"Лидл България" финансира с 365 хил. лв. 36 проекта на граждански организации

За шест години компанията е подкрепила 155 проекта с близо 1.3 млн. лева

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

За шеста поредна година "Лидл България" финансира безвъзмездно проекти на неправителствени организации: сдружения, фондации, организации с нестопанска цел, читалища и училищни настоятелства.

Грантовата програма "Ти и Lidl за нашето утре" се изпълнява в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи" и Българския дарителски форум.

В шестото издание на инициативата кандидатстващите за финансиране проекти са 219 от 75 населени места. Този път подкрепата е с 365 хил. лв. за 36 одобрени идеи в 21 населени места в страната. За първи път има отличени проекти в Карнобат, Крушаре, Тутракан, Чепеларе, Синеморец, Райново, Петрич, Садовец. Нови са и част от тематичните направления, в които "Ти и Lidl за нашето утре" финансира предложения: #BeFair - за социална справедливост и равенство; #BeLocal - с фокус насърчаване на културата и опазване на историческото наследство; #BeActive - за активен начин на живот и граждански активизъм; #BeGreen - за идеи, свързани с опазването на околната среда; #BeVocal - в подкрепа на медийни и журналистически проекти.

BeFair

Осем са наградените проекти в областта BeFair. Сред тях e идеята на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" за изработване на триизмерни проекти на световни забележителности, които ще бъдат подарени на специалните училища и ресурсните центрове в страната. Сдружение "Шанс и закрила" от Хасково получи финансиране за "усвояване и практикуване на социални и емоционални компетенции от деца и подрастващи от уязвими общности, предимно роми". Сдружение "Арсов Саунд" от София ще адаптира два късометражни български игрални филма към нуждите на хората с увредено зрение, интелектуални затруднения и напреднала възраст, които ще се прожектират и разпространяват безплатно. Асоциация "Родители" от София ще направи серия от медийни участия на млади хора в специализирана рубрика с "Дарик радио", "за да се чуе гласът им - какво искат да кажат за света на възрастните, какви са рисковете около тях и от какво имат нужда, за да се чувстват защитени и овластени да взимат решения за живота си". Фондация "Св. Николай Чудотворец" от гр. Добрич получи финансиране за интерактивни обучителни сесии на открито, работилници и събития, в които участници ще бъдат деца от 4 до 11 години. Проектът "Изиграй ми приказка" на фондация "Арт Бюро" от София ще създаде театрални версии на жестов език на 6 произведения, част от учебната програма по литература за 5 и 6 клас в Специалното училище за ученици с увреден слух "Проф. Дечо Денев" в столицата. Със субсидията сдружение "Национална асоциация за приемна грижа" - София, ще подпомага деца и младежи в приемна грижа "да са проактивни в комуникирането на техните права и включването им във вземането на решения за техния живот". Проектът на сдружение за споделено учене ЕЛА - София, ще е в подкрепа на приобщаващото образование и по-специално на възрастните, които работят с децата със специални образователни потребности.

BeActive

В тази област са отличени пет проекта. Сдружение "Млад планинар" - Петрич, получи финансиране за "обучителна среда, в която младежи ще изграждат природозащитни ценности и ще учат как да се справят с предизвикателствата на планинската среда". Народно читалище "Дружба 1898" - с. Дуранкулак, ще "подобрява жизнения тонус и създаване на нови социални контакти за хората от Дуранкулак чрез организирането на 4 различни дейности". Фондацията за развитие на правото на ЕС в България получи подкрепа за обучения с участието на 20 паралелки от ученици 11 и 12 клас на територията на Столичната община и провеждане на симулиран съдебен процес с поне 2 отбора. Сдружение към училище "Христо Ботев" - Бургас, беше отличено за "дейности, обхващащи голямата част от ежедневието на децата - активност сутрин, през междучасията, през уикендите и спортуване заедно с родителите". Сред получилите финансиране е и сдружение "Закрила - Ловеч" за "създаването на възможности за организиран спорт за хора с интелектуални затруднения, което включва и подготвителни спортни тренировки и организиране на Приобщаваща олимпиада".

BeLocal

В тази област наградените проекти са шест. Народно читалище "Любен Каравелов 1897" - с. Куртово Конаре, получи финансиране за приобщаването на повече от 40 чужденци от 10 националности, които живеят в селото. Сдружение "Творчески колектив НА УЛИЦАТА" - Стара Загора, планира да надгради тематичния фестивал за изкуство, спорт и урбанизъм "На зелено" в старозагорския парк "Бедечка". Народно читалище "Васил Левски 1928" - София, ще превърне концертната зала на читалището "в истинско културно средище за култура, изкуство и решаване на проблемите на местната общност чрез форум "Гражданска седянка". Фондация "ЛокалФууд.бг" - Пловдив, получи подкрепа за "иновативен и вълнуващ прочит на уникалната местна гастрономическа идентичност. Народно читалище "Синева" в с. Синеморец ще използва финансирането за създаване на творчески и кулинарни работилници, лятно кино, беседи и музикално представление. Проектът на народно читалище "Искра - 1929" - с. Крушаре, ще разкрие тайнството на българския фолклор на достъпен за съвременното поколение език.

