител на магазина.

Без опашка

Преминаването през self-check зоната носи предимства. "В зависимост от броя продукти средното време за преминаване на клиент през стандартна каса, без да чака на опашка, е около 1.5 до 2 минути. При касите на самообслужване наблюдаваме по-широк диапазон от 2 до 4 минути средно в зависимост от това колко комфортно се чувства клиентът с тяхното използване. Предимствата за клиента са основно свързани със скоростта на пазаруване и пропускането на опашка", казва Бартош Гошниовски от "Декатлон".

Вигинтас Шапокас посочва, че всеки пазарува със свой ритъм, но "средно клиентите сканират между 6 и 7 артикула в минута, което прави пазаруването с малка кошница наистина бързо". "Най-бързите ни клиенти по скорост на самостоятелно сканиране са в Панагюрище, следвани от тези в Добрич и в Стара Загора", обобщава изпълнителният директор на "Билла България".

Яна Якимова също дава пример за предимствата на самотаксуването. "Статистически средното време на транзакция на регулярна каса е по-кратко - 01:05 мин., в сравнение с това на касата за самообслужване - 01:45 минути. Предимството на self-check машините обаче е спестяване на времето за изчакване на опашката. В ИКЕА клиентите имат възможност да се самотаксуват само при плащания с банкови карти и така цялостното времетраене се съкращава около 3-4 пъти", отбелязва управителката на магазин "ИКЕА София".

По изчисления на екипа на "Кауфланд България" самотаксуването в магазините на веригата пести около 30% от времето за пазаруване. От "Лидл" посочват още едно предимство - касите на самообслужване повишават комфорта на потребителите при пазаруване. Освен това машините за самотаксуване освобождават време на служителите, за да могат да се грижат за още по-доброто обслужване на клиентите, поддържането на изрядна търговска зала и т.н., коментират от "Лидл България".

Проблеми ли?

Най-големият проблем при касите на самообслужване са кражбите, показва световната практика. В проучване на американската бизнес платформа Lending Tree един на всеки седем запитани казва, че е откраднал нарочно от касите на самообслужване. А един на всеки петима съобщава, че неволно е откраднал артикули по време на самотаксуване, защото процесът е труден и тромав.

В България веригите не виждат този проблем като страховит или предпочитат да не го посочват, показва анкетата на "Капитал". Логично, никой търговец не желае да посочи процента на кражбите, които е засякъл, вероятно за да не стимулира и други да опитат.

"Контролът се осъществява чрез физическо и видеонаблюдение, като средномесечно предотвратяваме около 200 случая на некоректно сканиране, което се равнява на около 2% от транзакциите на ден", отбелязва Яна Якимова от магазин "ИКЕА София".

Вигинтас Шапокас от "Билла България" коментира, че касите на самообслужване са голямо удобство за клиентите, но имат и някои ограничения. Например изискват намеса на служител при закупуване на алкохол и цигари, за които трябва да се установи, че потребителят има навършени 18 години. "Също така използването на self-check касите понякога изисква допълнителен ресурс и внимание от страна на служителите в магазина, които помагат на клиентите да изберат точния артикул от пекарната или да претеглят плодовете и зеленчуците. По отношение на сигурността също има определени рискове, но ние внимателно следим за тях и прилагаме стриктни мерки за контрол. Една от тези мерки е поставянето на следкасови бариери, които изискват сканиране на касовата бележка при напускане на магазина", обобщава Шапокас.

В "Декатлон" безкасовото плащане е възможно единствено с карти, което според Бартош Гошниовски ограничава риска от непредвидени загуби. Компанията използва специална RFID технология, с която "процесът е максимално автоматизиран и рискът от това немаркиран продукт да бъде изнесен от магазина е сравнително нисък".

"Клиентите, които използват касите на самообслужване, свикват да боравят с тях и ситуации, в които определен продукт не се касира, се случват все по-рядко. Освен това софтуерните проблеми са изчистени с времето, което също допринася за по-гладкото и безпроблемно касиране", отчитат и от "Лидл България".

От гледна точка на сигурността притесненията ни са снижени до минимум. Разполагаме с изключително чувствителна техника, която отчита и най-малките разлики в грамажите, коментират от "Кауфланд".

Продължаваме с още

Анкетираните от "Капитал" търговски вериги не планират отказ от касите на самообслужване. Тъкмо обратното.

