В примката на авторското право

Бизнесът на Megaupload и неговите клонинги със сигурност ще пострада, но няма да изчезне

Капитал    ©  Инна Павлова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди няма и седмица в метрото се натъкнах на група тийнейджъри, които обсъждаха нашумяло филмово заглавие, което все още не се беше появило по българските кина. Когато ги попитах откъде са се снабдили с филма, момчетата заявиха в един глас без капчица срам: "От торентите." Реших да ги попитам какво биха правили, ако в един момент тази система за разпространение на защитени от авторски материали бъде свалена и отговорът не бе особено изненадващ: "Все ще се намери откъде – в интернет има всичко."

И наистина, методите за пиратстване на филми и музика далеч не започват и не свършват с торентите и peer-to-peer системите. Сайтове като сваления през изминалата седмица Megaupload, чийто собственик бе арестуван от ФБР в Нова Зеландия, както и неговите аналози Rapidshare и Filesonic развиват бизнеса си от години. Те успяха да се задържат "над водата" благодарение на иновативния си подход. Без да участват пряко в нарушаването на авторските права, те просто предлагат гостоприемството на сървърите си, където срещу месечна такса потребителите могат да качват обемни файлове. Без значение дали те са собственост на потребителя или нарушават авторски права. Тъй като самите сайтове не предлагат търсачки, които да подпомагат за намирането и изтеглянето на избран филм или песен, компаниите трудно да бъдат считани за разпространител на незаконни файлове или поощряващи пиратството.

Бизнес модел

Свалянето на Megaupload реално е резултат от практиката на сайта да плаща на своите водещи ъплоудъри да качват филми и музика с нарушени авторски права. Това превърна основателя на сайта Ким Дотком и неговите колеги администратори в директни съучастници в престъпленията на потребителите.

Тази порочна схема е и реалната причина за главоломния успех на компанията, която при затварянето на сайта й можеше да се похвали със 180 милиона регистрирани потребители и над 50 млн. дневни посещения. Моделът работеше по следния начин – потребителите получават достъп до огромна база от филми и музика срещу минимална членска такса, а акумулираните средства се ползват за поддръжка на сървърите и за "заплати" на ъплоудърите, отговорни за ежедневното (и дори ежечасово) опресняване на каталога с пиратски материали. Тези възнаграждения, разбира се, не са официално обявени, а въпросните "потребители" не се водят служители на компанията. По този начин Megaupload се предпазваше (поне доскоро) от юридическите атаки на правоносителите, като претендираше, че нарушенията се извършват от трета страна.

Не случайно и сайтът Filesonic, който поддържаше подобна практика, веднага ограничи дейността на ъплоудърите си, заключи достъпа на файловете единствено до техните първоначални собственици и спря да предлага бонуси и финансово възнаграждение за най-изявените пирати в системата си.

Легалната половина

В основата си обаче и Megaupload, и всичките му клонинги представляват съвсем стандартна "облачна" услуга за съхранение на файлове. И странно или не, тези услуги не се ползват единствено от пирати, хакери и други "престъпници". Пример за пострадал от затварянето на сайта невинен човек например е британската музикантка Сюзан Барбиери. Тя разказва пред американския вестник Wall Street Journal как спирането на сайта е довело до загубата на целия ѝ архив от музика. Става дума за музика, чийто единствен правоносител е самата тя.

Подобни истории са и в основата на защитата на Megaupload в съда. Американската адвокатка на компанията Ира Роткен направи паралел с други платформи за ъплоудване на файлове в "облака", като например най-големия сайт за видеообмен в света YouTube и набиращата популярност услуга за онлайн съхранение на файлове DropBox. Според Роткен "затварянето на сайта без предизвестие и без да се даде възможност да бъде изслушана в съда", е неправомерно и единствено показва "екстремисткия подход на американските власти към авторското право".

Оценката на адвокатката изглежда доста балансирана, особено в контекста на нашумелите наскоро американски законопроекти SOPA и PIPA, както и техният международен събрат ACTA, които целят защита на авторските права дори с цената на задушаването на онлайн технологиите. Екстремизмът на американските власти, цитиран от адвокатката, изглежда най-нагледно илюстриран в следната хипотетична ситуация: според американската идея за защитя на интелектуалната собственост, ако човек публично изпее песен на Майкъл Джексън, той може да бъде осъден на пет години затвор – една година повече от лекаря, отговорен за смъртта на Краля на попа.

Алтернативна посока

Докато защитата на Megaupload набляга на приликите между тяхната услуга и YouTube и Dropbox, важно е да се отбележат и техните разлики. В случая на YouTube Google работи в тясно сътрудничество с правоносителите, за да осигури недопускането на неправомерно качени материали на сайта или пък за тяхното своевременно отстраняване. Освен това фактът, че видеосъдържанието се стриймва, а не се сваля на компютъра на потребителя, означава, че контролът за разпространението на клипа остава в ръцете на YouTube. Така например, ако правоносителите на даден музикален видеоклип са позволили излъчването му единствено в рамките на САЩ, YouTube може да ограничи достъпа до съдържанието на базата на IP адрес.

