🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румънският еднорог UiPath излиза на борсата и ще търси 26 млрд. долара оценка

Компанията за автоматизация на процеси иска да набере 1 млрд. долара в Ню Йорк

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Румънският стартъп еднорог UiPath ще търси да набере над 1 млрд. долара от борсата при първичното си публично предлагане (IPO). Компанията ще търси пазарна капитализация от 26 млрд. долара, след като при последния си частен финансов рунд в началото на годината бе оценена на 35 млрд. долара. UiPath е основана в Букурещ през 2005 г. от Даниел Динес и Мариус Тирка. Понастоящем е базирана в Ню Йорк.

При последния рунд на финансиране, обявен през февруари, компанията набра 750 млн. долара. До този момент в нея са инвестирани над 2 млрд. долара. С оценката си от 35 млрд. долара компанията е най-скъпата непублична такава в Европа. В нея са инвестирали някои от най-големите фондове в света като Accel, CapitalG, Sequoia и Kleiner Perkins и др.

UiPath работи в сферата на софтуерните роботи - алгоритми, които автоматизират повтарящи се процеси в частния сектор и държавната администрация. През последното десетилетие тази технология става все по-популярна, като румънският еднорог е може би най-известният представител на подсектора. Коронавирусът допълнително стимулира търсенето за подобен тип решения, след като през последната година на много компании се наложи да мислят как да намалят броя на вътрешните процеси - а останалите от тях да бъдат опростени.

До неотдавна UiPath бе известна като "румънския еднорог", но компанията много бързо надскочи географските си граници. За сравнение - само преди две години, през 2019 г., тя се оценяваше на 7 млрд. долара. Приходите на компанията за миналата година са 607.6 млн. долара, с нетна загуба 92.4 млн. долара, според официално подадените данни в документите за IPO. От тях 95% са повтарящ се годишен приход, т.е. абонаменти и дългосрочни договори. Според компанията тя вече има позитивен паричен поток. По последни данни в нея работят над 8000 души.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар