🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ са лидери по сваляне на музика през торент сайтове

Българските потребители са назад в класацията, за сметка на британци, австралийци и италианци

Български потребители протестират срещу приемането на противоречивия документ ACTA, който индиректно можеше да засегне технологията на торентите.
Български потребители протестират срещу приемането на противоречивия документ ACTA, който индиректно можеше да засегне технологията на торентите.
Български потребители протестират срещу приемането на противоречивия документ ACTA, който индиректно можеше да засегне технологията на торентите.    ©  STOYAN NENOV
Български потребители протестират срещу приемането на противоречивия документ ACTA, който индиректно можеше да засегне технологията на торентите.    ©  STOYAN NENOV
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Музикалната индустрия определя интернет пиратството като "огромен проблем", но същевременно продължава да отчита стабилен растеж на приходите. Противно на общоприетото мнение, че страните от Източна Европа, както и Китай са с най-голям дял на сваляне на пиратско съдържание в глобалната мрежа, най-много музика през торент сайтове свалят потребителите в САЩ, показва изследване на MusicMetric. През първите шест месеца на 2012 г. американците са обменили 96.8 млн. музикални файла през торент клиента BitTorrent. Великобритания е на второ място по нелегални даунлоуди с над 43 млн. сваляния, а трета е Италия с 33 млн. Китай и Русия изобщо не попадат в топ 10.

Торенти на килограм

Торентите са един от най-разпространените начини за споделяне на музика в интернет, но според разпространителите така се нарушават авторските права. MusicMetric основава своето изследване само на следене на най-масовия торент протокол – BitTorrent, който разполага със 150 млн. активни потребители. В глобален мащаб за периода са свалени 405 млн. музикални произведения през BitTorrent клиенти, като 78% от тях са на цели албуми, а останалите 22% на сингли, показват данните на MusicMetric. Най-сваляният музикален торент е сингъл дискът на Billy Van – The Cardigan EP. Любопитното при него е, че самият изпълнител предоставя диска да се разпространява безплатно и съответно легално през торент сайтовете. Той придобива голяма популярност сред потребителите, като е номер 1 в пет от топ 20 държави за сваляне на съдържание чрез BitTorrent, показва изследването на MusicMetric.

Къде е България?

България не е сред водещите страни по сваляне на музика чрез торенти, показват данните на MusicMetric. На сайта компанията разполага с удобен портал за изследване и следене на представянето на отделните изпълнители или групи. Там за конкретен музикант може да се види колко харесвания има във Facebook, в кои държави потребителите свалят най-много негова музика през BitTorrent. За съжаление няма пълна разбивка по страни, а е представен само топ 10 (виж графиката). Въпреки това може да се добие частична представа къде се намира България, като се сравнят данните от някои от най-известните изпълнители. Например за Moby страната ни е на 72-о място по най-много сваляния през торенти. България е на 42-о място по сваляне на музиката на участниците от тазгодишния Spirit of Burgas – The Prodigy, а на 67-о спрямо парчетата на рапъра Eminem. Най-популярният музикант според MusicMetric е поп изпълнителката Rihanna. Българските потребители са на 77-о място в свалянията на нейни парчета.

Пренасяне в дигиталното пространство

Същевременно приходите от легалната продажба на музика онлайн бележат стабилен ръст от 8% през 2011 г. до 5.2 млрд. долара, показват данните на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). За сравнение - постъпленията от дигитални произведения през 2010 г. са нараснали с 5%. Причините за това са бързото увеличение на онлайн магазините и услугите за излъчване (стрийминг) в интернет. Такива например са iTunes, Spotify, Deezer, 7Digital и др. Потребителите също поддържат и по-директна връзка със своите любими изпълнители, като следят техните профили в социалните мрежи Facebook и Twitter, както и слушат музика в сайтове за споделяне като SoundCloud, Last.fm и YouTube.

405

млн. музикални произведения са свалени през BitTorrent за първото полугодие на 2012 г.

Борба за промяна на статуквото

Властите в някои западни държави като САЩ, Франция и Великобритания, както и някои интернет компании като Google от известно време предприемат редица действия за ограничаване популярността на торент сайтовете. Това включва затварянето на десетки торент тракери, както и спиране на индексирането на резултати от подобни сайтове в търсачката на Google. Регулаторите от Европейската комисия обаче изказаха едно различно виждане, което може да включи промяна на досегашната рамка за запазените права и разпространението на съдържание в интернет.

"Най-важната промяна от 1998 г. насам е, че тогава създаването и разпространението на съдържание беше в ръцете на неколцина. Сега то е във възможностите на всички – това е демократична иновация, която стимулира хората да създават и споделят идеи, да подкрепят и развиват голяма креативност", заяви миналата седмица заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по дигиталните въпроси Нели Крус, цитирана от Wall Street Journal. Според нея настоящата система за съжаление не подпомага този процес, а дори го затруднява. Поради тази причина е необходимо да се смени рамката с по-актуална. "Именно заради това искаме да видим страните да започнат да разглеждат предприемането на реформа на авторското право, вместо да затвърждават една повредена система", допълва Крус.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 1

    Нели Крус да се оправи първо с Франция и правилото за трите предупреждения, тогава ще разберем, че нещо се прави по въпроса.

    Нередност?
  • 2
    ceco avatar :-P
    Цецо
    • - 2
    • + 5

    Г-н Арнаудов, прочетохте ли статията?
    Че не разбрах.

    Най-сваляният музикален торент е сингъл дискът на Billy Van – The Cardigan EP. Любопитното при него е, че самият изпълнител предоставя диска да се разпространява безплатно .... като е номер 1 в пет от топ 20 държави за нелегално сваляне

    Нередност?
  • 3
    ceco avatar :-|
    Цецо
    • - 3
    • + 13

    А музикално-филмовата мафия трябва да бъде съдена. Приказките, че торентите ги ощетяват са ала бала. Сякаш през 70-те не се копираше.
    А сега да се осъдят всички производители на ДВД за регионалното кодиране. По 10 долара на всяко копие е минимално справедливото. След това да получа нормални права. Не ми харесва филма връщат ми парите. Както е с другите стоки.

    Нередност?
  • 5
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 3

    Още през 1998-ма мой приятел ми разправяше, че в САЩ никой не си инсталира лицензиран софтуер на домашните компютри. Не знам дали е представителна извадка но той не беше срещал такъв познат, който да не ползва нелицензиран софтуер у дома. Аз съм склонен да му вярвам. Все пак напстер не беше измислен в България.

    Нередност?
  • 6
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 2

    Нормално е тези държави да са на върха: първо е езиковата бариера (трябва приличен превод, това изисква средства), Китай не го интересува американската музика и филми, а източноевропейците са малко като бройка ... логичен резултат.

    Нередност?
  • 7
    zuramode avatar :-?
    zuramode

    Много непълно изследване, мен ако питате...
    Нещо ми говори, че ако проследят само Китайските торенти, бройката свалени файлове ще надхвърли с пъти това, което всичките 150 млн. потребители на Бит Торент свалят... :)

    http://zuramode.wordpress.com

    Нередност?
Нов коментар