Паралелът с Dropbox, макар и да изглежда по-близък, също не предлага особена защита на разпространителите на пиратско съдържание, тъй като "кутията" е система за лично ползване. Услугата предоставя на потребителите възможността да ползват "облачна" папка, в която да складират информацията си, без тя да е достъпна за други потребители.

По отношение на вида услуга в момента сайтът FileSonic, който доскоро бе абсолютен клонинг на Megaupload, сега реално се превърна в точно копие на Dropbox. Много е вероятно под натиска на американските власти и другите компании, които предлагат подобни услуги, да преобърнат дейността си по подобен начин.

Разбира се, вероятна е и другата възможност – борбата срещу "системата" да продължи и пиратското съдържание да се разпространява в мрежата въпреки риска от съдебна отговорност. Rapidshare например все още не е променил своя modus operandi, а торент тракерите като че ли не са подвластни на същото законодателство като Megaupload и неговите клонинги. Освен това "интернет евангелистите" със сигурност ще продължат да бранят свободното споделяне на файлове – в Швеция дори основаха и религия на пиратството.

По всичко личи, че битката най-вероятно ще продължи. Така че настанете се удобно на диваните си - пуканки ще има за всички...

Натискът от страна на американските власти едва ли ще спре клонингите на Megaupload, но ще ги принуди да променят практиките си...
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • - 3
    • + 16

    "Когато ги попитах откъде са се снабдили с филма, момчетата заявиха в един глас без капчица срам: "От торентите."
    че защо да ги е срам изобщо и откъде другаде могат да го намерят?
    да имаме услуга като нетфликс - нямаме.

    Нередност?
  • 2
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 3
    • + 13

    "Когато ги попитах откъде са се снабдили с филма, момчетата заявиха в един глас без капчица срам: "От торентите."

    Много правилен подход. Явно се вменява на дечицата, докато са още малки, че те са едни абсолютни престъпници за да може да свикват и като станат по-големи и започнат и свой бизнес да не са учудени, че тяхната собствена държава ги третира по абсолютно същия начин - като престъпници и ще им вменява по 24 часа на ден, че са само едни крадци и мошеници и нищо не става от тях.

    Нередност?
  • 3
    alexalexandrov avatar :-|
    Александър Александров
    • - 1
    • + 19

    Защитата на авторското право е хубаво нещо, но напоследък тя се използва като оправдание за грандиозни извращения (включително СОПА и АКТА). Тези безумия нямат нищо общо с авторското право.

    Ако логиката на големите развлекателни компании се следваше например от строителните фирми - щяха да ни забранят като купим апартамент - да каним в него хора, които не са си плащали за него. Автомобилните производители щяха да забраняват да возим в колите си хора, които не са платили за тях. Хотелите щяха да плащат на строителя на сградата такса за всеки отседнал в тях, защото видите ли - те си позволяват да печелят от сградата, която някой друг е построил. Пълно безумие.

    Нередност?
  • 4
    demonoid avatar :-|
    demonoid - чао тирани!
    • - 1
    • + 16

    Едва ли някога ще успеят. Гледам от време на време мега хитови заглавия на филми и се успокоявам, че не съм дал пари за кино. Едно време сигурно пак е имало авторски права, но презаписвахме на дековете и магнетофоните. В тази връзка там където е текло - пак ще тече.
    Проблемът е, че под претекст за борба с нарушители на уж авторски права (правата са за разпространение, а не на самитге автори), се бие по конкуренти и се използва държавната машина в частни поръчки.

    Нередност?
  • 5
    gligi avatar :-|
    gligi
    • + 8

    До коментар [#3] от "alexalexandrov":

    Ако тази аналогия се разшири и до производителите на храни... не ми се мисли!

    Нередност?
  • 6
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 3

    Само да припомня как трябва да изглеждат нещата от гледна точка накопирайтърите:

    http://blog.chiliev.com/?p=6711

    Въпросът е защо да ги оставим да се стига до там?

    Нередност?
  • 7
    jonson avatar :-|
    jonson
    • + 11

    Всъщност Megaupload сам по себе си е клонинг на Rapidshare. Rapid обаче е немски сайт и ми е интересно как щатските власти ще посмеят да разширят юрисдикцията си над Германия. Да не говорим, че има и руски сайтове, работещи по същата схема.

    Нередност?
  • 8
    tanuco avatar :-?
    tanuco
    • + 11

    "По всичко личи, че битката най-вероятно ще продължи. Така че настанете се удобно на диваните си - пуканки ще има за всички..."

    Точно така, стойте си удобно на диваните, хрупайте пуканки, те проблемите с ACTA някой друг ще ги реши, вместо ВАС!
    На дивана е най-удобно...

    Нередност?
Нов коментар