"До края на 2024 г. каси на самообслужване ще бъдат налични в над 120 Billa магазини в цялата страна. Продължаваме въвеждането на хибридния модел, защото сме твърдо убедени, че клиентите трябва да имат избор", категоричен е Вигинтас Шапокас.

IKEA също планира инвестиции в тази посока. "До края на годината предвиждаме да въведем каси за самотаксуване и в центровете ни за поръчки в Пловдив и Бургас. За да съкратим времето за обслужване и при покупката на храни и напитки, съвсем скоро планираме услугата да стартира и в ресторанта във Варна, и в шведското бистро в София", уточни за "Капитал" Александър Васков, управител на магазин "ИКЕА Варна".

Ваучерите за храна съвсем скоро ще бъдат дигитализирани. Смятаме, че тогава касите на самообслужване ще разгърнат пълния си потенциал и ще станат все по-предпочитан начин на пазаруване, посочват от "Лидл България".

За 2024 г. планираме инвестиции в размер на повече от 1 млн. лв., които ще бъдат предимно за инфраструктурата и хардуера на касите за самообслужване. Тази сума не включва поддръжка, транспорт и заплащане на персонала, коментират от "Кауфланд България". И посочват, че в края на 2023 веригата въведе самостоятелно сканиране на продукти с телефон по време на пазаруването, което е обвързано и с касите на самообслужване. Услугата спестява време на касата и предоставя контрол върху разходите.

Казано другояче - новината за смъртта на касите на самообслужване е силно преувеличена, поне по българските ширини.

Блиц

Какви са разходите за въвеждането на каси на самообслужване?

Бартош Гошниовски, главен изпълнителен директор на "Декатлон България": Разходите за инсталиране и опериране на една експресна каса в DECATHLON са основно свързани с осигуряването на консултант, който е на разположение в зоните за самообслужване. Човешкият фактор е изключително важен при промотирането на този тип каси, както и за обучаване и създаване на комфорт и доверие в клиентите.

Всички останали типове разходи са максимално оптимизирани, тъй като използваните от нас софтуер и оборудване са пригодими както за работа като стандартна каса, така и като каса на самообслужване.

Огромно предимство е, че използваме RFID технология за маркиране на продуктите. Всеки наш продукт е обозначен с микрочип с уникален сериен номер, който носи информация за конкретния артикул. Радиочестотната идентификация намалява в пъти времето за маркиране на продуктите и това прави използването на касите за самообслужване от нашите клиенти бързо и лесно. Единственото, което те трябва да направят, е да поставят покупките си в предназначения за целта кош и да преминат към плащане. С други думи - RFID технологията елиминира нуждата от сканиране на баркод или етикет продукт по продукт и прави процеса много по-бърз и ефективен.

Според вас отказът от каси на самообслужване трайна тенденция ли е и ще има ли отлив в България?

Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на "Билла България": В отделните краища на света потребителските навици и народопсихология са различни. Мога да дам и друг пример - в Балтийските държави след 20:00 часа вечерта в магазините няма касиери, а само каси на самообслужване. Там генерално мнозинството от хората предпочитат пазаруването, при което човешкият контакт може да бъде сведен до минимум. От друга страна, в южните европейски държави потребителите традиционно търсят много повече живото общуване. Опитът ни до момента показва, че касите на самообслужване имат много повече предимства, отколкото недостатъци, затова продължаваме да ги въвеждаме във все повече обекти.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-P
    plamenss
    • - 1
    • + 4

    Искате да кажете, че в България няма да се краде, олеле майко!

    Нередност?
  • 3
    bdt241230165 avatar :-|
    bdt241230165
    • - 1
    • + 2

    Статията не е изцяло коректна.
    От доста време в Кауфланд има самотаксуване с кешово разплащане.

    Нередност?
  • 4
    greenhrast avatar :-P
    greenhrast
    • - 4
    • + 1

    Статията е платена. 💡
    За касите на самообслужване - "според компаниите средно 20-30% от клиентите ги ползват." 😁 Това е лъжа.
    Има 2 опашки по 10-15 човека и 4 каси празни, аз това виждам в Била.
    Ако намалят цените с 20% на тези каси може и да се замисля. Опитват се да икономисат от заплати на касиерки.

    Нередност?
Нов коментар