BeGreen

Седем са наградените проекти в тази тематична област. Сдружението за развитие на туризма в региона на Тутракан ще изгради видеонаблюдение на ключови места в Калимок-Бръшлен. Ще бъдат монтирани и екрани за постоянно наблюдение в две училища и в единствения по рода си Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене" в Тутракан. Народно читалище "Любен Каравелов 1940" - Бургас, възнамерява да създаде и обгрижва 64 кв.м зелено пространство пред читалището и да организира образователни, практически и популяризиращи дейности. Сдружение "Международен литературен фестивал ВАРНА ЛИТ" - Варна, получи финансиране, за да "провокира творческия потенциал на учениците от 1 до 7 клас в 25 училища в община Варна с атрактивен литературен конкурс за авторска приказка с нестандартен главен герой - отпадък". Наградата ще позволи на народно читалище "Марица - 2008" - с. Райново, да предприеме действия за опазване на двете известни находища на българския ендемит "Маноловска гърлица", който е критично застрашен вид. Сдружение "Обществен съвет по образование - Алтернативна Монтана" - Монтана, получи финансиране, за да "промени нагласите на местните семейства към отговорното потребление на природните ресурси в бита, както и към грижата за околната среда". Сдружение ЕКОХЪНТ - с. Садовец, ще създаде мобилно приложение за почистване на околната среда чрез игра. Сдружение "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие" - Варна, ще създаде 5 късометражни филма и 5 репортажа за защитени зони, режимите им на опазване и възможностите, които предоставят на местните хора.

BeVocal

В тази област бяха отличени седем проекта на регионални медии и индивидуални журналисти. Вестник "Темпо" - Велинград, получи одобрение за поредица от материали за съграждани, чиито дарения са допринесли за развитието и позитивната промяна на града. Пловдивската телевизия "Тракия" - САТ ТВ ООД - получи финансиране за 10 предавания, в които с помощта на зрителите на живо ще се събират спомени за града и за начина на живот в миналото. "Новините на детски език" е проект на "Вижте.бг" - София, за създаване на 16 статии, както и техен аудиовариант, който да се излъчи по БНР и подкаст в платформите, поддържани от националното радио. Списание "Нула32" - Пловдив, планира да създаде нова онлайн рубрика, която ще разказва за многообразното вкусово и етническо богатство на Пловдив. Журналистът Петър Георгиев от София получи финансиране за документален аудиопроект "Гладни за игра, гладни за бъдеще", който ще проследи пътя на едно дете до професионалния спорт, финансовата тежест върху семейството му и ролята на качественото образование като най-добрия път за живот след футбола. Журналистът Кристиян Юлзари от София ще продуцира и публикува четири мултимедийни материала (текст, снимки, видео и аудио) на социално значими теми. Журналистката Надежда Цекулова от София ще създаде поредица от интервюта с международни експерти в сферата на приобщаващото и неформалното образование.

Младежки проекти

За първи път инициативата на "Лидл" подкрепи проекти и на младежи под 18-годишна възраст. Целта е гласът на младото поколение да бъде чут, да се даде стимул и шанс на младите хора да окажат положително влияние върху общностите, в които израстват.

Финансиране получи проектът "Филамент за 3D принтер" - Карнобат, за създаване на филамент - нишка от отпадъчни материали, за 3D принтера в училище. Отличена бе и инициативата "Първото zero waste училище на България" - Русе, за поставяне на кошчета за разделно събиране на територията на гимназията и изграждане на първия споделен компостер на територията на Община Русе. "Обичам киното и аз участвам, за да се науча!" - Чепеларе, получи финансиране за създаване на 8 кратки видеа - документални филмчета и интервюта.

Ефектът

"Ти и Lidl за нашето утре" е не просто най-голямата социално отговорна инициатива на "Лидл България". За нас този проект е мисия, в която вярва всеки член на нашия екип. С всяка изминала година виждаме реалното отражение на усилията, които всички като общество влагаме в тази кауза", заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България".

Инициативата се провежда от 2017. През 2023 г. тя се трансформира от "Ти и Лидл за по-добър живот" в "Ти и Lidl за нашето утре", за да бъде синхронизирана с усилията на компанията в областта на устойчивото развитие, както и да бъде адаптирана към съвременните нужди на обществото. Като партньор на инициативата се присъедини и Асоциацията на европейските журналисти - България.

В рамките на шестте издания на инициативата са финансирани 155 граждански идеи в 66 населени места в страната с общ фонд от близо 1.28 млн. лв. Тези проекти имат положителен ефект в живота на почти 1 милион българи, изчисляват от компанията. Въздействието им в общностите по места с времето продължава да нараства, а броят на бенефициентите да се увеличава, посочват от "Лидл България".